Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ταξί α λα Σουηδικά.


Oδηγός ταξί στη Στοκχόλμη και να μη μιλά αγγλικά;! Κουλό. Κι όμως το 'τεφαρίκι' έπεσε σε μένα, την πρώτη κιόλας μέρα που πάτησα το πόδι μου στη "Βενετία του Βορρά". Ούτε ήξερε ένα πολύ γνωστό κτήριο, ούτε μπορούσε να γράψει σωστά την οδό στο GPS... Τα νεύρα μου. Κροάτης. Προφανώς άρτι εκπατρισθείς. Που δε τού'φτανε το χάλι του αλλά, χαμογελώντας κουτσοδόντικα, ήθελε να πιάσει και κουβέντα. Από που είμαι.Και τι ήξερα για την Κροατία. Επειδή το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η συμμαχία με τον Χίτλερ στο Β΄Παγκόσμιο, θεώρησα σκόπιμο να μην το αναφέρω. "Ε, basket ball!" είπα ενθουσιασμένη για το σωσίβιο που μου έριξα! Τι είπε θα σας γελάσω. Πάντως τελικά το ανακάλυψε το μέρος αφού τηλεφώνησε σε ομόγλωσσό του πρώτα. Έκοψε και κάτι κορώνες για την άσκοπη βόλτα και ζήτησε και εκατό συγνώμες. Πάλι καλά...
ΥΓ: Πανάκριβο το ταξί. Για μία απόσταση Ομόνοια- Νέο Ψυχικό, περίπου 21 ευρώ...Ευτυχώς που το συγκοινωνιακό τους δίκτυο είναι άρτιο.

9 σχόλια:

Andreas είπε...

Ευτυχώς που μπορούμε να παμε στο εξωτερικό,και να διαπιστώσουμε ότι η "Ελλαδίτσα" μας τελικά δεν είναι τόσο "κακή" και μίζερη, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Γκρινιάζουμε όλοι για τους "ταρίφες" που είναι αγενείς, που δεν ξέρουν πώς να μας πάνε στον προορισμό μας, που προσπαθούν να κλέψουν εμάς, και πολυ περισσότερο τους τουρίστες, για τις τιμές στα καφέ του Κολωνακίου, του αεροδρομίου και αλλού, για την αγένεια των σερβιτόρων κλπ. Και ξαφνικά...Πάμε σε κάποια πόλη του εξωτερικού...Και τι διαπιστώνουμε; Ότι στην Ρώμη, έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, υπάρχει ενας συρφετός από "ταρίφες", που κάνουν επιλογή πελατών, που δεν ανοίγουν το ταξίμετρο...και σου ζητούν 40€, για μια διαδρομή, που τελικά πληρώνεις με το ζόρι 10€ (κι έχεις αφήσει και γενναίο φιλοδώρημα). Ή ότι πας να διαμαρτυρηθείς στον ιταλό αστυνομικό για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση...αλλά, φευ...δεν καταλαβαίνει λέξη αγγλικά (φαντάζεστε τα αντίστοιχα ρεπορτάζ στα ελληνικά δελτία ειδήσεων, αν ένας "αμερικανός" τουρίστας έκανε αντίστοιχη "καταγγελία";). Ή ότι σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης το νερό, ο καφές, το τοστ, η μπύρα κλπ είναι το ίδιο πανάκριβα (ή και περισσότερο) σε σχέση με το Ελ. Βενιζέλος. Ή ότι ο εσπρέσο είναι εξίσου ακριβώς (για να μην πω ακριβότερος) ακόμα και στην τελευταία τρύπα της Ιταλίας (εκτός βέβαια αν τον πιεις στο όρθιο, σαν κηνυγημένος). Και φυσικά, αν αρχίσουμε να μιλάμε για το Παρίσι...Ουδεμία σύγκριση. Βεβαια, κάποιος θα μου πει, ότι μιλάω για τις ακριβότερες και πιο τουριστικές πόλεις της Ευρώπης. Αμ δε...Για κάντε πως επισκέπτεστε κάποια από τις χώρες του πρώην "Ανατολικού Μπλοκ". Πας στο Βουκουρέστι, και νομίζεις ότι είσαι στο κορυφαίο εστιατόριο του Μανχάταν ή του Παρισιού, όταν σου φέρνουν το λογαριασμό. Ή με τις τιμές των ξενοδοχείων (που, αλλοίμονο, θέλουν να χαρακτηρίζονται 5 αστέρων). Αυτά τα ολίγα, για να μάθουμε να μην γκρινιάζουμε ότι "αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν" και ότι εδώ είμαστε πανάκριβοι, "κουτοπόνηροι", κλέβουμε τους τουρίστες, και άλλα τινά...Κι επειδή πρέπει να σταματήσω, γιατί πήρα φόρα...Αν επαναφέρεις ανάλογο θέμα, θα επανέλθω.

poupsi's garden είπε...

Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με άλλες χώρες του κωλονότου.
(Αν και η επίσης νότια Ισπανία, παρόλο που μπήκε δέκα χρόνια μετά από μας στην Ε.Ε. τώρα μας έχει ξεπεράσει από πλευράς δεικτών ανάπτυξης)
Στην Πράγα -μιας και αναφέρθηκες στα πρώην ανατολικά κράτη- έφαγα καταπληκτικά σε εξαιρετική τιμή και δεν πλήρωσα το 4 αστέρων ξενοδοχείο μία περιουσία.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατ'ελάχιστον με βορειοευρωπαίκά κράτη, όπου θέματα που μας ταλανίζουν ειναι λυμένα χρόνια (συγκοινωνία, γραφειοκρατία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, αξιοκρατία ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ).
Στην Ελλάδα αν δεν είσαι κομματικός πρέπει να έχεις τουλάχιστον την τύχη του Γκαστόνε για να βρεις αξιοπρεπή εργασία που να ανταποκρίνεται -σε κάποιο βαθμό- στα προσόντα σου. Ο φελλός θα σε κάνει στην άκρη επειδή μετέφερε σε κάποια προεκλογική εκστρατεία τη Louis Vuitton της νυν κυρίας υπουργού. Αποτελούμε ακραία περίπτωση ευρωπαϊκού κράτους όπου η καταστρατήγηση του νόμου έχει αναχθεί σε εθνικό χόμπι.Δες τις κίτρινες γραμμές που έβαλε στη Μηλιώνη ο Κακλαμάνης. Δεν τις σέβεται κανείς καταστηματάρχης-λήσταρχος ("Προσπάθησε ο δήμαρχος αλλά είναι δύσκολο!" παραδέχτηκε αντιδήμαρχος σε σχετική μου νύξη σήμερα). Δες τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου επί πεζοδρομίων.Να πάμε αλλού; Δες τι γίνεται στους εκτός ΑΣΕΠ οργανισμούς: Εξυπηρετούν τα εκάστοτε κυβερνητικά ρουσφέτια. Η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη από παρανομίες, αγένεια, ευτέλεια. Εχω σύναισθηματικό δέσιμο με τη γενέθλια γη όχι όμως παρωπίδες.

vagelis είπε...

Εχει γινει αρκετες φορες η συζητηση αυτη αγαπητη οικοδεσποινα. Σε οσα αναφερεις για την χωρα μας μπορει ο καθενας να προσθεσει πολλαπλασια. Ειναι ολα αυτα που καθημερινα βγαζουν πολλους απο μας εξω απο τα ρουχα μας. Και; Μηπως δεν ειμαστε ολοι μας μερος του προβληματος; Ολοι τις ιδιες ευθυνες; Οχι. Αλλα; Και επισης.........πολυ ευκολα βλεπεις το ροδινο στο αλλου. Μεινε εκει ..........ζησε εκει.........βγες παρα εξω......Αλλα επισης παρε υπ οψιν σου και την δικη μας και την δικη τους αφετηρια. 80 χρονια περιπου εχει ιστορια ο τοπος μας ως συγχρονος σχηματισμος. Υποδομες.......παιδεια......πολεμος........δικτατορια..... ιδιο σημειο εκινησης με τους Βορειους?
Μερικες βιαστικες και σκορπιες σκεψεις , γιατι ναι το βαριεμαι και λιγο το θεμα. Αλλη μια φορα ασυνεπης. Ειχα πει (σε μενα) να μην ξαναγραψω.
Και να το ξαναπω. Δεν διαφωνω με οσα σε κανουν Τουρκα. Με ενοχλει η θεση : " δεν αντεχω τους κολοελληνες" . Εισαι μερος του προβληματος. Μπορεις να το καταλαβεις;

poupsi's garden είπε...

ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Constantinos είπε...

Συφωνώ με την Πούπσι.
Θα προσθέσω ότι το Βερολίνο είναι πάμφθηνο από κάθε άποψη και στη Ρώμη πίνεις εντυπωσιακά φθηνό εσπρέσο

Βαγγέλη, γιατί είναι μέρος του προβλήματος κάποιος που βλέπει τα στραβά και προσπαθεί να τα διορθώσει;

vagelis είπε...

Με τι τροπο πρασπαθει? Ποτε δεν ηταν αρκετος ο εντοπισμος ενος προβληματος. Το μονο που εχω διαπιστωσει ως σταση.......ειναι μια ταση φυγης.

Constantinos είπε...

Η φυγή είναι δεκτή ως στάση, αρκεί να είναι συνεπής.

Ο εντοπισμός του προβλήματος σίγουρα δεν είναι αρκετός, είναι, όμως, απαραίτητος.

vagelis είπε...

Λες να μας λειπει ο εντοπισμος; Τουλαχιστον 5 εκατομ. Ελληνες μιλανε για την κολοελλαδα και τους κολοελληνες. Στις περισσοτερες περιπτωσεις θα ακουσεις και τους.........καταδικαστεους κατα τα αλλα ταξιτζηδες να το εχουν αντοπισει. Ολη μερα οι μισοι βριζουμε τους αλλους μισους σαν σκατιαρηδες. Εχουμε μπει σε καλο τρυπακι πιστευω. Για καποιους ειναι βολικο αυτο. Το εχω ξαναγραψει εδω.

Constantinos είπε...

Το θέμα είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα δεν βλέπει τα προβλήματα που οι ίδιοι προκαλούν, με αποτέλεσμα να μην κάνουν ούτε προσπάθεια να τα διορθώσουν...

Ουδείς αναμάρτητος βέβαια!