Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Εμάς ήτανε καλύτεροι...

... οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Σύσσωμα σχεδόν τα ΜΜΕ επιδόθηκαν τις μέρες αυτές σε συγκρίσεις των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με τις αντίστοιχες τελετές του 2004.
Φυσικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι κατέληγαν ότι 'τα δικά μας ήταν καλύτερα'...
"Χάθηκε το ανθρώπινο μέτρο"! "Το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα το 2004 ήταν ασύγκριτα καλύτερο εύρημα από το να αφήσουν τη φλόγα να σβήσει μόνη της" κι άλλα τέτοια σχόλια ανέδειξαν ακόμη μία φορά το χαρακτηριστικό εκείνο που οριοθετεί την ελληνική στάση στο διεθνές περιβάλλον: ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ.

Είναι θλιβερό να βλέπεις παρουσιαστές ειδήσεων, σε μεγάλα κανάλια, να μετατρέπονται σε τηλε-κατίνες είτε γιατί εντέλλονται να το πράξουν είτε γιατί και οι ίδιοι τελικά είναι τόσο παρωπιδικοί ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι, και δίκιο να έχουν, σχόλια τέτοια δεν εκφέρονται σε δελτία ειδήσεων. Υπάρχει πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών για να μετατραπεί κανείς σε κατίνα. Δε χρειάζεται να ξεφτιλίζει ένα δελτίο ειδήσεων, όταν μάλιστα αυτό (αυτο)θεωρείται και σοβαρό.

Λες και μια τελετή μπορεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της 'χρυσής Ολυμπιονίκου' Φανής Χαλκιά ή των 15 μελών της ομάδας της άρσης βαρών, που συνελήφθησαν ντοπαρισμένοι.

Ο μέσος Έλληνας αρέσκεται, ως γνωστόν, να του θωπεύουν τα αυτιά με τις ανύπαρκτες -πλέον- αρετές του. Πάμε κατά διαόλου από κάθε άποψη αλλά όσο δεν μας το λένε κατάμουτρα, η ζωή συνεχίζεται. 'Οταν όμως το αναπόφευκτο φτύσιμο βρει το στόχο του -τα μούτρα μας- είτε προσποιούμαστε ότι βρέχει είτε επικαλούμαστε 'διεθνείς συνωμοσίες ή συγκυρίες' είτε, όπως εν προκειμένω, γινόμαστε κατίνες.

Δε βαριέσθε όμως. Άντε, ας βάλουμε όλοι μαζί τα κάπρι και τις σαγιονάρες μας και ας κατέβουμε παραλιακή. Ο Πετρέλης έβγαλε νέο δίσκο, μη ξεχνιόμαστε.

1 σχόλιο:

ανίκητος είπε...

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η αποκαλυψη οτι 15 αθλητες μας βρεθηκαν να εχουν κανει χρηση ουσιας που χορηγειται στα ζωα για αυξηση της μυικης μαζας των βοωειδων και προκαλει στειροτητα, ειναι ενα επιπλεον παραδειγμα της αλογιστης χρησης των ουσιων στον αθλητισμο.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Οι παρενεργειες των στεροειδων αναβολικων ειναι γνωστες πλεον οχι μονο στον επιστημονικο κοσμο , αλλα και ευρυτερα στους αθλητες και στην κοινωνια.Δεν θα επισελθω σε λεπτομερειες για τις γνωστες παρενεργειες πανω στο αμυντικο συστημα του οργανισμου και στην αυξηση των κρουσματων υπερτασης, καρδιοπαθειων, καρκινου του ηπατος, κατακρατηση υγρων, αζωοσπερμια, ατροφια ορχεων, υπογονιμοτητα που φτανει μεχρι τη στειρωση κτλ, αλλα σε μια αγνωστη ισως στο ευρυ κοινο παρενεργεια στην ψυχικη υγεια των χρηστων που εχει και κοινωνικες συνεπειες. Σε μελετη που εγινε πανω σε αθλητες που εγινε χορηγηση τεστοστερονης και εξεταστηκαν παραλληλα με αθλητες που επερναν εικονικο φαρμακο (placebo), διαπιστωθησαν αλαγες στον ψυχικο κοσμο των αθλητων, οπως : υπεροψία, επιθετικότητα, μανία (αγοραστομανία- επιδειξιομανία), παράνοια (όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα), σύνδρομο αποστέρησης με ληθαργικότητα, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη (συμπτώματα ανάλογα διακοπής κορτικοστεροειδών και οπιούχων). Παραλληλα, οι αθλητές που είχαν πάρει τα στεροειδή εξέθεσαν επίσης μια αλλαγή στην προσωπικότητά τους.

ΥΓΙΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ?
Τα στεροειδή εμφανίστηκαν να μειώνουν το ενσυναίσθημά τους για άλλους ανθρώπους. Αυτή η εύρεση είναι σημαντική επειδή πολύ λίγα φάρμακα προκαλούν μια πραγματική αλλαγή στην προσωπικότητα, που μπορούν να οδηγούσαν σε έναν λιγότερο υποχωρητικό άνθρωπο, χωρίς κατανόηση και χωρίς να παίρνει την ευθύνη για τις ενέργειές του.

Γίνεται φανερό ομως ότι η λύση στο πρόβλημα του doping δεν είναι τα antidoping controls ούτε οι τιμωρίες των αθλητών. Τα antidoping controls άλλωστε εύκολα υπερπηδώνται. Για υγιή αθλητισμό απαιτείται αθλητική παιδεία, ήθος και κυρίως να παύσει ο εθνικός μεγαλοϊδεατισμός να στηρίζεται πάνω στα σώματα των αθλητών. Οι αθλητές εξυψώνουν τον άνθρωπο, είναι πολίτες της γης και δεν πρέπει να υλοποιούν ματαιοδοξίες εθνικές, να αποπροσανατολίζουν πολιτικές συνειδήσεις και να εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ
Tα αναβολικα δεν χρησιμοποιουνται μονο στον πρωταθλητισμο, αλλα εχουν μπει απο καιρο για τα καλα και στα γυμναστηρια της γειτονιας, οπου νεοι και νεες γυμναζονται με σκοπο να ομοιαζουν με τα προτυπα του δυνατου αντρα και της λεπτοκαμωμενης γυναικας των επιδειξεων μοδας και των πρωτοσελιδων των life style περιοδικων.
Απο προσωπικη εμπειρα γνωριζω ότι κοριτσια 16 και 17 ετων , ακομα και μικροτερα, παρουσιαζουν αμηνορροια αρκετων μημων ( 3 και 4 μηνες, μερικες φορες και περισσοτερο χωρις περιοδο) , επειδη παιζουν με τις φιλες τους στο σχολειο "τις μοντελες" , και επιδιδονται σε διαγωνισμο ποια θα χασει τα περισσοτερα κιλα. Ταυτοχρονα, δεν ανησυχουν καν για μετρα αντισυλληψης γιατι τα αγορια τους κανουν χρηση ουσιων στα γυμναστηρια και ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ οτι εχουν "προσωρινη" στειροτητα. Ολα αυτα που συμβαινουν στα δικα μας παιδια, στους νεους της γειτονιας και της πολης μας, μου φαινονται ακομα πιο επικινδυνα απο την απομυθοποιηση των πρωταθλητων, ακομα και απο την εκουσια βλαβη της υγειας τους.