Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Κοπεγχάγη και μωρά









all photos above taken by poupsi - copyright reserved

Tόσα ξανθά μωρά και τόσες έγκυες δεν έχω ματαδεί μαζεμένες σε έναν τόπο. Μωρά σε καρότσια, μωρά στο πίσω καθισματάκι ποδηλάτων, μωρά σε πλάτες ανθρώπινες, μωρά με μπαμπάδες,με γιαγιάδες... Μωρά μωρά μωρά!
Ερχόμενη από την Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειονότητα εγκύων, που κυκλοφορεί στους δρόμους, είναι -καθόλου αξιοζήλευτες- Αλβανίδες μετανάστριες, δε χόρταινα να παρακολουθώ παρέες από ήρεμες μαμάδες,που έτρωγαν το αγαπημένο μεσημεριανό των Δανών -"ανοιχτό σάντουιτς"- έχοντας παραδίπλα η καθεμία το καρότσι με το μωρό της.
Μια ματιά στα ποσοστά γεννήσεων στη Δανία μάλλον επιβεβαίωσε αυτό που τα αθώα, γαλαζοπράσινα μάτια μου θωρούσαν παντού: το ότι ο δανέζικος λαός θα πρέπει να αυξάνει ταχέως. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου σε κάθε γυναίκα "πέφτουν" μόλις 1,3 μωρά, ποσοστό που οδηγεί αναπόδραστα σε γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού, η Δανία, με 1,7 μωρά ανά γυναίκα, όχι μόνον συντηρεί αλλά αυξάνει τον πληθυσμό της.

Στη Σκανδιναβία,βλέπετε, οι πολίτες επιβραβεύονται για την απόφασή τους να γίνουν γονείς. Γονικές άδειες, επιδόματα, διευκολύνσεις κάθε είδους παρέχονται αφειδώς.
Δε "σκάνε" χιλιάδες ευρώ σε μαιευτήρια και γιατρούς, σίγουρα δε χρειάζεται να πληρώσουν αδρά για ένα βρεφονηπιακό σταθμό ενώ μία γυναίκα μπορεί να κυκλοφορήσει με μωρά και καροτσάκια μέσα στην πόλη εύκολα. Κι άλλα πολλά φαντάζομαι...

Βοηθούντος λοιπόν και του καλού καιρού, η -πολύ- νέα γενιά της "Μεσογείου του Βορρά", ξανθή και αφράτη, έκοβε βόλτες στην πεντακάθαρη πόλη, αφήνοντας κατάπληκτους εμάς, τους "θερμούς" και με ταμπεραμέντο νότιους, που τά'χουμε σκατώσει τόσο πολύ ως κοινωνία ώστε να αναθέτουμε σε μετανάστες της συντήρηση της ελληνικής ράτσας.

YΓ 1: Εντάξ' και να εκλείψει η...ράτσα, σιγά τα ωά. Μερικοί ...Αλέκοι και Γιάννοι λιγότεροι σ'αυτήν την πλάση, δε θα βλάψουν κανένα, ε Βάγγο;
ΥΓ 2: Σύντομα θα βάλω και φωτό δανέζικες...προς το παρόν ψάχνω το καλωδιάκι που συνδέω κάμερα και pc. ( I found it!!!)
ΥΓ 3: Η Κοπεγχάγη είναι καθαρή. Στην περιοχή του Nyhavn λόγω μεγάλου πλήθους τουριστών ξεφεύγει και καν'να χαρτάκι. Μην δίνετε σημασία στα περί αντιθέτου που γράφτηκαν σε έγκριτη πλην σχεδόν χρεωκοπημένη εφημερίδα. Α, ναι: Κι ένα μελανό σημείο το πιπί που κάνουν οι Δανοί στους δρόμους -όπως μου είπαν- όταν πιουν πολύ. Εγώ πάντως δεν είδα κανέναν ...εν δράσει.



ΥΓ 4: Η τελευταία φωτό είναι Σουηδία (Μάλμε) αλλά ως σχετική με μωρά την "κοτσάρισα".

15 σχόλια:

Unknown είπε...

Δηλαδή poupsi θέλεις να πεις αυτό που τόσο εύλογα διατύπωσε ο λατρεμένος Jimακος Πανούσης πριν από χρόνια (προφανώς έβλεπε πολύυυυυυυ μπροστά)

..αμάτε γιατί χανόμαστε ……….

Ε? :P

poupsi's garden είπε...

'Οχι. Λέω: "Φύγετε όσο είναι καιρός!"

denangous είπε...

γιατί Poupsi? και να πάμε που? υπάρχει κανείς αλλού που να μας θέλει και δεν το ξέρω?

...Άσε λοιπόν να ...τη βρίσκουμε μεταξύ μας... τουλάχιστον να πεθάνουμε ευχαριστημένοι!!

denangous είπε...

..δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά το σημαντικό είναι ότι βρέθηκε -όπως φαίνεται - το καλωδιάκι.. άντε... μήπως έχετε δεί πουθενά και κάνα mp3player?

Unknown είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=wbEeeWM45HE

Constantinos είπε...

Φύγε, πούπσι, και θα σε ακολουθήσουμε!

Αιρετική άποψη:
Όταν το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα στον πλανήτη είναι ο υπερπληθυσμός (με πρώτο την ρύπανση του περιβάλλοντος), μήπως το να γεννάμε είναι εξίσου απαράδεκτο με το να πετάμε σκουπίδια στους δρόμους;

Κι επειδή η αντίδραση όταν το λέω αυτό είναι πάντα η ίδια, απαντώ:
Δηλαδή όταν έχεις μια μεριοχή καθαρή, πρέπει να πας να την βρωμίσεις;

Λύση: Αντί να κάνεις παιδί/α (που είναι η εγωιστικότερη ανθρώπινη πράξη) υιοθέτησε ινδάκι/κινεζάκι/ασιατάτι/αφρικανάκι.

poupsi's garden είπε...

Εκπληκτική σύλληψη η αναλογια παιδί-σκουπίδι... Εύγε, νέε μου.

poupsi's garden είπε...

Παιδί-μύξα, παιδί-ποντικοκούραδο, παιδί-χτικιό κοκ...Εύγε εύγε και πάλι!

Constantinos είπε...

Πούπσι, δημιουργείς εσφαλμένες εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας την ουσία όσων έγραψα. Λοιπόν, επί της ουσίας;

poupsi's garden είπε...

Συγνώμη για την αναίδειά μου αλλά προσωπικά είμαι υπέρ της απόκτησης παιδιών από ισορροπημένα άτομα. Ενα ευτυχισμένο παιδί, έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχής ενήλικας κι ως τέτοιος να επιδρά θετικά στο -σιχτιριασμένο- κοινωνικό σύνολο. Επίσης η γονεϊκή εμπειρία είναι κάτι μοναδικό που το οφείλουμε στον εαυτό μας να το ζήσουμε στη μία ζωή, που, κατά πως φαίνεται, έχουμε...(Μην ακούσω για "εγωισμούς" και π...ρια διότι η όλη ύπαρξη μας στηρίζεται στον ένστικτο και τον εγωισμό). Αυτά επί της ουσίας.

Constantinos είπε...

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η όλη ύπαρξη μας στηρίζεται στο ένστικτο (και όχι "στον") και τον εγωισμό.

Η ουσία είναι ότι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα στον πλανήτη είναι ο υπερπληθυσμός. γεννώντας παιδιά, το επιτείνουμε. Δηλαδή προτείνεις να γεννάμε επειδή "ένα ευτυχισμένο παιδί, έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχής ενήλικας κι ως τέτοιος να επιδρά θετικά στο -σιχτιριασμένο- κοινωνικό σύνολο" και επειδή "η γονεϊκή εμπειρία είναι κάτι μοναδικό που το οφείλουμε στον εαυτό μας να το ζήσουμε στη μία ζωή, που, κατά πως φαίνεται, έχουμε..." αγννοώντας το πρόβλημα;;;!

poupsi's garden είπε...

Άσε που αν κάνεις παιδί, κινδυνεύει να απαχθεί από παιδεραστές/εξωγήινους/εμπόρους βρεφών κι οργάνων κοκ...

Constantinos μου, καθένας μπορεί να θεωρητικοποιήσει/αιτιολογήσει με όποιο τρόπο θέλει τη μη τεκνοποίηση. Εγώ πάντως, καιρού επιτρέποντος, θα ενδώσω.

Constantinos είπε...

Πούπσι μου, δεν είναι αυτό το θέμα, ούτε ποτέ έθεσα θέμα περί παιδεραστών/εξωγήινων/εμπόροων βρεφών κι οργάνων κοκ...

Η ουσία είναι ότι, ενώ αναγνωρίζεις ένα σημαντικότατο πρόβλημα, το επιτείνεις, σωστά;

poupsi's garden είπε...

Δε πρόκειται να μείνω εγώ άτεκνη επειδή στην Ινδία τα κάνουν με το τσουβάλι. Το να σταματήσουν συνειδητά οι πολιτισμένοι -και δυνάμενοι να συλλάβουν την ενδεχόμενη ορθότητα όσων ισχυρίζεσαι- να τεκνοποιούν, αφήνοντας, ως αναγκαία συνεπαγωγή, την αναπαραγωγή του γένους στους -δύσκολα ελέγξιμους, κυρίως λόγω πλήθους και μη πρόσβασης στις πληροφορίες- τριτοκοσμικούς, κρίνω ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους καθώς και για τη διάσωση του πλανήτη. Έκτός κι αν πρεσβεύεις την εγκαθίδρυση ενός νέου μεσαίωνα.

Constantinos είπε...

Poupsi, ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

1.Είναι πρόβλημα ο υπερπληθυσμός ή όχι; (δεν το ισχυρίζομαι εγώ)

2. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό, ή όχι;

3. Γιατί λες ότι πρεσβεύω την εγκαθίδρυση ενός νέου μεσαίωνα;