Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Μαδρίτη: Μητρόπολη

Τάπας μπαρ στην περιοχή Latina.

Κτήρια εμβληματικού χαρακτήρα βρίσκονται παντού.

Plaza de Colon. Μεταμοντέρνος ουρανοξύστης.

Στο μετρό, το διάβασμα είναι διαδεδομένο.

Μουσείο Reina Sofia. Εξωτερικό ασανσέρ.

Στο βάθος το τσαρδί της Real.

Ο... Ναός.

Φάτσα.

Γιαγιά με στυλ. Δε μπορούσα να μην την απαθανατίσω.

Οι Ισπανοί βγαίνουν έξω για να καπνίσουν. Από το 2006 έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Οι οροφές των κτηρίων είναι κάτι σαν κίντερ -έκπληξη

Plaza de Espana. Η περιέργεια έφαγε τη γάτα...

Mύδια, patatas bravas και pimientos de Padron. Μία στις τόσες καίει ΠΟΛΥ. Ρώσικη ρουλέτα.

Η Chueca θεωρείται gay friendly περιοχή. Είδα αγοράκια με φούστες και κολλάν. Ο gay περιοδικός τύπος, που έτυχε να ξεφυλλίσω σε ένα από τα μπαράκια, αξιόλογος...

Τυπικό μπαράκι με τάπας στην plaza de Santa Ana. Στέκι του νεαρόκοσμου κι ουχί μόνον.

Κατάστημα της αλυσίδας Museo del Jamon. Προσφέρουν καλές και φτηνές λύσεις στον πεινασμένο διαβάτη.

Τα πεζοδρόμια είναι μεγάλα και ελεύθερα...βαρών. Η πόλη είναι φιλική στον πεζό.

Tα ανάκτορα. Τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Η αξιοποίηση των αντίστοιχων δικών μας θεωρείται τουλάχιστον ως απόπειρα παλινόρθωσης της μοναρχίας.
H βασιλική Rolls Royce πάει να παραλάβει το βασιλιά που έπινε καφεδάκι στην plaza Mayor.

" Γαύροι" στην plaza de Espana. Λίγο πριν τη 'φάνε" -ως ανεμένετο- απο τη Real.
Photos by poupsi. Copyright reserved

Από το βορρά στο νότο. Μαδρίτη. Με έναν καιρό αρκετά ψυχρό, με πλήθη στους δρόμους, με πλατείες, μουσεία,μαγαζιά με τάπας και jamon, καλή αγορά, αριστοκράτες και ισχυρή gay community.
Η πρώτη φορά που είχα βρεθεί πάλι εδώ χάνεται στις απαρχές της εφηβείας. Η τωρινή μου εντύπωσή συνοψίζεται σε μία λέξη: "Huge!"... "Εnorme!"
Στην πραγματικότητα, μαζί με τα περίχωρα, είναι περίπου 200 τ.χλμ. μεγαλύτερη από Αθήνα και την πρώην"περιφέρεια πρωτευούσης" ενώ κατοικείται από πέντε και κάτι εκατομμύρια ψυχές. Όχι, δεν πάσχει από τον υδροκεφαλισμό της Ελλάδας, όπου ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εγκατασταθεί στο λεκανοπέδιο. Οι Ισπανοί είναι -ζωή να 'χουνε- 40 εκατομμυριάκια.
Οι τεράστιες λεωφόροι και τα επιβλητικά κτήρια, τα απομεινάρια της παλιάς αίγλης, -συσσωρευμένα σε μουσεία και ανάκτορα-, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στον επισκέπτη ότι πατά το έδαφος μίας ξεπεσμένης αποικιοκρατικής δύναμης. Μιλιούνια λατινοαμερικάνοι αποτίουν φόρο τιμής "εκεί όπου ξεκίνησαν όλα". Η Μαδρίτη δείχνει -και στις καρδιές κάποιων είναι- Μητρόπολη. Επίσης δείχνει ένας πολύ ευχάριστος τόπος να ζεις.
Καταρχάς είναι η πρωτεύουσα των μεζέδων.Το φαγητό και το ποτό κατά πολύ φθηνότερα απ'ότι στην Ελλάδα: Σε ένα μέσο μπαρ μπορείς να πιεις μπύρα, που συνοδεύεται από τάπας, με 2 ευρώ.
Στα Museo del Jamon -καταστήματα που ειδικεύονται στο jamon- δύο πιάτα γεμάτα jamon serrano και τρεις μπύρες κοστίζουν μόλις 9 ευρώ. Ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό κρασί, σε σε μάλλον ακριβό εστιατόριο, προσφέρεται για 16 ευρώ.
Μπορεί να μη βρίσκουμε ποικιλία στο ύφος των μπαρ, αλλά όταν έχεις σιχαθεί να πληρώνεις ένα ποτό 8-10 ευρώ (και με συνοδευτικό, στην καλύτερη περίπτωση, κατουρημένα "αράπικα"), ποιός την χ...ζει την ποικιλία...
Ήπια capuccino -καθιστή- από 1,20 έως 2,50 ευρώ.
Τα καταναλωτικά αγαθά είναι κατά κανόνα πιο φθηνά απ'ότι στην Ελλάδα. "Ολα είναι πιο φθηνά εδώ!" επεσήμανε η Pilar, που γνωρίζει από Ελλάδα καθώς η αδελφή της είναι παντρεμένη στην Αθήνα κι έρχεται συχνά. Είναι η ίδια η Pilar που σέρβιρε κρασί από το σούπερ μάρκετ, κόστους 1,30 ευρώ, σε σνομπαρία λεσβία γνωστή της, για να της τη "σπάσει". Κι όταν η γνωστή εκθείασε το κρασί, της πέταξε στα μούτρα το πόσο κάνει για να την αφήσει σύξυλη.
Εντάξει, τα ενοίκια στη Μαδρίτη είναι πολύ τσιμπημένα.Οι μισθοί όμως είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας. Ο Γιάννης, μηχανικός με διδακτορικό, έπιασε την πρώτη του δουλειά με μισθό 1.600 ευρώ. Χωρίς μέσον. Με το βιογραφικό του.
Επίσης τα ταξί είναι ακριβότερα αλλά όχι και το χάλι της Στοκχόλμης.
Είσοδος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Reina Sofia, 6 ευρουδάκια.
Το μετρό δαιδαλώδες. Σε καλή κατάσταση, εν γένει. Κι αυτό πάει παντού. Όχι σα το δικό μας, που είναι τρεις γραμμές όλο κι όλο και έχει και 20 λεπτά ακριβότερα...
Τα ρούχα, φιρμάτα και μη, επίσης κοστίζουν λιγότερο (καλά, αυτός ο Λάκης -ο Γαβαλάς ντε, ο εισαγωγέας των Burberry στην Ελλάδα-, θέλει πολύ ξύλο).
Στο μεγαλύτερο El Corte Ingles της Μαδρίτης, προσφέρθηκαν και κόντυναν ένα παντελόνι όχι μόνο αυθημερόν αλλά μέσα σε μιάμιση ώρα: "Ε, αφού φεύγετε αύριο να σας εξυπηρετήσουμε!" Τρελλά πράγματα δηλαδή! (Την τελευταία φορά που είχα βρεθεί στον Καρούζο, μου είχαν κάνει τη χάρη να πραγματοποιήσουν μία μεταποίηση στο λογικό χρονικό διάστημα των ... 10 ημερών).
Όπως μου εξήγησε η Pilar, στο συγκεκριμένο κατάστημα, μπορείς να επιστρέψεις ο,τιδήποτε αγόρασες και δε σου άρεσε μέσα σε τρεις μήνες. Δε χρειάζεται καν να επικαλεστείς κάποιο λόγο.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Atocha ήταν μεγάλο σοκ για τους Ισπανούς.
Δύο άγνωστες κυρίες, καθόλα αξιοπρεπείς, έσπευσαν να μας προειδοποιήσουν να μη περνάμε από τις υπόγειες διαβάσεις πεζών ούτε καν τη μέρα. Η παρουσία πολλών Ρουμάνων, Βουλγάρων και Αφρικανών του κοινού ποινικού δικαίου στη χώρα, προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας στους Μαδριλένιους. Λογικό.
Η μέση Ισπανίδα είναι λιγότερο κομψή από τη μέση Ελληνίδα. Η τελευταία βέβαια συχνά ρέπει στην υπερβολή (όταν, πάντως, η Σπανιόλα είναι κακοντυμένη είναι -πιστέψτε με- πολύ κακοντυμένη. Το κιτς που είδα στη Μαδρίτη, δε το έχω δει στην Αθήνα σε τόσο μεγάλη ποσότητα).

Η Μαδρίτη δε με απογοήτευσε.

Ναι, θα μπορούσα να ζήσω (και) στη Μαδρίτη.

16 σχόλια:

Constantinos είπε...

Την μπαλάρα που έπαιξε ο Θρύλος στη Μαδρίτη δεν την έχει παίξει άλλη ομάδα! Ας όψεται η κλάση/κωλοφαρδία του Ικερ...

Unknown είπε...

Ο μέσος περιπτεράς αγοράζει το μπουκάλι το νερό από τον μικρό χονδρέμπορο 11 λεπτά .
Με την άδεια του Ελληνικού κράτους το πουλάει 50 λεπτά .
Το μικρό Σούπερ Μάρκετ , αγοράζει το καλής ποιότητας εμφιαλωμένο κρασί γύρω στο ευρό , το εξαιρετικής ποιότητας κρασί γύρω στα 3 και τα παλαιωμένα ερυθρά γύρω στα 4.
Κάντε τώρα την αναγωγή στο πόσο αγοράζει ο Βασιλόπουλος ή ο Σκλαβενίτης . Να μη μιλήσω για ΜΑΚΡΟ ή Καρφούρ.
Πόσο πρέπει μα πληρώσω για να μπω στην Ακρόπολη ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ είναι προσβάσημη στο κοινό ?
Πόσο πρέπει μα πληρώσω για να μπω στην Ακρόπολη ΑΝ , ΔΕΝ είμαι Έλληνας ?
Κτλ κτλ κτλ κτλ

Υ.Γ. ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ
Υ.Γ.2 Κωλοπαιδαρά ΙΚΕΡ

Constantinos είπε...

1. Κωλοχώρα, αλλά και οι κάτοικοι δεν πάμε πίσω...

2. Είναι τυχαίο ότι το χειρότερο ξεκίνημα σεζόν του Ολυμπιακού συνέπεσε με τις καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη; Φυσικά όχι. Αυτό που πάει να γίνει είναι να χάσουμε το πρωτάθλημα επειδή έχουμε πέσει στο φαύλο λούκι της "ευρωπαϊκής πορείας". Ο Ντέμης, μεγάλη γάτα, εκτίμησε σωστά και δεν βάζει τους βασικούς στην Ευρώπη για να είναι ξεκούραστοι στην Ελλάδα, με προφανέστατα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι παίζει με πολύ υποδεέστερες ομάδες και κινδύνεψε με έναν αποκλεισμό και μια συντριβή, δεν λέει τίποτα.

Tόσα χρόνια οι βάζελοι, προσπαθώντας να καλύψουν την αποτυχία τους στο πρωτάθλημα, ανακάλυψαν την καραμέλα της "ευρωπαϊκής πορείας", δηλαδή το γεγονός ότι έπαιζαν δυο-τρεις αγώνες παραπάνω από τον Ολυμπιακό με, κατά τεκμήριο, μικρότερες ομάδες. Παρ'όλα αυτά, η ουσία είναι ότι "στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό", οπότε το Μάιο οι γαύροι πανηγυρίζουν και οι βάζελοι όχι.

Παραθέτω γεγονότα:
1996: Στο μπάσκετ ο βάζελος παίρνει το Ευρωπαϊκό. (δεν θα πούμε πώς το πήρε, ούτε αν το άξιζε, ούτε αν η φίμπα ζήτησε συγγνώμη από τη Μπάρτσα, το αποτέλεσμα μετράει). Την ίδια χρονιά έχασε το Ελληνικό πρωτάθλημα με συντριβή από τον γαύρο, στο ΣΕΦ. Ο γνήσιος βάζελος Παύλος Γιαννακόπουλος (τον οποίο θαυμάζω και θα ήθελα να ήταν γαύρος) έκρινε ορθότατα ότι η Ευρωπαϊκή κούπα ζυγίζει λιγότερο από το Ελληνικό πρωτάθλημα και απέλυσε τον Μάλκοβιτς.

2002-2003 Ο βάζελος του Μαρκαριάν έκανε μια κάλή ευρωπαϊκή πορεία. Αποκλείστηκε από την Πόρτο του Μουρίνιο, η οποία πήρε το ουέφα. Ακολούθησε η Ριζούπολη. Εκείνη τη Δευτέρα πολλοί βάζελοι δεν πήγαν στο γραφείο τους, παιδάκια έλλειψαν από τα σχολεία και χούλιγκαν πήγαν να καταστρέψουν την Παιανία. Ούτε ένας βάζελος δεν παρηγορήθηκε από την "ευρωπαϊκή πορεία", και η ομάδα εκείνη διαλύθηκε.

2003-2004 Πολύ χάλια στην Ευρώπη ο βάζελος. Πήρε το νταμπλ και όλοι πανηγύρισαν!

Λογικό. Η "ευρωπαϊκή πορεία", εφεύρεση των μενιοσακελλαρόπουλων, παρηγοριά στον άρρωστο, δεν μένει στην ιστορία, δεν μπαίνει στις τροπαιοθήκες, δεν μετράει. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα λάθη στο παρελθόν, ας εστιαστούμε στο Ελληνικό πρωτάθλημα πριν το πάρει ο Ντεμίνιο, ας βάζουμε εφεδρικούς στο ChL να ψηθούν, και ας βλέπουμε τους Σωτηρακόυλους να βαυκαλίζονται με ευρωπαϊκά ταξίδια αντιμετωπίζοντας το σωματείο εργατών αλούμινας του Κρασνογιάρσκ και το σύλλογο παραγωγών κόκκινου κρασιού του St Veronic de Croisse.

chic in greek είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
chic in greek είπε...

τι να την κάνουn την ευρωπαική πορεία οι ελληνικές ομάδες ... γενικά τι τις θέλουμε τις συγκρίσεις με το εξωτερικό. Μια χαρά αυτοανακηρυσσόμαστε η ομορφότερη χώρα του κόσμου, οι εξυπνότεροι, οι ερωτικότεροι κλπ κλπ. Αν καμία φορά δεν μας βγαίνουν τα 'κουκία' βάζουμε λίγο συνωμοσία στη συνταγή (μας κυνηγάνε οι ξένοι γιατί μας ζηλεύουν) και συνεχίζουμε τον βαθύ μας ύπνο. Ίσως γιαυτό η Ευρώπη και η Αμερική δεν είναι οι αγαπημένοι προορισμοί του Έλληνα. Αναπόφευκτα, όσο στενόμυαλος και να είναι κανείς, θα υπάρξουν συγκρίσεις σε τέτοια ταξίδια. Και αυτό ίσως τον ξυπνήσει.

denangous είπε...

ποτέ δεν κατάλαβα constantinos πως ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να καταλήξει νάναι ΟΣΦΠ... Χάθηκε ναναι Κεραυνός Θεσσαλίας? ποιά γενετική βλάβη ευθύνεται για αυτή την ηλίθια πάθηση που λέγεται Ολυμπιακός??
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ..ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ... που παρόλα τα στραβά του...είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.. ότι και να λέτε.. η ΠΑΝΑΘΑ είναι αυτό που είναι.. δεν είμαστε εμείς οι βάζελοι ηλίθιοι... να βλέπουμε σε ένα συλλογίσκο.... κάτι σε Θρύλο... να θεωρούμε ότι είμαστε ισάξιοι των μεγαλυτέρων.. μέχρι να γίνει αναπαράσταση της σκηνής με το βούτυρο από το τελευταίο τανγκό.. με πρωταγωνιστή τον κάθε Εργοτέλη.. και να αναρωτιέστε ..ΟεΟ.. εμείς ζούμε στην πραγματικότητα.. όποια και αν είναι αυτή..( πόσοι άραγε στην Ευρώπη-και όχι μόνο-ξέρουν την ΠΑΝΑΘΑ και πόσοι τον θλιβερό γαύρο?) ότι και να λέτε για την ευρωπαική μας πορεία ή την ομάδα μπάσκετ μας... καημενούληδες.. δεν έχουμε "θρυλικές" φαντασιώσεις..
ξυπνήστε γαυράκια... ο βασιλιάς..είναι ΓΥΜΝΟΣ._

(..κατά τα άλλα poupsi.. μια χαρά η Μαδρίτη... και εμείς οι κάφροι σε καλώς ορίσαμε στην πραγματικότητά μας! όλα στην Ελλάδα είναι ένα γήπεδο..))

Constantinos είπε...

Xα χα χα, πάντα τα βαζέλια με έκαναν και γελάω, τη μια με το μπασκετάκι, την άλλη με τα άλλα υποκατάστατα όπως η τοβολία στον πάγο και το χόκεϊ επί πλακακίων!

Δεν άκουσα κανέναν να τα λέει αυτά το Μάιο, όλοι στη στενοχώρια και στην πίκρα είστε!

Ούτε τη Λεωφόρο δε γεμίζετε, πλέον, παρακμιακή εικόνα...

denangous είπε...

μάλιστα κύριε constantinos.. δεν τη γεμίζουμε... διότι εμείς δεν χάβουμε ότι...και καλά "θρυλικό" μας πασσάρουν οι επιτήδιοι που διοικούν..
Εμείς οι Βάζελοι βλέπουμε τα χάλια μας.. και τα αναγνωρίζουμε.. και δείχνουμε με το δάχτυλο τους υπαίτιους.. Εσείς..βλέπετε το Σωκράτειο συνονθύλευμα.. και το ονομάζετε.. ομάδα... Θρύλος και μύθος μπορεί νάσαστε..ομάδα όμως..όχι.

(όπως άλλωστε και οτιδήποτε αντίστοιχο στην Ελλάδα... γιαυτό βρέχουν τα σφαιρίδια όταν παίζουμε με σοβαρούς ευρωπαϊκούς συλλόγους που δεν έχουν σαν λόγο ύπαρξης το ξέπλυμα χρήματος από βρωμιάρηδες).

Unknown είπε...

Denangus απ’ ότι κατάλαβα είσαι Παναθηναϊκός ..
Από μεγάλες ομάδες όμως , δεν μας είπες , τι είσαι ?

denangous είπε...

..άντε Αntonis..το κατάλαβες ε?
εμμμμμ κρύβεται η ποιότητα ???
τσου!

μεγάλες ομάδες... άρα εννοείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ομάδες..αυτές του εξωτερικού δηλαδή.. Είμαι Nauchatel XAMAX!

Constantinos είπε...

Καλά, κι εγώ είμαι Θύελλα Κατσικά!

denangous είπε...

Ααα! δίκιο έχεις constantinos.. η Θύελλα Κατσικά είναι πολύ πιο αξιοπρεπής ομάδα από τον ΟΣΦΠφτου.. με σήμα τον ντιντή.

Constantinos είπε...

Χα χα χα, είναι απίστευτο τι χολή βγάζουν οι πιρκαμένοι και στερημένοι βάζελοι!

denangous είπε...

τελικά...το να είσαι ελίτ.. κάνει τις απολίτιστες ερυθρές μάζες να αφρίζουν..

Constantinos είπε...

Άφθονο γέλιο!

i-Reporter είπε...

Πειράζει που είμαι Ξάνθη; - Και εγω εχω καλές αναμνήσεις απο τη Μαδρίτη...ωραία πόλη με ωραιες γυναικες. Οντως, μου αρεσουν οι Ισπανίδες. Πειράζει;