Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Στιγμιότυπο

Η σερβιτόρα του cafe, πάνω στην πολυσύχναστη, μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης, έσκυψε προς το μέρος της οικογένειας Ιταλών. Μία από τις καρέκλες στο τραπέζι τους -ένα από τα λιγοστά τραπέζια, που είχε δικαίωμα το συγκεκριμένο κατάστημα να τοποθετήσει επί της πλατείας-, είχε βγει λίγο παραέξω από τον οριοθετημένο χώρο.
Η πρεμούρα της σερβιτόρας υποδήλωνε τακτικούς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα.
Μεγάλη πλατεία, λίγα "τραπεζάκια έξω".
Στην "κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού", το "εθιμικό" δίκαιο του καταστηματάρχη κατισχύει συνήθως του νόμου... Δικαίωμα στο κέρδος - δικαίωμα ανεμπόδιστης κίνησης σε πεζοδρόμια και πλατείες: σημειώσατε 1.
Κι ας προστατεύεται το δεύτερο έναντι της καταχρηστικής άσκησης του πρώτου. Ψιλά γράμματα. Τόσο ψιλά που αν τυχόν διεκδικήσεις την εφαρμογή του περιεχομένου τους, μπορεί να πέσουν και ..."ψιλές". Από τους "νονούς".

Κοπεγχάγη και ποδήλατα

Ήρεμη πόλη.

Άμα κάνετε 'κλικ' πάνω στις φωτό θα δείτε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Το ωράριο τέλειωσε. ΄Ωρα για επιστροφή στο σπίτι.

Παρκαρισμένα και ασφαλισμένα. Η επόμενη βόλτα δε θ'αργήσει.

Αυτή η φωτό μου είναι από τις αγαπημένες μου.

Δανέζα;

Η ποδηλάτισσα ξεπέζεψε. Σέβεται τη διάβαση πεζών και προφανώς και τον πεζόδρομο που ακολουθεί...
Ένας απογευματινός καφές δίπλα στα ποδήλατα.

Ποδήλατα περιμένουν τους αναβάτες τους, έξω από τη στάση του μετρό.

Μήτηρ και υιός ...

Ποδήλατα-ταξί περιμένουν το αγώι.

all photos above taken by poupsi - copyright reserved

Η Κοπεγχάγη είναι ο παράδεισος των ποδηλατών. Ενήλικες κάθε ηλικίας και φύλου κυκλοφορούν με ασφάλεια σε ποδηλατοδρόμους, που υπάρχουν στην πλειονότητα των δρόμων της πόλης.
Οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα και έναντι των πεζών καθώς το ποδήλατο κουμαντάρεται δυσκολότερα απ'ό,τι δύο πόδια.
Κάποιοι χρησιμοποιούν δύο ποδήλατα: Ένα από το σπίτι τους μέχρι πχ το μετρό ή το τρένο,που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία, κι άλλο ένα που έχουν σταθμευμένο εκεί που τους αφήνει το μεταφορικό μέσο και με το οποίο πηγαίνουν στη δουλειά τους. Ακόμη και ποδήλατα - ταξί μπορείς να μισθώσεις στη δανέζικη πρωτεύουσα.
'Οπως είναι αναμενόμενο η ποδηλατοβιομηχανία ανθεί.
Από κοστουμαρισμένους γιάπηδες, χαριτωμένες γυναίκες και νεαρά παιδιά μέχρι και ασπρομάλλες γιαγιάδες δεν διστάζουν να διευκολύνουν την κίνησή τους στην πόλη χρησιμοποιώντας το φιλικότατο στο περιβάλλον ποδήλατο.
΄Οταν προ δεκαετίας επεχείρησα ποδηλατάδα στην Αθήνα παραλίγο ν'αντικρύσω τα ραπανάκια ανάποδα (κάπου στη Σωκράτους σχεδόν έχασα την ισορροπία μου όταν ο τροχός γλύστρησε στο αφύσικα βαθύ χάσμα μεταξύ οδοστρώματος και πεζοδρομίου. Αν έπεφτα, θα έπεφτα σαφώς στις ρόδες του αυτοκινήτου που ακολουθούσε).
Δε θα ψέξω τους δημάρχους που δεν έφτιαξαν ποδηλατόδρομους στην Αθήνα. Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι...

Εδώ δεν έχουμε δρόμους και πεζοδρόμια...
Και να σας πω κι ένα αστείο; Δε θα αποκτήσουμε!

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στη γειτονιά μου. Απ'ότι βλέπω όμως σύντομα θα τα .. ξηλώσουν καθώς έχει προαναγγελθεί με ανάρτηση πινακίδας η ανανέωση του αποχετευτικού συστήματος του Δημοτικού μας Διαμερίσματος! Καλό, εεεεε;

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Κοπεγχάγη και μωρά









all photos above taken by poupsi - copyright reserved

Tόσα ξανθά μωρά και τόσες έγκυες δεν έχω ματαδεί μαζεμένες σε έναν τόπο. Μωρά σε καρότσια, μωρά στο πίσω καθισματάκι ποδηλάτων, μωρά σε πλάτες ανθρώπινες, μωρά με μπαμπάδες,με γιαγιάδες... Μωρά μωρά μωρά!
Ερχόμενη από την Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειονότητα εγκύων, που κυκλοφορεί στους δρόμους, είναι -καθόλου αξιοζήλευτες- Αλβανίδες μετανάστριες, δε χόρταινα να παρακολουθώ παρέες από ήρεμες μαμάδες,που έτρωγαν το αγαπημένο μεσημεριανό των Δανών -"ανοιχτό σάντουιτς"- έχοντας παραδίπλα η καθεμία το καρότσι με το μωρό της.
Μια ματιά στα ποσοστά γεννήσεων στη Δανία μάλλον επιβεβαίωσε αυτό που τα αθώα, γαλαζοπράσινα μάτια μου θωρούσαν παντού: το ότι ο δανέζικος λαός θα πρέπει να αυξάνει ταχέως. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου σε κάθε γυναίκα "πέφτουν" μόλις 1,3 μωρά, ποσοστό που οδηγεί αναπόδραστα σε γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού, η Δανία, με 1,7 μωρά ανά γυναίκα, όχι μόνον συντηρεί αλλά αυξάνει τον πληθυσμό της.

Στη Σκανδιναβία,βλέπετε, οι πολίτες επιβραβεύονται για την απόφασή τους να γίνουν γονείς. Γονικές άδειες, επιδόματα, διευκολύνσεις κάθε είδους παρέχονται αφειδώς.
Δε "σκάνε" χιλιάδες ευρώ σε μαιευτήρια και γιατρούς, σίγουρα δε χρειάζεται να πληρώσουν αδρά για ένα βρεφονηπιακό σταθμό ενώ μία γυναίκα μπορεί να κυκλοφορήσει με μωρά και καροτσάκια μέσα στην πόλη εύκολα. Κι άλλα πολλά φαντάζομαι...

Βοηθούντος λοιπόν και του καλού καιρού, η -πολύ- νέα γενιά της "Μεσογείου του Βορρά", ξανθή και αφράτη, έκοβε βόλτες στην πεντακάθαρη πόλη, αφήνοντας κατάπληκτους εμάς, τους "θερμούς" και με ταμπεραμέντο νότιους, που τά'χουμε σκατώσει τόσο πολύ ως κοινωνία ώστε να αναθέτουμε σε μετανάστες της συντήρηση της ελληνικής ράτσας.

YΓ 1: Εντάξ' και να εκλείψει η...ράτσα, σιγά τα ωά. Μερικοί ...Αλέκοι και Γιάννοι λιγότεροι σ'αυτήν την πλάση, δε θα βλάψουν κανένα, ε Βάγγο;
ΥΓ 2: Σύντομα θα βάλω και φωτό δανέζικες...προς το παρόν ψάχνω το καλωδιάκι που συνδέω κάμερα και pc. ( I found it!!!)
ΥΓ 3: Η Κοπεγχάγη είναι καθαρή. Στην περιοχή του Nyhavn λόγω μεγάλου πλήθους τουριστών ξεφεύγει και καν'να χαρτάκι. Μην δίνετε σημασία στα περί αντιθέτου που γράφτηκαν σε έγκριτη πλην σχεδόν χρεωκοπημένη εφημερίδα. Α, ναι: Κι ένα μελανό σημείο το πιπί που κάνουν οι Δανοί στους δρόμους -όπως μου είπαν- όταν πιουν πολύ. Εγώ πάντως δεν είδα κανέναν ...εν δράσει.



ΥΓ 4: Η τελευταία φωτό είναι Σουηδία (Μάλμε) αλλά ως σχετική με μωρά την "κοτσάρισα".

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

MME και Πυρκαγιές


Διάλογος μεταξύ παρουσιαστή ραδιοφωνικής εκπομπής και ρεπόρτερ:


Ρεπόρτερ: Υπάρχει μία πληροφορία ότι μάρτυρες είδαν αυτοκίνητο που έριχνε στουπιά στο χώρο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Παρουσιαστής: Αυτό που μας λες τώρα, Βαγγέλη, με προβληματίζει πολύ!

Pretty village pretty flame

Επιστρέφοντας από διακοπές στον πολιτισμένο βορρά, σαφώς και δεν περίμενα να βρω τη χώρα θλιβερό πρωτοσέλιδο στους διαδικτυακούς τόπους των διεθνών ΜΜΕ. Οι εικόνες που μεταδίδονται από την τηλεόραση είναι εύγλωττες και σοκαριστικές.
" Τα Όμορφα χωριά Όμορφα καίγονται"... Ο τίτλος της σέρβικης ταινίας μού'ρχεται στο μυαλό. Όμως η καταστροφή που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα δεν έχει καμία σχέση με πόλεμο.
Σε μία χώρα, όπου το ενδιαφέρον κεντρικής εξουσίας αλλά και των τοπικών αρχών εστιάζεται πάντα στην επιφάνεια των πραγμάτων, στον εύκολο εντυπωσιασμό και το "κουκούλωμα", σε μία χώρα όπου ουδέποτε κανείς ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια με την εκπόνηση, ανανέωση και πρακτική εφαρμογή διαδικασιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, σε μία χώρα που τα σχέδια έκτακτης ανάγκης βρίσκονται ξεχασμένα σε αραχνιασμένα ντουλάπια και ποτέ δεν ανανεώνονται, κανονικά δε θα έπρεπε να μας εκπλήττει το εύρος της καταστροφής.
Η εκτέλεση έργου υποδομής και ουσίας αποφεύγεται με κάθε τρόπο αφού, εκτός του ότι απαιτεί πολύ κόπο, προϋποθέτει ευφυϊα και εξειδικευμένες γνώσεις. Προσόντα, που κατά κανόνα στερούνται οι μετριότητες με τα κομματικά διαπιστευτήρια που διαφεντεύουν τα κρίσιμα πόστα.

Πριν καν΄να δυο χρόνια μετείχα σε διεθνή άσκηση που αφορούσε την ανταπόκριση των χωρών της Ε.Ε. σε κρίση δημόσιας υγείας διεθνούς χαρακτήρα.
Μοναδική μέριμνα του Έλληνα συντονιστή της άσκησης, -ενός ξερόλα και φαφλατά του κερατά- ήταν να κάνουμε καλή εντύπωση στον υπουργό δια της καλής εντύπωσης που θα κάναμε στους ξένους.
Έχοντας υπερβολική αυτοπεποίθηση ο συμπλεγματικός αυτός τυπάκος, θέλησε να τα κάνει όλα μόνος του, αναγκάζοντας αρκετούς από εμάς να μείνουμε άπρακτοι και συνεπώς να μην εξασκηθούμε.
Η συμμετοχή μου στην άσκηση είναι ένα άκρως εντυπωσιακό στοιχείο του βιογραφικού μου πλην όμως δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά προσόντα.

Αναφέρομαι στην έκταση της καταστροφής, που θα μπορούσε σε μία οργανωμένη πολιτεία να περιοριστεί κι όχι στα αίτια...
Οι πολλαπλές εστίες φωτιάς που ταυτόχρονα θέριεψαν στη μισή Ελλάδα προκαλούν ερωτηματικά. Οι απαντήσεις που δίνονται από το μέσο κατάπληκτο Έλληνα περιλαμβάνουν από γκρίζους λύκους και οικοπεδοφάγους μέχρι ...ufo.
Δε ξέρω αν Τούρκοι φονταμενταλιστές έβαλαν στόχο την Ελλάδα κι αν το αντάρτικο πόλεων πήγε εκδρομή στα δάση.
Εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι πως η ηλιθιότητα κι η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης περισσεύει σε τούτον τον τόπο:
Ενώ καίγεται το σύμπαν, ο μ.....ας βάζει τροχό να κάνει εργασίες στο τσαρδί του με αποτέλεσμα μία σπίθα να ξεκινά νέα εστία φωτιάς.
Οι βιλλούχοι δεν σκοτίζονται να μαζέψουν τα ξερά αγριόχορτα γύρω από το ημιπαράνομο κατασκεύασμά τους. Επίσης θεωρούν αυτονόητο ότι έξω από κάθε σπίτι, -που περιέργως πως "φύτρωσε" εν μία νυκτί μέσα σε δασώδη περιοχή-, πρέπει να σταθμεύει ένα πυροσβεστικό όχημα.
"Εθελοντές" πάνε να σβήσουν τη φωτιά με ...σαγιονάρες.
"Ηρωικοί" παπούδες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους παρά τη σχετική υπόδειξη των αρχών....
Και τα ζευγαράκια έβγαζαν φωτογραφίες, όπως μου είπε ένας φίλος, με φόντο τον κόκκινο ορίζοντα της Αττικής.

Κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Το παράδοξο της ελληνικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες να έχουν μόνο δικαιώματα, δε λειτουργεί.
Αλλά ποιά πολιτική εξουσία θα θελήσει ποτέ να οξύνει την κοινωνική συνείδηση του Έλληνα και να του εμπνεύσει σεβασμό προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον;
Ποιά κυβέρνηση θα τολμήσει να αναμορφώσει το εκπαιδευτικό σύστημα επί τη βάσει των ανθρωπιστικών αξιών;
Η καλλιέργεια του ατομισμού συμφέρει κάθε πολιτική παράταξη που εδράζει τις προσδοκίες της για εξουσία στις κλίκες, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά και γενικότερα στα πιο ταπεινά ένστικτα των πολιτών.

Και τελειώνοντας, λύστε μου μία απορία:
Η συμμετοχή του κ.Αλαβάνου σε ένα ενδεχόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε τι θα ωφελήσει την καιγόμενη χώρα; Τι μπορεί να εξυπηρετήσει πλην της ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού; Γιατί μου έρχεται τώρα στο νου η παροιμία (στην πιο κόσμια εκδοχή της)
"Εδώ καράβια καίγονται, παλιόγριες χτενίζονται!";

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ



Κοκκίνης, Μεγάλη Άμμος. Όχι μόνον διαθέτομεν ωραίας παραλίας αλλά και γοητευτικάς παρουσίας ("ξέκωλα", κατά το κοινώς λεγόμενον) ικανάς να ανταγωνισθούν μετ'αξιώσεων τας αντιστοίχους άλλων κοσμικών νήσων.
photos by poupsi-copyright reserved

Γιαννίτσι


Γιαννίτσι. Τύφλα νά'χουν οι Κυκλάδες.
photos by poupsi-copyright reserved

Λυκόρεμα



Περιοχή Λυκόρεμα Δήμου Μαρμαρίου Ν.Ευβοίας, Αύγουστος 2007.

Η απόπειρα μπάνιου απέτυχε.

Οι Ελληνάρες, με τις περιφράξεις τους, έχουν αποκλείσει παρανόμως την πρόσβαση στον αιγιαλό. Ο Δήμος έχει χρόνια δικαστική διένεξη μαζί τους... Κι οι ...πετυχημένοι 'βιλλούχοι' εξαργυρώνουν τη ματαιοδοξία τους στην πλάτη μας.
photos by poupsi - copyright reserved