Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Συνέχεια από το προηγούμενο


Ως συνέχεια από το προηγούμενο post (Δημοσκοπήσεις και άλλα τινά-13.3.2008), παραθέτω το εξής


αντίληψη λοιπόν είναι κάτι το οποίο δημιουργεί παρά καταγράφει την 'πραγματικότητα'. Είναι μια διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων στην οποία οι άνθρωποι δημιουργούν μια δικιά τους εκδοχή της πραγματικότητας με βάση τις πληροφορίες που αποκτούν από τις πέντε αισθήσεις τους.

Υπάρχουν πολλές πειραματικές αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνονται από έναν παρατηρητή βασίζονται στις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες του παρά στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα όταν βλέπετε την εικόνα 1 τι παρατηρείτε;

3 σχόλια:

Constantinos είπε...

έλα ρε Πούπση, τα δύο "the" και τα δύο "a"!

poupsi's garden είπε...

Αυτό που είναι παράξενο στην εικόνα είναι ότι το άρθρο έχει γραφεί δύο φορές και στις τρεις φράσεις. Συνήθως διαφεύγει της παρατήρησης γιατί η αντίληψή μας επιρεάζεται από το πως περιμένουμε αυτού του είδους οι φράσεις να είναι γραμμένες.

ΣΥΝΕΠΩΣ, τείνουμε να αντιλαμβανόμαστε αυτό που περιμένουμε να αντιληφθούμε.

Μάλιστα είναι τόσο βαθιές οι ρίζες της αρχής αυτής που όπως έχει αποδειχθεί πειραματικά ακόμα και όταν τα άτομα είναι ενήμερα ότι υπάρχουν δεδομένα που δεν ταιριάζουν με αυτό που αναμένουν (πχ εσύ με την εικόνα 1), ακόμα και τότε αντιμετωπίζουν δυσκολίες να έχουν ακριβή αντίληψη των γεγονότων.

Άρα η κ.Β δεν πρόκειται να πεισθεί για τίποτα βάσει επιχειρημάτων.
(Well done Constantinos)

Giorgakis είπε...

Και για να συνεχίσω τη σκέψη, αν κάποιος πιστεύει ότι η φίλη ή η σύζυγος είναι πιστή και τη βρει στο κρεβάτι με άλλον, θα νομίζει ότι έχει παραισθήσεις και όταν κοιτάζει στον καθρέφτη θα βλέπει αγριολούλουδα αντί για κέρατα.