Τα τραγούδια της Βουλγαρίας, Ρωσίας και Μολδαβίας ήταν εκείναν που απέσπασαν τη μεγαλύτερες βαθμολογίες από ελληνικής πλευράς και μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι οφείλεται στις ενδεχομένως σέξι τραγουδίστριες, που ενσαρκώνουν –υποθετικά- το αιώνιο απωθημένο του μέσου Έλληνα ανδρός: Αλλοδαπή του πρώην ανατολικού μπλοκ, καλλονή και ‘εύκολη’.
Όχι κυρίες και κύριοι...Δεν ψήφισαν τα «λιγούρια». Ψήφισαν όλες αυτές οι νέες «Ελληνίδες» μαμάδες από τη Βουλγαρία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία, τα παιδάκια τους κ.ο.κ.
Όσον αφορά τώρα τα διαγωνισθέντα τραγουδάκια ήταν αρκετά τα ‘νια νιά’, ήτοι νερόβραστες μπαλάντες («άντε μάστορα να τελειώνουμε» ένα πράμα, βλέπε Βοσνία, Αρμενία).
Υπήρχαν -και ξεχώρισαν- ‘τρελλές’ ερμηνεύτριες (Ουκρανία) ενώ από τη Σέρβα Μαρία, εμένα στο μυαλό μου μόνο έμεινε εκείνη η σφιγμένη γροθιά της, που αιωρούνταν απειλητικά άμα τη ανακοινώσει της βράβευσής της.
Κάποιος γνωστός έκανε λόγο για ... gay convention.
Το έθνικ πάλι στα φόρτε του, όπως εκείνο της Βουλγαρίδας-τσιρίδας, της Ιρλανδίας καθώς και των απόγονων του Μεγάλου Αλεξάνδρου- είναι βαρειάαα- βαρειάααα η ... (ωχ..από αλλού είναι αυτό!). Έλεγα, λοιπόν, ότι οι γείτονες Σκοπιανοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη βαρειά τους παράδοση κι εκπροσωπήθηκαν με διασκευή του νανουρίσματος που πιθανότατα έλεγε στον πατριάρχη τους Μεγαλέξανδρο η μήτηρ του, Ολυμπιάς.
Κάποιες αξιοπρεπείς παρουσίες (Γερμανία, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Λιθουανία).
Καν’νά δυο γουστόζικα (Γαλλία- μου άρεσε και το ψήφισα- και Σουηδία).
Κάποια αδιάφορα (Ισπανία, Ιρλανδία, Φινλανδία)...
Υπήρχαν επίσης τα εντελώς σκατένια (Γεωργία, Λεττονία, Ρωσία – σιγά, ρε αγόρια, ούτε φαντάρια νά’σαστε!), τα «άρτσι μπούρτζι» βλέπε Τουρκία (ε και λίγο ημείς)...
Και το ανεξάρτητο/ανένταχτο της Μολδαβίας, με ωραίο κοστούμι δηλαδή παντελόνι εξαεριζόμενο, ή όπως είπε μία «ψυχή» «από τη μέση και κάτω ...φωνάρα!»
΄Οπως προείπα ψήφισα Γαλλία κι επίσης κατά λάθος Ισπανία, δύο φορές Λευκορωσία (μία εκπρόθεσμα και μία έγκυρα).
What about you darlings?
What about you darlings?
37 σχόλια:
Οποιοδήποτε τραγούδι και να κατέβαζε η Σερβία θα εξαργύρωνε τις Ευρωπαϊκές τύψεις για τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. Έτυχε να τις εξαργυρώσει ο νταλικιέρης. a-And...? (προφορά Monty Pythons)
Περιμέναμε από τις ρωσίδες να τα βγάλουν σε κάποια στιγμή του τραγουδιού, απογοητευτήκαμε.
Δεν έχω ψηφίσει ποτέ στο πανηγυράκι αυτό, ήμουν πολύ κοντά να ψηφίσω Ουκρανία φέτος!
Μια χαρά μου φάνηκε το Βουλγαρικό τραγούδι. Ο τύπος έμοιαζε με τον Τσαουσόπουλο στα νιάτα του, η τύπισσα είχε μάτια λίγο όρτσα, αλλά είναι από τις σπάνιες φορέ που γυναίκα παίζει κρουστά, είχε πλάκα και θύμιζε τα δικά μας "έθνικ"!
ΥΓ: Απορία αφελούς: Γιατί να "φοβόμαστε" να αποκαλέσουμε μια χώρα με το όνομά της (όπως την αποκαλεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος) και την αποκαλούμε με το όνομα της πρωτεύουσάς της;
ΥΓ2 (joke):
-Ποια η διαφορά μεταξύ Ρωσίδας και Λευκορωσίδας;
-50 ευρώ
Σε σχέση με το πρώτο ΥΓ του constantinos:
Μεγάλη κουβέντα πας να ανοίξεις, φίλτατε. Σε πρώτη φάση θα σου απαντούσα ότι αυτό γίνεται διότι pacta sunt servanda...
PACTA SUNT SERVANDA: OI ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.
Εμένα πάντως μου άρεσαν οι Γάλλοι ... μου φάνηκαν ότι είχαν χιούμορ και αυτοσαρκασμό σε συνδυασμό με έμπνευση και ερμηνευτικές ικανότητες. Λίγο ή πολύ αυτά τα είχαν και οι Ουκρανοί ... τα παρουσίασαν όμως χοντροκομμένα και όχι με τη φρεσκάδα των Γάλλων.
πάντως constantinos ... καλύτερα λίγες τύψεις παραπάνω που εξαργυρώνονται με ψήφους eurovision ή καμιά ευνοική διαιτησία σε ομάδικα αθλήματα, παρά να είχαμε αφήσει ανεξέλεγκτο τον Μιλόσεβιτς ... θα είχε εξοντώσει μέχρι τώρα όλα τα συνορεύοντα κράτη και θα κατηφόριζε προς τα μέρη μας γιατί θα ήθελε έξοδο στο Αιγαίο.
Δεν είναι θέμα φόβου constantinos για το πως θα αποκαλέσουμε την ΠΓΔΜ, αλλά συνέπειας. Από τη στιγμή δηλαδή που έχουμε πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί ο κάθε καραγκιόζης να κάνει του κεφαλιού του. Και δεν πιανεί η δικαιολογία ... 'μα καλά ... ένα ζώο είναι ... που να το ξέρει'. Τόσα λεφτα πήραν ... ας αφιέρωναν και 2 ωρίτσες να προετοιμαστούν (επιπλέον άκουσα την βλαμμένη να αναφέρεται στο Βελιγράδι ως την πρωτέυουσα της Βοσνίας - Ερσογοβίνης).
Ποιά κοστίζει περισσότερο? ... γιατί υποπτεύομαι ότι με πιάσαν κορόιδο!!!
guakamole .... H Τσέχα.
(Να μην μιλήσω για το Ηνωμένο Βασίλειο που - προσβάλλοντας τους Σκωτσέζους και Ουαλλούς - το λέμε Αγγλία.)
Κι επειδή κάποιοι ενδεχομένως να αγνοούν περί ποίας συμφωνίας ομιλούμε: Interim Accord between the Hellenic Republic and the FYROM
NEW YORK, 13 September 1995 (Ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ Ελλάδας και FYROM, 1995). Στη συμφωνία αυτή έχει καθοριστεί και η ονομασία των Σκοπίων ως Former Yugoslav Republic of Macedonia (ολόκληρο) ή FYROM. (Καμία άλλη ονομασία συντομογραφία τηςδεν είναι αποδεκτή)
(απάντηση στον Guacamole που για τεχνικούς (υποθέτω) λόγους δεν δημοσιεύτηκε στην ώρα της)
Δεν υπερασπίζομαι τους Σέρβους, ούτε, φυσικά, τον Μιλόσεβιτς. Θα μπορούσε, ωστόσο, να σταματήσει η δράση του εγκαίρως (ενδεχομένως υπογείως και αποτελεσματικότατα) χωρίς να χρειαστεί ο βομβαρδισμός μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας εν έτει 1999...
Όσο για τη συνέπεια ονόματος:
Είναι γνωστή η διακαής επιθυμία των Σέρβων για έξοδο στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Και γι αυτόν τον λόγο, ο Τίτο ονόμασε "Μακεδονία" το νοτιότερο ομόσπονδο κράτος της τότε Γιουγκο(δηλ Νοτίο)σλαβίας. Τι έκαναν οι τότε κυβερνήσεις; Απολύτως τίποτα! Τι έκαναν οι Σαλονικιοί πριν (και κατά τη διάρκεια) των συλλαλητηρίων του 89-90; Έπαιζαν τις ωραίες τους δραχμούλες στο καζίνο της Γευγελής και για πολλά χρόνια οι πινακίδες "Macedonia" τους άφηναν παγερά αδιάφορους. Ξαφνικά, ανακαλύψαμε την Αμερική! Και, δυστυχώς, δεν πέρασε το συμφωνηθέν "Σλαβομακεδονία" με αποτέλεσμα, πλέον, όλος ο κόσμος να τους αποκαλεί Μακεδονία. Κι εμείς να ψελλίζουμε περί συνέπειας.
Αλήθεια, γιατι τις Κάτω Χώρες τις λέμε Ολλανδία; Την Δημοκρατία της Κίνας γιατί την λέμε Ταιβάν; Εκεί μπορούμε να είμαστε ασυνεπείς;
Σχετικά με το Μιλόσεβιτς ο guacamole έχει δίκιο.. και η «δημιουργία» της «μακεδονικής εθνότητας» αυτό τον απώτερο σκοπό είχε πάντα.. την έξοδο προς το Αιγαίο.. κάτι που το καθεστώς του Τίτο και κατόπιν του Μιλόσεβιτς δεν διέψευσε..
Όσον αφορά τη διασταύρωση Ευσταθίας και Αρλέττας που κέρδισε το διαγωνισμό.. εμένα προσωπικά δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα..
Ομολογώ ότι είχαν έρθει στο σπίτι δύο φίλοι πρωταθλητές του ζάπινγκ.. οπότε.. δεν τα είδα όλα.. έφαγα όλα όμως τα μπριζολάκια που έφερε το delivery.. (όχι Constantinos.. δεν ήταν μαριναρισμένα σε ζωμό παπάγια , απόσταγμα μαστίχας και γκαζόζα)
Όσα είδα δεν με συγκλόνισαν.. ομολογώ ότι μου είχε ψιλοαρέσει το κυπριακό που το μάτιασε ο Vassilios και αποκλείστηκε.. (είδατε μόρφωση doc?) ..την ανατολικού τύπου σάτιρα του κυρίου(?) που αντιπροσώπευε την Ουκρανία και ήταν ντυμένος σαν κινέζικη χύτρα ταχύτητος για ομοφυλόφιλα ζευγάρια.. την είδα… μου θύμισε τα αστεία τραγούδια που έγραφε ο Λογο τέλος 70…και στη Γιουροβίζιον τραγούδησαν οι ροζ αποκλίσεων συγγενείς του Τιραμόλα..
Τα γαλλικό δεν το είχα δει.. μου το έστειλε ένας φίλος χθες… συμπαθητικούλι.. όσο το ακούς τόσο περισσότερο αρέσει.. σχεδόν κάτι σαν το μη-παντελόνι της μολδαβής..
Αυτά είναι τα καλά της επαρχίας antonis. Τα μαθαίνεις σε βάθος αυτά τα θέματα και δεν σε πιάνουν ΄κώτσο'.
Συμφωνώ constantinos ότι τα λάθη της Ελλάδος στο 'Μακεδονικό' είναι εγκληματικά ... όπως και σε τόσα άλλα θέματα όπου το πολιτικό κόστος της κάθε Κυβέρνησης μπήκε πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Όμως αφού έχουμε αναπτύξει επιτέλους μια ρεαλιστική προσέγγιση για το θέμα του ονόματος, θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει συνέπεια και συλλογική προσπάθεια. Θα μου πεις ακόμα και στη eurovision? Ναι ... θα έπρεπε να απειλήσουμε με αποχώρηση γιατί το όνομα των Σκοπίων δεν είχε γραφεί σωστά.
Δεν κατάλαβα τι εννοείς με την Ταιβάν constantinos ... Εμείς λέμε Λαική Δημοκρατία της Κίνας και όταν αναφερόμαστε στην Ταιβάν την αναφέρουμε ως επαρχία της Κίνας ... (το καλό που μας θέλω δηλαδή!)
Η Ταιβαν είναι ξεχωριστό κράτος με όνομα Δημοκρατία της Κίνας (ROC)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82
http://www.sinica.edu.tw/taiwan/index.html
Άντε πάλι με τη wikepedia. Θα συμβούλευα γενικότερα, για θέματα διεθνούς πολιτικής να μην προστρέχετε στη...wikipedia...Έλεος...
Όπως είχα πει και στον giorgakis η wikipedia δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Ότι γράφεται εκεί χρειάζεται και περισσότερο ψάξιμο.
Όσον αφορά λοιπόν την Ταιβάν, η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την εν λόγω χώρα αποδεχόμενες την one China policy, και αντιμετωπίζοντας την Κίνα ως ενιαίο σύνολο ... δηλαδή ενιαία αντιμετώπιση των εδαφών που ανήκουν στην Κίνα (Ταιβάν, Χονγκ - Κονγκ κλπ) ασχέτως των ειδικών καθεστώτων που μπορεί να απολαμβάνουν.
Τα θέματα αυτά χρήζουν προσοχής καθώς είναι και ευαίσθητα και περίπλοκα. 'Οσα κράτη αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη την Ταϊβάν αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσχέρειες στις διπλωματικές, οικονομικές κ.α. σχέσεις τους με την Κίνα.
Επιπλέον, η Ταϊβάν δεν έχει ανακηρύξει ακόμη την ανεξαρτησία της...
Αρα, το ελάχιστον που μπορούμε να κάνουμε ως Ελληνες και δη μη ειδικοί (διπλωμάτες, πολιτικοί κλπ) είναι να σεβόμαστε τις αποφάσεις και τις συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας αφού τις πληροφορηθούμε από έγκυρες πηγές...
Χμ, δυο sites βρήκα, εντελώς προχείρως, μην με φάτε. (αναμενόμενη αντίδραση για την wikipedia)
Δηλαδή είναι θέμα επιλογής; Αν δεν μας πείραζε να είχαμε πρόβλημα με την Κίνα θα αναγνωρίζαμε την ROC? Με αυτήν την λογική, ας δημιουργήσουμε κι εμείς τις συνθήκες και την πίεση σε όσους χρειάζεται για να λένε τη FYROM FYROM!
Για Αγγλία, όμως, και για Kάτω Χώρες;
poupsi, γιατί έβαλες τις ελληνικές οικογένειες και τις Ελληνίδες σε εισαγωγικά; Ρατσισμός μάλλον όχι, αλλά ίσως δυσαρέσκεια;
μα constantinos ... όπως έχει πει και η dionysia ... ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ!
Από την πόλη έρχομαι.. και στην κορφή κανέλλα!!
Το αρχικό θέμα ήταν τα τραγουδάκια της Γιουροβίζιον.. και η κατάληξη το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η Ταϊβάν στο πλαίσιο της one China policy.. τελικά.. πέρα από τη διαμάχη της ονομασίας των Σκοπίων.. και τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.. η το αν η Ταϊβάν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα Κίνα.. υπάρχει και η διαμάχη μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στην Ιρλανδία σχετικά με την ονομασία της πόλης Λοντοντέρρυ.. οι καθολικού την ονομάζουν Nτέρρυ..
Σε λίγο χρόνο οι διαμάχες αυτές θα είναι δευτερεύουσας σημασίας…. Και τον πρωτεύοντα ρόλο θα πάρουν οι διαμάχες για τα Domain Names στο Internet…
Γινόμαστε ολοένα και λιγότερο ρομαντικοί..
Διαπίστωση.
ε ναι denangous ... τα ενδιαφέροντα μας είναι λίγο ευρύτερα (και η φαντασία μας δημιουργική) και δεν μπορούν να περιοριστούν εύκολα σε αμφιβόλου ποιότητας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ... είμαστε και λίγο απείθαρχοι βλέπεις ... αλλά ενώ δεν μας μάλωσε η blog – master που ξεφύγαμε, ίσα ίσα μάλιστα ... ξέφυγε κι αυτή, έρχεσαι εσύ να επισημάνεις το αυτονόητο ... ότι δηλαδή είμαστε εκτός θέματος ... so what!!! Σαν πολύ αγγλοσάξονας δεν μας βγήκες?
ΥΓ1: Οι διαμάχες που περιγράφουμε προκαλούν πολέμους ενώ αυτές για τα Domain Names στο Internet απλά … μηνήσεις. Συνεπώς δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη.
ΥΓ2: Οι διαμάχες για τα ονόματα και την ανεξαρτοποίηση εδαφών από τα σημερινά έθνη κράτη ακολουθούν αυξητική τάση τα τελευταία 20 χρόνια και δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοιο θέμα και στη Ελλάδα. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι ‘σε λίγο’ θα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Μια στιγμή!
Ας αποφασίσουμε:
Αν οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, το μέγεθος δεν μετράει.
Αν το μέγεθος μετράει, τι νόημα έχουν οι συμφωνίες; Δεν τηρούνται…
Επί της ουσίας, γιατί αρνούμαστε από τους γείτονες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους; Μακεδόνες θέλουν να λέγονται; Μακεδόνες! Φοβόμαστε κάτι; Άλλωστε με ΑΕΠ πολύ μικρότερο από το δικό μας, η Ελλάδα είναι αυτή που εισβάλλει και μετατρέπει σε οικονομικό προτεκτοράτο τη FYROM. Νομίζω, πάντως, ότι δίνουμε υπερβολικό βάρος στα ονόματα, οι διαμάχες σίγουρα κρατάνε καλά, αλλά τα ονόματα είναι μόνο οι αφορμές. Τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με τον denangous: ‘Σε λίγο’ η μεγάλη πλειονότητα των διαμαχών (σωστά το έγραψα αυτό; ) για τα ονόματα θα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Επίσης, το Σάββατο βράδυ έφτιαξε (μεταξύ άλλων) η γυναίκα μου burritos με σπιτικό guacamole. Πρέπει να παραδεχθώ ότι μαγειρεύει καλύτερα από μένα…
Φίλτατε constantinos, σε παραπέμπω στο εύστοχο σχόλιο guacamole. Οσον αφορά τα μπουρίτος της συζύγου, καλά λένε πως ο έρως περνά από το στομάχι (γιά κάποιους). Οπότε τι σεξ και μπούρδες μου λες τώρα...
Μα το διάβασα το εύστοχο σχόλιο του guacamole, στο οποίο απάντησα.
Επίσης, όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο, δεν ξέρεις πώς μαγειρεύει, ούτε και σε νοιάζει!
εεε όχι και αγγλοσάξων guacamole!!! μια (χαζή) παρατήρηση έκανα! μη με μαλώνετε δα τόσο πολύ! ...ως επί το πλείστον ..σας αγαπώ!! που έλεγε και ένα σουξέ σε γνωστό τηλεοπτικό σήριαλ!
guacamole said
ΥΓ1: Οι διαμάχες που περιγράφουμε προκαλούν πολέμους ενώ αυτές για τα Domain Names στο Internet απλά … μηνήσεις. Συνεπώς δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη.
..όχι πια μόνο μηνύσεις guacamole.. και μικρούς οικονομικούς πολέμους... (πχ μεταξύ τραπεζών..citibank και BNP) ..που είχε και πολιτικές προεκτάσεις... και κάτι μου λέει ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος..οικονομικοί θάναι..
όσον αφορά τη FYROM.. αν σκεφτεί κανείς το πόσο ισχυρή είναι η Ελληνική παρουσία μέσω εταιρειών κλπ.. αν ελέγχεις σε σημαντικό βαθμό την οικονομία μιας χώρας... τι νόημα έχει να σπατάλας στρατιωτικές δυνάμεις?
Denangous said:
όσον αφορά τη FYROM.. αν σκεφτεί κανείς το πόσο ισχυρή είναι η Ελληνική παρουσία μέσω εταιρειών κλπ.. αν ελέγχεις σε σημαντικό βαθμό την οικονομία μιας χώρας... τι νόημα έχει να σπατάλας στρατιωτικές δυνάμεις?
Συμφωνώ απόλυτα!
Kαι του παρελθόντος και του παρόντος οι πόλεμοι, οικονομικές αιτίες έχουν. Στο μέλλον, οικονομικές θα είναι και οι αφορμές!
constantinos darling, πώς καταφέρνεις να κάνεις bold στη γραμματοσειρά των comments σου;
constantinos το λάθος (και όχι το μόνο..) είναι ότι επικεντρώθηκε στο όνομα... όταν επί σειρα ετών ήταν αδρανής... και όταν έβλεπε ότι οι "ισχυροί" το έβλεπαν θετικά... Η Ελ΄΄αδα έπρεπε να επι.... θέλετε Μακεδονία? ΟΚ.. μας τιμα που επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ιστορία μας.. και ταυτόχρονα να έκανε τα πάντα για να ελέγξει απόλυτα την οικονομία του κρατιδίου.. δεν ήταν και τόσο δύσκολο... και να τους κάνει να νοιώθουν την πίεση της σε όλα τα επίπεδα.. Η τωρινή έντονη Ελληνική παρουσία δεν οφείλεται σε συντονισμένη προσπάθεια και πολιτική γραμμή... αλλά στην ιδιωτική και μόνο πρωτοβουλία.... για άλλη μια φορά ο ελληνικός πολιτικός κόσμος δείχνει πόσο άχρηστος είναι..
λόγω φόρτου ... δεν προλαβαίνω να απαντήσω αναλυτικά ... σε γενικές γραμμές πάντως:
1. Για να γίνουν οι Συμφωνίες έχει παίξει σημαντικό ρόλο ήδη το μέγεθος (η ισχύς για την ακρίβεια). Και φυσικά καμία συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν έχεις τη δύναμη (και τη θέληση) να την επιβάλλεις (ο Θουκιδίδης τα έχει περιγράψει αναλυτικότατα αυτά τα θέματα).
2. constantinos said (συμφωνόντας με denangous) ... "Kαι του παρελθόντος και του παρόντος οι πόλεμοι, οικονομικές αιτίες έχουν. Στο μέλλον, οικονομικές θα είναι και οι αφορμές".
.........................
Υπεραπλούστευση που δεν έχει γενική ισχύ. Υπάρχουν θεωρίες που λένε ότι η οικονομική αλληλεξάρτηση μειώνει τις πιθανότητες πολέμων. Όμως δεν μπορούν να εξηγήσουν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (τρομερά ανεπτυγμένο διεθνές εμπόριο ... η πρώτη παγκοσμιοποίηση που τέλειωσε άδοξα), την διάλυση της Γιουγκοσλάβιας κλπ.
Άλλωστε τι νόημα έχει να είσαι οικονομική υπερδύναμη αν δεν μπορείς να υπερασπιστείς, με τη χρήση βίας αν απαιτηθεί, αυτά που κατέχεις. Μόνο η Ιαπωνία στην Ιστορία δεν μετέτρεψε την οικονομική ισχύ σε στρατιωτική και το έχει μετανοιώσει πικρά. Και γιαυτό αλλάζει τώρα και παέι να δημιουργήσει αξιόμαχο στρατό.
3. Για Σκόπια ... άλλη φορά ... είναι μεγάλη ιστορία.
Denangous, ξανασυμφωνώ.
Poupsi, You can use some HTML tags, όπως γράφει και κάτω από το Leave your comment. Στην αρχή βάζεις < και b και > (το γράφω έτσι, διότι αλλιώς θα το εκλάβει ως tag) και στο τέλος < και /b και >.
Guacamole, γιατί αποκαλείς τη FYROM, Σκόπια;
Guacamole said:
Άλλωστε τι νόημα έχει να είσαι οικονομική υπερδύναμη αν δεν μπορείς να υπερασπιστείς, με τη χρήση βίας αν απαιτηθεί, αυτά που κατέχεις.
Νομίζω ότι στην εποχή μας, αυτό δεν χρειάζεται. Μπορείς να αποκλείσεις την χρήση βίας από αυτούς που σε επιβουλεύονται με μη στρατιωτικές μεθόδους. Πχ να οργανώσεις πραξικόπημα και να ανεβάσεις φιλική κυβέρνηση ανδρεικέλων. Αλλά χρειάζεται και δύναμη και τέχνη!
Yπάρχει και η θεωρία περί "ζωτικού χώρου", ωστόσο τα βαθύτερα αίτια είναι οικονομικά, με την ευρεία έννοια.
Όσο για την Ταιβαν, όντως, δεν την αναγνωρίζει κανείς, ούτε ο ΟΗΕ, ως ξεχωριστή κρατική οντότητα, έχει ομοιότητες με τα κατεχόμενα: Όπως ακριβώς είναι μία η Κυπριακή κυβέρνηση, απλά δεν έχει δικαιοδοσία σε ένα κομμάτι της χώρας, έτσι είναι και η Κινεζική κυβέρνηση, ομοίως δεν έχει δικαιοδοσία σε ένα κομμάτι της χώρας.
«Εγώ, κύριε, δεν ξέρω ποιος έβαλε την υπογραφή στη Μάγνα Κάρτα.
Εγώ τη σέβουμαι την περιουσία του σχολείου και εκτός αυτού, ήμουνα
άρρωστος εδώ και τρεις μέρες και έχω φέρει και χαρτί απ' το
γιατρό...»
(Δικαιολογία μαθητή γυμνασίου, Κόρινθος 1990 )
I rest my case.
Δ. Μαρκόπουλος, από το βιβλίο του: "Είτε παίδες Ελλήνων είτε Βαρβάρων. Και τα δυό δεν γίνεται."
Νομίζω πρωτοκυκλοφόρησε το 1995.
(για να μην ξεχνάμε να αναφέρουμε και τις πηγές...)
constantinos ... στην εποχή μας όπως και στο παρελθόν η 'σκληρή ισχύς' είναι σημαντικότερη από την 'μαλακή' (soft power).
Για παράδειγμα ... ολόκληρη Ρωσία δεν μπορεί να κάνει καλά την Γεωργία, η οποία είναι ένα 'οικονομικό τίποτα' και αναγκάζεται να μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της για να την απειλήσει.
... επίσης στην Ουκρανία η 'φιλική κυβέρνηση ανδρεικέλων' δεν άντεξε ούτε έναν χρόνο
... συνεπώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Συνηθίζεται να αποκαλείται ένα κράτος και με το όνομα της Πρωτεύουσάς του. πχ, Το Παρίσι αποφάσισε την ... μπλα μπλα και εννοείται η Γαλλία. Γιαυτό κάπου κάπου αποκαλώ την ΠΓΔΜ ... ως Σκόπια. Ανάλογα με τα κέφια.
Η Ρωσία προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, ελέγχουν σχεδόν όλη, και για πολλά χρόνια, την Ν Αμερική μέσω "φιλικών" κυβερνήσεων, χρησιμοποιώντας ελάχιστα την μεγάλη στρατιωτική τους ισχύ.
Στα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχω ακούσει, νομίζω ποτέ, την ονομασία FYROM ή ΠΓΔΜ να χρησιμοποιείται, πάντως, όλο Σκόπια ακούω...
Το όνομα της πρωτεύουσας αντί για αυτό της χώρας νομίζω ότι υποδηλώνει την κυβέρνηση της και με αντίστοιχα συμφραζόμενα χρησιμοποιείται.
...μήπως να ..."ξεκολλούσες"; Λέω, μήπως....
Έκαστος στο είδος του.
KAI OXI, ΟΧΙ constantinos. Οταν αναφέρουμε την πρωτεύουσα, εννοούμε τη χώρα.
Είναι άλλωστε σχήμα λόγου (συνεκδοχή): Το μέρος εκφράζει το όλον! ΠΧ Κερδίζω το ψωμί μου (ενν. τα προς το ζειν)
Ισχύει και αντιστρόφως (το όλον να εκφράζει το μέρος)
Να ξεκολλούσα;
Από τι;
Καλά, καλά, μην μου φωνάζεις πάλι!
Κι ο Λουμίδης στος καφέδες!!! :-)
Πάω να φάω σούσι με την ησυχία μου!
Δημοσίευση σχολίου