Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Pretty village pretty flame

Επιστρέφοντας από διακοπές στον πολιτισμένο βορρά, σαφώς και δεν περίμενα να βρω τη χώρα θλιβερό πρωτοσέλιδο στους διαδικτυακούς τόπους των διεθνών ΜΜΕ. Οι εικόνες που μεταδίδονται από την τηλεόραση είναι εύγλωττες και σοκαριστικές.
" Τα Όμορφα χωριά Όμορφα καίγονται"... Ο τίτλος της σέρβικης ταινίας μού'ρχεται στο μυαλό. Όμως η καταστροφή που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα δεν έχει καμία σχέση με πόλεμο.
Σε μία χώρα, όπου το ενδιαφέρον κεντρικής εξουσίας αλλά και των τοπικών αρχών εστιάζεται πάντα στην επιφάνεια των πραγμάτων, στον εύκολο εντυπωσιασμό και το "κουκούλωμα", σε μία χώρα όπου ουδέποτε κανείς ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια με την εκπόνηση, ανανέωση και πρακτική εφαρμογή διαδικασιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, σε μία χώρα που τα σχέδια έκτακτης ανάγκης βρίσκονται ξεχασμένα σε αραχνιασμένα ντουλάπια και ποτέ δεν ανανεώνονται, κανονικά δε θα έπρεπε να μας εκπλήττει το εύρος της καταστροφής.
Η εκτέλεση έργου υποδομής και ουσίας αποφεύγεται με κάθε τρόπο αφού, εκτός του ότι απαιτεί πολύ κόπο, προϋποθέτει ευφυϊα και εξειδικευμένες γνώσεις. Προσόντα, που κατά κανόνα στερούνται οι μετριότητες με τα κομματικά διαπιστευτήρια που διαφεντεύουν τα κρίσιμα πόστα.

Πριν καν΄να δυο χρόνια μετείχα σε διεθνή άσκηση που αφορούσε την ανταπόκριση των χωρών της Ε.Ε. σε κρίση δημόσιας υγείας διεθνούς χαρακτήρα.
Μοναδική μέριμνα του Έλληνα συντονιστή της άσκησης, -ενός ξερόλα και φαφλατά του κερατά- ήταν να κάνουμε καλή εντύπωση στον υπουργό δια της καλής εντύπωσης που θα κάναμε στους ξένους.
Έχοντας υπερβολική αυτοπεποίθηση ο συμπλεγματικός αυτός τυπάκος, θέλησε να τα κάνει όλα μόνος του, αναγκάζοντας αρκετούς από εμάς να μείνουμε άπρακτοι και συνεπώς να μην εξασκηθούμε.
Η συμμετοχή μου στην άσκηση είναι ένα άκρως εντυπωσιακό στοιχείο του βιογραφικού μου πλην όμως δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά προσόντα.

Αναφέρομαι στην έκταση της καταστροφής, που θα μπορούσε σε μία οργανωμένη πολιτεία να περιοριστεί κι όχι στα αίτια...
Οι πολλαπλές εστίες φωτιάς που ταυτόχρονα θέριεψαν στη μισή Ελλάδα προκαλούν ερωτηματικά. Οι απαντήσεις που δίνονται από το μέσο κατάπληκτο Έλληνα περιλαμβάνουν από γκρίζους λύκους και οικοπεδοφάγους μέχρι ...ufo.
Δε ξέρω αν Τούρκοι φονταμενταλιστές έβαλαν στόχο την Ελλάδα κι αν το αντάρτικο πόλεων πήγε εκδρομή στα δάση.
Εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι πως η ηλιθιότητα κι η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης περισσεύει σε τούτον τον τόπο:
Ενώ καίγεται το σύμπαν, ο μ.....ας βάζει τροχό να κάνει εργασίες στο τσαρδί του με αποτέλεσμα μία σπίθα να ξεκινά νέα εστία φωτιάς.
Οι βιλλούχοι δεν σκοτίζονται να μαζέψουν τα ξερά αγριόχορτα γύρω από το ημιπαράνομο κατασκεύασμά τους. Επίσης θεωρούν αυτονόητο ότι έξω από κάθε σπίτι, -που περιέργως πως "φύτρωσε" εν μία νυκτί μέσα σε δασώδη περιοχή-, πρέπει να σταθμεύει ένα πυροσβεστικό όχημα.
"Εθελοντές" πάνε να σβήσουν τη φωτιά με ...σαγιονάρες.
"Ηρωικοί" παπούδες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους παρά τη σχετική υπόδειξη των αρχών....
Και τα ζευγαράκια έβγαζαν φωτογραφίες, όπως μου είπε ένας φίλος, με φόντο τον κόκκινο ορίζοντα της Αττικής.

Κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Το παράδοξο της ελληνικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες να έχουν μόνο δικαιώματα, δε λειτουργεί.
Αλλά ποιά πολιτική εξουσία θα θελήσει ποτέ να οξύνει την κοινωνική συνείδηση του Έλληνα και να του εμπνεύσει σεβασμό προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον;
Ποιά κυβέρνηση θα τολμήσει να αναμορφώσει το εκπαιδευτικό σύστημα επί τη βάσει των ανθρωπιστικών αξιών;
Η καλλιέργεια του ατομισμού συμφέρει κάθε πολιτική παράταξη που εδράζει τις προσδοκίες της για εξουσία στις κλίκες, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά και γενικότερα στα πιο ταπεινά ένστικτα των πολιτών.

Και τελειώνοντας, λύστε μου μία απορία:
Η συμμετοχή του κ.Αλαβάνου σε ένα ενδεχόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε τι θα ωφελήσει την καιγόμενη χώρα; Τι μπορεί να εξυπηρετήσει πλην της ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού; Γιατί μου έρχεται τώρα στο νου η παροιμία (στην πιο κόσμια εκδοχή της)
"Εδώ καράβια καίγονται, παλιόγριες χτενίζονται!";

10 σχόλια:

vagelis είπε...

Όταν κυρία μου ο κόσμος που καίγεται, δεν ψάχνει να βρει εκείνον που τον καίει ή πως θα σβήσει την φωτιά αλλά κοιτάζει το........που χτενίζεται τότε θα συνεχίσει και στο μέλλον να καίγεται και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι πως η εμπάθεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Επίσης να θυμίσω ότι:
1. Την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την έκανε το ΠΑΣΟΚ και
2. Την στιγμή των 52 νεκρών και την στιγμή που καίγεται ότι απέμεινε από την Ελλάδα υπήρξαν 3 κυβερνητικές ανακοινώσεις. Και οι τρεις τους είχαν μόνο αναφορές για το πόσο καλή είναι η κυβέρνηση που δίνει αποζημιώσεις και μεριμνά για την επόμενη μέρα.
Μέσα σε όλα αυτά εσύ Άννα πες εξυπναδούλες για το χτένισμα του Αλαβάνου. Απλά θα πω ότι ήταν ατυχές.

vagelis είπε...

Τις Βίλες που καθημερινά εμφανίζονται στα δάση ποιος τις επιτρέπει; Το άρθρο 16 ποιος ζητάει να το τροποποιήσει; Ποιος φταίει που οι περισσότερες από τις αντιπυρικές ζώνες έχουν να καθαριστούν από την εποχή που την ευθύνη γι αυτές είχε ή ΜΟΜΑ;Πόσες νέες και με προδιαγραφές αντιπυρικές ζώνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια;Ποιός έχει την ευθύνη που από τα 10 πυροσβεστικά οχήματα μιας υπηρεσίας τα 5 έχουν μηχανολογικά προβλήματα και σε άλλα δυο δεν λειτουργεί η αντλία; Γιατί κάθε όχημα έχει μόνο δύο άτομα ενώ θα έπρεπε να έχει 4;
Γιατί ο επικεφαλής κάθε ανάλογης υπηρεσίας αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση;Πότε κυβέρνησε ο Αλαβάνος και δεν το θυμάμαι; Εν πάσει περιπτώσει έστω ότι στην χώρα μας υπάρχει ένας μαλάκας Αλαβάνος που κινείται μόνιμα σε απαράδεκτες κατευθύνσεις . Μα είναι δυνατόν τα κόμματα του 80 με 85 % να μην μπορούν να κυβερνήσουν επειδη υπάρχει ο Αλαβάνος; ( δεν μπορώ να τα διαβάζω όλα αυτά παρόλο που στις προϋγούμενες εκλογές δεν ψήφισα καθόλου και μάλλον ούτε αυτήν την φορά θα ψηφίσω ΣΥΝ)

poupsi's garden είπε...

Η αναφορά μου στον Αλαβάνο είναι ενδεικτική. Εννοώ ότι ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν έχει να προσφέρει τίποτε τη στιγμή που οι ανάγκες είναι καθαρά επιχειρησιακές. Ο μπαρμπ'Αλέκος ήταν μέχρι τώρα γραφικός. Από τότε που θέλησε να παρέμβει και στο έργο των δικαστικών αρχών -τον πέταξε έξω ο εισαγγελέας όταν απαίτησε να παρίσταται παρανόμως στην ανάκριση "νεαρού ατόμου"- τείνω να πιστέψω πως αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα γραφικός.

chic in greek είπε...

Όντως, ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα πάσχει. Είχε που είχε πρόβλημα από πάντα, υπήρξε και η συνειδητή προσπάθεια διάλυσής του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η οποία ξεκίνησε με διάλυση της ιεραρχίας του ελέγχου και της αξιολόγησης και φυσικά της όποιας αξιοκρατίας υπήρχε. Η πειθαρχία θεωρήθηκε ως κάτι ‘φασιστικό’ (και μόνο με την αναφορά της λέξης σε κοιτούσαν περίεργα) και όπως ήταν αναμενόμενο ο ωχαδερφισμός όχι μόνο επικράτησε αλλά έγινε η κυρίαρχη τάση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα η αδυναμία διαχείρισης κρίσεων στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από το κράτος και την κυβέρνηση υπάρχουν οι ατομικές ευθύνες. Θεωρώ αδιανόητο να έχεις σπίτι κοντά σε δασική έκταση και να μην έχεις κάνει ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ αποψίλωση τουλάχιστον 30 μέτρων γύρω από τον χώρο σου και να μην έχει εφοδιαστεί με καμιά 10καριά πυροσβεστήρες ώστε να μην τρέχεις με μπουκάλια και λεκάνες να σβήσεις τις φωτιές που καίνε το σπίτι σου. Ηλίθιος λαός. Περιμένει ότι χωρίς προετοιμασία, την τελευταία στιγμή θα σωθεί γιατί είναι ο περιούσιος λαός και είναι τόσο ικανός και έξυπνος και μάγκας και τα καταφέρνει πάντα ξεκούραστα και χωρίς πολύ κόπο σε αντίθεση με τους ‘κουτόφραγκους’ που προετοιμάζονται για όλα τα ‘απίθανα’ σενάρια.

poupsi's garden είπε...

Πες τα goldmouth!!!

Giorgakis είπε...

Όταν μια πολιτεία αδυνατεί να επιλύσει συνηθισμένα, καθημερινά προβλήματα, πώς να τα βγάλει πέρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Στα μπουρδέλα οι ανεπαρκείς μεντάμ απομακρύνονται διαφορετικά τα σπίτια κλείνουν. Στις δημοκρατίες ο ένας άχρηστος διαδέχεται τον άλλο. Αν ήμασταν πουτάνες τι θα κάναμε;

Unknown είπε...

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15147&m=A17&aa=1

Y.Γ. (Κόης με σαγιονάρα , ρόμπα και σταυρόλεξο στο δεξί χέρι να φωνάζει) : Ρε συ Φούρλα .. Έλληνας Υπουργός υπεύθυνος της πυροσβεστικής υπηρεσίας , με εννέα γράμματα , ποιος είναι ?????

Unknown είπε...

http://tovima.dolnet.gr/
print_article.php?e=B&f=15147&m=
A17&aa=1

Giorgakis είπε...

antonis ελπίζω με την παραπομπή και τα λοιπά να μην επιθυμείς να μετατρέψεις το θέμα σε κομματικό. Ο μηχανισμός και η οργάνωση έπρεπε να υπάρχουν ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Βασικοί θεσμοί όπως αυτοί για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών διαχωρίζουν τα κράτη από τις μπανανίες. Αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες ανήκουν διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις και σε εκείνους που τις ψηφίζουν.

Constantinos είπε...

Guacamole said:
Πέρα όμως από το κράτος και την κυβέρνηση υπάρχουν οι ατομικές ευθύνες. Θεωρώ αδιανόητο να έχεις σπίτι κοντά σε δασική έκταση και να μην έχεις κάνει ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ αποψίλωση τουλάχιστον 30 μέτρων γύρω από τον χώρο σου και να μην έχει εφοδιαστεί με καμιά 10καριά πυροσβεστήρες ώστε να μην τρέχεις με μπουκάλια και λεκάνες να σβήσεις τις φωτιές που καίνε το σπίτι σου. Ηλίθιος λαός. Περιμένει ότι χωρίς προετοιμασία, την τελευταία στιγμή θα σωθεί γιατί είναι ο περιούσιος λαός και είναι τόσο ικανός και έξυπνος και μάγκας και τα καταφέρνει πάντα ξεκούραστα και χωρίς πολύ κόπο σε αντίθεση με τους ‘κουτόφραγκους’ που προετοιμάζονται για όλα τα ‘απίθανα’ σενάρια.

ΠΕΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ! ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!
(επίσης είμαι αντίθετος στις αποζημιώσεις: Να ασφαλίζονται!)