Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Στο έλεος του τυχαίου

Από τύχη ζω ... Ένα μαύρο seat ibiza με 'απλώστρα' από πίσω και φιμέ τζάμια με προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα από δεξιά τη στιγμή που, έχοντας εγκαίρως βγάλει φλας, είχα αρχίσει να στρίβω δεξιά για να βγω από τη Βεΐκου προς Χαλάνδρι...
Είχε προηγηθεί ένας ελεϊνός ταρίφας, που προηγούνταν στη Γαλατσίου, ο οποίος σε απόσταση 200 μ. κοκκάλωσε το αμάξι χωρίς προειδοποίηση δύο φορές για να πάρει πελάτες.
Άλλη μια δυσάρεστη πρωινή εμπειρία, -εκ της οποίας, ναι μεν δεν κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα, πλην όμως είναι αξιομνημόνευτη- αποκόμισα στην πλατεία Βικτωρίας, όπου υπήρξα αυτόπτης μάρτυς της ούρησης ενός τύπου, ο οποίος με μέτωπο την πλήρη οχημάτων οδό Αριστοτέλους, έβγαλε έξω το πουλί του και ανακουφίστηκε με μεγάλη άνεση μέρα-μεσημέρι.
Η καημένη η πάλαι ποτέ "Πλατεία Αγάμων" έχει μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο αποβρασμάτων και περιθωριακών πάσης εθνικής προέλευσης (το 'πάσης' είναι υπερβολικό, τριτοκοσμικών εθνικών προελεύσεων, είναι η ακριβής έκφραση).
Η γαϊδουριά και η εγκληματική ανευθυνότητα όσων οδηγούν στους δρόμους της Αττικής σε συνδυασμό με την απόλυτη παρακμή και τον 'κωσταλεξισμό' του κέντρου της Αθήνας, γεννούν απόλυτα αποκαρδιωτικά συναισθήματα.
Η διαδικασία αποξένωσης από το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον συνεχίζεται ακάθεκτη... Για μένα και πολλούς άλλους...

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

H θέα από το παράθυρο...

... του νέου μου γραφείου. Και όχι, δεν έχω μεταναστεύσει στο Μπαγκλαντές.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Νέα Κυβέρνηση


Εντυπωσιακή η πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο χθες. Για πρώτη φορά, έννοιες όπως η αξιοκρατία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η διαφάνεια δεν αποτέλεσαν απλά διακοσμητικές μπαρούφες σε ανούσιο πολιτικό λόγο αλλά έγινε λόγος για το πως αυτές θα υλοποιηθούν: Συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, δημοσιοποίηση στο ίντερνετ των υπουργικών αποφάσεων, προκήρυξη θέσεων μετακλητών κλπ.
Σαφώς υπάρχει μεγάλη απόσταση από την εξαγγελία μέχρι την πράξη. Μπορεί να προκηρυχθούν οι θέσεις μετακλητών, για παράδειγμα, αλλά με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των κατάλληλων;
Πάντως, όπως εύστοχα επεσήμανε ο Τσίμας στο MEGA, κι ο Καραμανλής είχε κάνει λόγο για σωστή συμπεριφορά της Διοίκησης προς τον πολίτη όμως εκείνος την είχε περιορίσει στο ύφος: Το 'σεμνά και ταπεινά' ήταν καθαρά υφολογικού χαρακτήρα παραίνεση και δεν εκδήλωνε -σοβαρή τουλάχιστον- πρόθεση θεσμικής διασφάλισης της τήρησης των Αρχών αυτών. Μην προκαλείτε το κοινό αίσθημα με τη συμπεριφορά σας, είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός στους υπουργούς λες και το να μειώσουν τις μεταβάσεις στη Μύκονο μπορούσε να ανακουφίσει την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση από τις πληγές ετών. Η εικόνα ήταν που μέτραγε άλλωστε, στην ωραιοποίησή της ανάλωσαν το μεγαλύτερο απόθεμα της ενέργειάς του τα κυβερνητικά στελέχη με πρωτομάστορα το Ρουσόπουλο. Η εικόνα όμως δεν λύνει προβλήματα, τα οποία σωρεύονται και κάποια στιγμή σε φέρνουν 10 και πλέον μονάδες πίσω από τον πολιτικό σου αντίπαλο.
Για να δούμε...