Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Έζησαν αυτοί καλύτερα (αλλά για πόσο;)


Βλέπω συχνά πυκνά το Extreme Makeover - Home Edition, που προβάλλεται από τηλ.κανάλι. Είναι η αμερικάνικη -και προφανώς αυθεντική- εκδοχή των εκπομπών που βλέπουμε εδώ στην Ελλάδα και οι οποίες πραγματοποιούν δωρεάν παρεμβάσεις σε σπίτια τυχερών τηλεθεατών. Τα μεγέθη στην αμερικάνικη σειρά είναι ασύλληπτα. Στο επεισόδιο που είδα τελευταία μια οικογένεια αφροαμερικανών απέκτησε ένα σπίτι ... 500 τ.μ. κάπου στην αμερικάνικη επαρχία. Το σπίτι διέθετε και στούντιο ηχογραφήσεων για να διασκεδάζουν τα νεαρά μέλη της οικογένειας, η κρεβατοκάμαρα των γονιών ήταν ουσιαστικά ένα διαμέρισμα μέσα στο αχανές σπίτι, το τζάκι ήταν μνημειώδες... Η εκπομπή είχε ανοίξει στην οικογένεια κι έναν λογαριασμό 100.000 δολαρίων που προορίζονταν για τη συντήρηση του σπιτιού. Η οικογένεια έκλαιγε από συγκίνηση...
Κακά τα ψέματα, 100.000 δολάρια για τη συντήρηση 500 τ.μ. δεν είναι πολλά. Όταν μάλιστα η οικογένεια είναι πολυμελής και κατά συνέπεια με ένα σωρό άλλες ανάγκες, δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που δόθηκε.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η οικογένεια θα ζήσει το american dream για δύο-τρία χρόνια το πολύ και μετά, υπό το βάρος της συντήρησης, θα αναγκαστεί να πουλήσει το παλατάκι και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: Σε κάποιο μικρομεσαίο σπιτάκι φτηνής κατασκευής. Δεν τους λένε ψέματα. Αλλά δεν τους λένε όλη την αλήθεια. Ότι τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν κι επιδέξιους...ξέρετε τι.
Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η ανώμαλη απογείωση και προσγείωση. Σίγουρα η σειρά είναι πολύ θεαματική αλλά αν συλλογιστεί κανείς το άμεσο μέλλον των πρωταγωνιστών, κάπου το γλυκόπικρο συναίσθημα κυριαρχεί.
Για τα αχόρταγα μάτια των τηλεθεατών θυσιάζεται η μακροβιότερη και ρεαλιστική λύση -μία κατοικία στα μέτρα τους- και επιλέγεται το εξωφρενικό, το άπιαστο, εκείνο που θα κάνει όλους να ξεφωνίζουν υστερικά από χαρά. Η υστερία πουλάει πολύ περισσότερο από ένα αξιοπρεπές χαμόγελο. This is show bussiness, baby!

13 σχόλια:

poupsi's garden είπε...

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την εκδοχή της εκπομπής που αφορά την πραγματοποίηση πλαστικών επεμβάσεων σε αδικημένους από τη φύση ανθρώπους.
Παίρνουν την παρατημένη νοικοκυρά, της βάζουν βυζιά, της φτιάχνουν τη μύτη, της κάνουν πανάκριβες θεραπείες στο πρόσωπο για βελτιώσουν την υφή του δέρματος. Ο άντρας και τα επτά παιδιά ενθουσιάζονται! Εκείνη κλαίει από χαρά. Μετά από κάποιους μήνες που θα χρειαστεί η ανανέωση της θεραπείας στο πρόσωπο, εκείνη δε θα μπορεί να την κάνει. Οι μακιγιέρ και κομμώτριες της εκπομπής, έκαναν το θαύμα τους μία φορά. Την τουαλέτα που φόρεσε στην τελετή της πρώτης εμφάνισής της, ζήτημα είναι αν θα την ξαναφορέσει. Τα βυζιά θα χρειαστούν ανανέωση μετά από λίγα χρόνια. Απ'όλη την ιστορία ίσως τελικά το μόνο το οποίο θα της μείνει είναι η μύτη. Δεν είναι λίγο κι αυτό. Αλλά σίγουρα είναι ελάχιστο μπρος στις προσδοκίες που την έκαναν να εκθρέψει. Life is a bitch.

Constantinos είπε...

Καλά, γιατί ασχoλείσαι;;;

poupsi's garden είπε...

Γιατί απλά το παρακολουθώ και μου αρέσει!!!
Κι όπως ορθώς επεσήμανε ο εθνικός μας σταρ Ανδρέας Ευαγγελόπουλος "de gustibus et coloribus non disputandum est"...

Giorgakis είπε...

Εδώ σε θέλω οικοδέσποινα. Το disputandum είναι γερούνδιο ή γερουνδιακό; Και μην ανατρέξεις στο google για εύκολες λύσεις.

Constantinos είπε...

Μα καλά, το Disputandum δεν είναι ρωμαϊκό χωριό δίπλα στο Λάβδανουμ και το Μπαμπαορουμ;

poupsi's garden είπε...

Χαχαχα. Γιώργο σου απαντώ με την ερώτηση του Κωνσταντίνου, που με εκφράζει απολύτως!

(Αυτά μας φάγανε εμάς, τους 'καλούς μαθητές', τους 'άριστους φοιτητές' κοκ. Αντι να εκπαιδευτούμε στη λαμογιά, το 'γλύψιμο' και τη φαιδρότητα, πασχίζαμε να μαθαίνουμε με ακρίβεια τα ανώμαλα ρήματα, τους συντακτικούς κανόνες κι όλα αυτά που τώρα όχι μόνο αξια δεν έχουν αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εναντίον μας...

poupsi's garden είπε...

...τι 'μπορεί'...Έχουν αποβεί σε βάρος μας.
We don't fit...

Giorgakis είπε...

Πολλή απαισιοδοξία έχει συσσωρευτεί τελευταίως στο blog. Κάνε υπομονή κι έρχεται χειμώνας που σ' αρέσει.

poupsi's garden είπε...

ΝΑΙ, ναι...νά 'ρθουν τα κρύα να πάμε σε καν'να σπίτι στο βουνό με τζάκι, καλό φαγητό και ωραίο κρασί ε;!

Giorgakis είπε...

Διάβασα πρόσφατα Fromm και βρήκα ότι έργα του που γράφτηκαν πριν από πενήντα χρόνια είναι πολύ επίκαιρα και σήμερα. Λέει πχ κάπου (εσένα είχε υπόψη;): One cannot be deeply responsive to the world without being saddened very often. Τώρα διαβάζω Jung. Τελικά νομίζω λείπει από την εποχή μας η αυτογνωσία και η μεταφυσική.

Constantinos είπε...

Εκτός από τη μεταφυσική, λείπει και η μεταχημεία, τα μεταμαθηματικά και η μεταέκθεση.

Σοβαρά τώρα: Τι θα πει μεταφυσική; Και γιατί λείπει; Εγώ νομίζω ακριβώς το αντίθετο: Πολλή μεταφυσική υπάρχει και κάνει κακό.

poupsi's garden είπε...

Ποιό του Φρομ διάβασες, καλό μου;

Constantinos είπε...

Φρομ χίερ του ετέρνιτι! :-)