Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Κοπεγχάγη και ποδήλατα

Ήρεμη πόλη.

Άμα κάνετε 'κλικ' πάνω στις φωτό θα δείτε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Το ωράριο τέλειωσε. ΄Ωρα για επιστροφή στο σπίτι.

Παρκαρισμένα και ασφαλισμένα. Η επόμενη βόλτα δε θ'αργήσει.

Αυτή η φωτό μου είναι από τις αγαπημένες μου.

Δανέζα;

Η ποδηλάτισσα ξεπέζεψε. Σέβεται τη διάβαση πεζών και προφανώς και τον πεζόδρομο που ακολουθεί...
Ένας απογευματινός καφές δίπλα στα ποδήλατα.

Ποδήλατα περιμένουν τους αναβάτες τους, έξω από τη στάση του μετρό.

Μήτηρ και υιός ...

Ποδήλατα-ταξί περιμένουν το αγώι.

all photos above taken by poupsi - copyright reserved

Η Κοπεγχάγη είναι ο παράδεισος των ποδηλατών. Ενήλικες κάθε ηλικίας και φύλου κυκλοφορούν με ασφάλεια σε ποδηλατοδρόμους, που υπάρχουν στην πλειονότητα των δρόμων της πόλης.
Οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα και έναντι των πεζών καθώς το ποδήλατο κουμαντάρεται δυσκολότερα απ'ό,τι δύο πόδια.
Κάποιοι χρησιμοποιούν δύο ποδήλατα: Ένα από το σπίτι τους μέχρι πχ το μετρό ή το τρένο,που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία, κι άλλο ένα που έχουν σταθμευμένο εκεί που τους αφήνει το μεταφορικό μέσο και με το οποίο πηγαίνουν στη δουλειά τους. Ακόμη και ποδήλατα - ταξί μπορείς να μισθώσεις στη δανέζικη πρωτεύουσα.
'Οπως είναι αναμενόμενο η ποδηλατοβιομηχανία ανθεί.
Από κοστουμαρισμένους γιάπηδες, χαριτωμένες γυναίκες και νεαρά παιδιά μέχρι και ασπρομάλλες γιαγιάδες δεν διστάζουν να διευκολύνουν την κίνησή τους στην πόλη χρησιμοποιώντας το φιλικότατο στο περιβάλλον ποδήλατο.
΄Οταν προ δεκαετίας επεχείρησα ποδηλατάδα στην Αθήνα παραλίγο ν'αντικρύσω τα ραπανάκια ανάποδα (κάπου στη Σωκράτους σχεδόν έχασα την ισορροπία μου όταν ο τροχός γλύστρησε στο αφύσικα βαθύ χάσμα μεταξύ οδοστρώματος και πεζοδρομίου. Αν έπεφτα, θα έπεφτα σαφώς στις ρόδες του αυτοκινήτου που ακολουθούσε).
Δε θα ψέξω τους δημάρχους που δεν έφτιαξαν ποδηλατόδρομους στην Αθήνα. Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι...

Εδώ δεν έχουμε δρόμους και πεζοδρόμια...
Και να σας πω κι ένα αστείο; Δε θα αποκτήσουμε!

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στη γειτονιά μου. Απ'ότι βλέπω όμως σύντομα θα τα .. ξηλώσουν καθώς έχει προαναγγελθεί με ανάρτηση πινακίδας η ανανέωση του αποχετευτικού συστήματος του Δημοτικού μας Διαμερίσματος! Καλό, εεεεε;

5 σχόλια:

chic in greek είπε...

Στα Τρίκαλα πάντως έχουν κατασκευαστεί κάποιοι ποδηλατόδρομοι και υπάρχει σχετικά καλή κυκλοφορία ποδηλάτων. Όμως δε βλέπεις τόσο νέους όσο μεγαλύτερους σε ηλικία ποδηλάτες (μέχρι και παππούδες με τα παλία δυσκίνητα και βαριά μαύρα ποδήλατα). Βλέπετε με το ποδήλατο δεν μπορείς να κάνεις πολύ θόρυβο, όσο με τα παπάκια για παράδειγμα, οπότε οι βλαμμένοι και αμόρφωτοι στην πλειοψηφία τους έφηβοι θεωρούν ότι δεν θα τους προσέξουν.

Constantinos είπε...

Τα έχω γράψει και αλλού, φέρνοντας παράδειγμα τα Τρίκαλα και την Ιτέα: Η μοναδική αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ευδοκιμήσει το ποδήλατο είναι η πόλη να είναι επίπεδη. Αυτό ακριβώς, τίποτ' άλλο, όπως έλεγε και ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

poupsi's garden είπε...

Μήπως μία εκτεταμένη πυρκαγιά στην Αθήνα εξασφάλιζε τον όρο του επίπεδου;;;;;;

Constantinos είπε...

ΠυρΒίκυ ΠυρΚαγιά!

poupsi's garden είπε...

Πάντως δημοσίως αναγνωρίζω ότι αυτό που είπε ο Κώτσος ευσταθεί.
Αντε να κάνεις ποδηλατόδρομο στην Αθήνα...Λυκαβητός, Εξάρχεια Κυψέλη...τίγκα στην ανηφόρα είναι!