Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

Champions League in Athens

Οδηγούσα για τη δουλειά μου σήμερα απογευματάκι και τσουπ νάτοι! Πέντε έξι ξανθοκόκκινοι τύποι, με ερυθρόλευκα μαντήλια στο λαιμό, ανηφόριζαν το δρόμο που οδηγεί από την Πατησίων "καρφί" στον ΄Αγιο Γεώργιο Κυψέλης.
Ήταν προφανές (ακόμα και σε μένα την άσχετη) ότι επρόκειτο για Βρετανούς. Επίσης προφανές το ότι ήταν μεθυσμένοι: Βάδιζαν στη μέση του δρόμου, όχι απολύτως ισορροπημένα αδιαφορώντας για την ουρά των αυτοκινήτων που σχηματιζόταν πίσω τους. Το αξιοσημείωτον -για τη συνήθη νοοτροπία του Έλληνος- ήταν ότι τα ΙΧ δεν τους κόρναραν...Μάλλον επρόκειτο για οδηγούς θιασώτες της ιδέας της "ελληνικής φιλοξενίας".
Το τρέκλισμα των Βρετανών ήταν πλήρης επιβεβαίωση των ρεπορτάζ που ήθελαν να έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα μπύρας στο λεκανοπέδιο. Ανέμελοι σχεδόν ευτυχισμένοι οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν πάρει το δρόμο για το πουθενά. Ή ίσως για το γήπεδο. Με τα πόδια.
Μπορεί να είχαν πληροφορηθεί την περίπτωση του συμπατριώτη τους που ξυλοκοπήθηκε από 'Ελληνα "ταρίφα" επειδή δεν του έδωσε εκατό ευρώ από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο του στη Γλυφάδα. Ο "ταρίφας" κι αν ήταν υπέρμαχος της "ελληνικής φιλοξενίας"!

30 σχόλια:

Constantinos είπε...

Οι αγγλάρες, φανατικοί οπαδοί, πήγανε στην Ακρόπολη ομαδικά, και με τους οπαδούς της Μίλαν αγκαλιάζονταν, στα πλαίσια της γιορτής. Θυμάστε τι είχε γίνει στο Τελ Αβίβ το 94 με τους οπαδούς του του Ολυμπιακού και του πάο; Τεράστια, αγεφύρωτη διαφορά παιδείας. Τους έβλεπα στο Σύνταγμα και οργίστηκα με την μαλακία που μας δέρνει.

Και κάτι άλλο, επειδή ο κάθε άσχετος και κομλπεξικός αθλητικογράφος θα πει το μακρύ του και το κοντό του.

Δεν υπάρχει "τύχη" και "ατυχία" στο ποδόσφαιρο.
Υπάρχει ικανότητα και ανικανότητα.

Να το έβαζε ο Τζέραρντ στο Α' ημίχρονο, το έχασε ενώ ήταν πιο εύκολη θέση από το 2ο του Ιντζάγκι, να ήταν, ίσως, διαφορετικό το αποτέλεσμα τώρα! Δεν ήταν ατυχία. Ήταν ανικανότητα.

Στο πρώτο γκολ της Μίλαν, ο Πίπο έκανε αυτό που κάνουν όλοι οι επιθετικοί σοβαρής ομάδας: Έτρεξε μπροστά ώστε να εκμεταλλευθεί την πιθανότητα, μετά από μια απόκρουση, να είναι σε πλεονεκτική θέση και να βάλει γκολ. Ε, το έκανε πριν την απόκρουση!

Επίσης το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο.
Πελέ, Μαραντόνα, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Πλατινί, Κρόιφ, Ριβάλντο και άλλοι μάγοι.
Δεν είναι ταχύτητα, αν θέλω ταχύτητα βλέπω 100 μέτρα, στον στίβο.
Δεν είναι δύναμη, αν θέλω δύναμη βλέπω Άρση Βαρών.
Δεν είναι αντοχή, αν θέλω αντοχή βλέπω Μαραθώνιο δρόμο.
Το ποδόσφαιρο είναι τρίπλα, πάσα, σουτ.
Και η Μίλαν τα είχε σε μεγαλύτερο βαθμό από τη Λίβερπουλ.

ΥΓ: Συγκρίνετε τον τελικό του ChL με το F4 στο μπασκετάκι. Ο πρώτος είχε υπερπολλαπλάσια θεαματικότητα / ενδιαφέρον από χώρες και ανθρώπους, γεγονός που επιβεβαίωσε, μεταξύ πολλών άλλων, και η μαύρη αγορά εισητηρίων. Εν κατακλείδι: Αν δεν ήξερες, δεν μπορούσες να καταλάβεις αν γίνονταν στην Αθήνα F4. Αλλά τον τελικό ChL, και αδαής να ήσουν, χωρίς καμμία ενημέρωση από πουθενά, τον καταλάβαινες. Η Αθήνα άλλαξε πρόσωπο. Απλά, να συνειδητοποιήσουμε, για μια φορά ακόμα, ποιος είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων και ποια τα υποκατάστατα...

i-Reporter είπε...

Συμφωνώ και προσαυξάνω . Πολύ καλή ανάλυση και προσέγγιση.Οι δικοί μας "χούλιγκανς" απλά πρεζόνια είναι που πληρώνονται απο τις Προεδράρες μας για να αποτελούν τον "ιδιωτικό τους στρατό" (κάφρων). Οι φίλαθλοι και "λιώμα στην μπύρα" να είναι, μέχρι τα...ουρητήρια φτάνουν τρεκλίζοντας. That's all.

poupsi's garden είπε...

καλα .........γιατι τοση λαγνεια για οτιδηποτε Ευρωπαϊκό; Ο τυπος που εγραψε αυτα παρακολουθεί τι γίνεται στα γήπεδα της Ευρωπης; Πριν 2-3 μηνες για μια βδομαδα εδερναν στις εξεδρες της Ιταλιας τους αγγλους οπαδους οι Ιταλοι καραμπινιερι...........και στην Αγγλια, για να τους περιορισουν, σε καθε 12 Αγγλους αντιστοιχει μια καμερα παρακολουθησης............ειναι επειδη ψαχνουν ακόμη και τρεκλιζοντας
μονοι τους την τουαλετα;

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Όπως αντιλαμβάνεσθε ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τα τεχνικά κωλύματα. Κι εγώ, που έκανα και προσκοπίνα, πάντοτε περνούσα τους τυφλούς απέναντι...)

chic in greek είπε...

constantinos said: Απλά, να συνειδητοποιήσουμε, για μια φορά ακόμα, ποιος είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων και ποια τα υποκατάστατα

................................

Τι χρειάζεται για να παιχτεί το ποδόσφαιρο? Ένα χωράφι και μια μπάλα ή κάτι σαν μπάλα. Αντίθετα το μπάσκετ θέλει μπασκέτες, γήπεδο με άσφαλτο και κανονική μπάλα. Συνεπώς το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται υποδομή και παίζεται κυρίως σε αστικές περιοχές ενώ αντίθετα το ποδόσφαιρο σε αγροτικές.
Είναι λογικό λοιπόν να είναι πιο δημοφιλές το ποδόσφαιρο αφού οι ρίζες των περισσοτέρων βρίσκονται στα χωριά τους και από την άλλη υπάρχουν ένα κάρο 'αναπτυσσόμενες' χώρες (Αφρική, Ασία, Ν. Αμερική κλπ) που το ποδόσφαιρο είναι το μόνο γνωστό ομαδικό άθλημα.

Επίσης το ποδόσφαιρο, είναι αλήθεια, ότι είναι εξόχως δημοκρατικό. Το μόνο που χρειάζεται ένας μέτριος ποδοσφαιριστής είναι ... να έχει δύο πόδια (και να κάνει κάτι παράξενο με τα μαλιά του). Αντίθετα το μπάσκετ θέλει, εκτός από τα δύο πόδια και δύο χέρια. Επίσης θέλει ύψος και πολύ περισσότερο μυαλό (ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις βλέπετε) από ότι το ποδόσφαιρο.
Συνεπώς μικρό μέρος του πληθυσμού μπορεί να ασχοληθεί με αξιώσεις με το μπάσκετ ... άρα υπάρχει μικρότερη ταύτιση ... και έτσι είναι και λιγότερο δημοφιλές από το ποδόσφαιρο.
Εσείς όμως constantinos γιατί πανηγυρίζετε?

Constantinos είπε...

Guacamole, πόθεν τεκμαίρετε ότι πανηγυρίζω;;;;;;;;;;;;; Και για ποιον λόγο να πανηγυρίσω;;;;;;;;;;;; Απλά επεσήμανα μια κατάσταση προσπαθώντας να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους.

(Με τα υπόλοιπα γραφόμενά σας, συφμωνώ)

Constantinos είπε...

Βαγγέλη (κλείσιμο πόρτας), δεν υπάρχει καμμιά λαγνεία, πέραν από αυτήν την Πούπσης για την Ελβετία. :-)

Γνωστά τα όσα συμβαίνουν σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης, αυτό δεν αναιρεί την παιδεία, την αγωγή και την κοινωνική συνείδηση που έχουν οι Βρετανοί, σε γενικές γραμμές.

denangous είπε...

μα Βαγγέλη.. ποιό ανυπέρβλητο τεχνικό εμπόδιο σε εμποδίζει να είσαι μαζί μας? Πάλι καλά που το πνεύμα σου επικοινωνεί μαζί μας μέσω του μέντιουμ poupsi..
..constantinos..λες λόγω Ελβετίας (όπως αναφέρεις..) η poupsi να είναι οπαδός του curling?? απαπα!!! δεν τη φαντάζομαι με το σκουπάκι στον πάγο..
Υγ. τελικά..ακόμα και στην αλητεία..πίσω είμαστε.. οι πολιτισμένοι Άγγλοι είναι πολύ πιο προχωρημένοι αλήτες... εμείς, δια της βίας, μόνο μια σκοπιά κάψαμε... αφήστε που την ώρα που μούλιαζε το Σύνταγμα στη μπύρα... γινόταν και διαδήλωση ultra ορθοδόξων μουσάτων (ανδρών και γυναικών..εννοείται ότι όσο περισσότερη τρίχα..τόσο περισσότερη ευσέβεια) έξω από τη Βουλή...

vagelis είπε...

ας είναι καλά η κυρία του σπιτιού

poupsi's garden είπε...

ΑΛΗΛΟΥΙΑΑΑΑΑΑΑΑ

vagelis είπε...

Θα περιμένω καλύτερη ευκαιρία ομως για περισσότερα........

poupsi's garden είπε...

Η αφωνία που είχε επιβάλει στο Βαγγέλη ο πνευματικός του, έληξε, όπως βλέπετε!
Κι εις...ανώτερα!

chic in greek είπε...

καλώς ήλθες vagelis ... δεν ξέρεις πόσο χαρήκαμε που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κατάφερες να γράψεις ... έστω και αυτές τις λίγες λεξούλες!!

vagelis είπε...

Θα μου γνωρίσει κάποιος τις κυρίες του κήπου?

denangous είπε...

θαύμα!!! θαύμα!!!! (Λάζαρε μπορείς τώρα να πας στο βεστιάριο να ντυθείς.. πλέον υπάρχει ο Βαγγέλης μεταξύ μας..)
ΥΓ Ναι guacamole...ο μεστός λόγος είναι το παν... άλλωστε, λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν..θα μιλήσει ΟΤΑΝ πρέπει._

vagelis είπε...

πρεπει να προσεχω να είμαι ευγενικός μαζι τους

denangous είπε...

...και να τα χώνεις σε εμάς? μα.. vagelis.. εδω θες να γνωρίσεις κυρίες? στον poupsi's garden? μήπως καλύτερα να ψάξεις σε ένα site γνωριμιών? ...ίσως?

vagelis είπε...

" ......λακωνίζειν εστί φιλοσοφειν...." ναι αλλά καθόλου της αρχαίας γραμματείας ε? Βυζαντινό........και άρα στεγνό!

vagelis είπε...

ανεξάρτητα από τους στόχους μου...... μια προσοχή στις κυρίες επιβάλεται

poupsi's garden είπε...

Καλωσόρισες... Πυθία!

poupsi's garden είπε...

Κοίτα, θα τις καταλάβεις πολύ εύκολα! Καταρχάς, τυχαίνει να έχουν γυναικεία ψευδώνυμα!

Constantinos είπε...

Βαγγέλη καλώς όρισες!

i-Reporter είπε...

Τι κάνετε? (Ανα)ζητω κοπελα για το τμημα μαρκετινγκ. Οποιος η οποια εχει υπόψη του κάποια, ας απευθυνθει στην οικοδεσποινα για τα...περεταιρω (ελπιζω να βοηθησει). Μπορει καποια να θελει να βγαλει κανενα μισθο....- απο εκει και μετα, πεθυμησα τις δυο κυριες με τις οποιες αλληλοσφαχτηκαμε.....που ειναι η Lp και η D? Που ειναι ο ερωτας μου?

dionysia είπε...

Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, όσοι (λιγούρια, ντροπαλούληδες του αριστερού κινήματος, δεσμευμένοι σε κλιμακτήριο, αρσενικά που θέλουν να το αποδείξουν στους εαυτούς τους, παλληκάρια του ΛΑΟΣ, πάσης φύσεως κοκκοράκια και λοιποί θλιβεροί ψυχοπαθείς) τυχόν ψάχνουν για ιντερνετικές γνωριμίες βρίσκονται σε λάθος site..

poupsi's garden είπε...

Πωλούνται τσαγερό με μπλε σκαλίσματα(πορσελάνη Τσεχίας), ζάντες αλουμινίου δεκατεσσάρες και αγωνιστικό τιμόνι ZASTAVA.
Πληροφορίες κ.Θρασύβουλα.

vagelis είπε...

Πρέπει μάλλον να έχω χαμηλό δείκτη νοημοσύνης......διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα κείμενα και δεν μπορώ να ανακαλύψω όλες αυτές τις κατηγορίες στην οποίες αναφέρθηκε η Διονυσία........μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος;

Constantinos είπε...

Ακούσατε Ηπειρώτικα τραγούδια από τον Σάββα και Αθηνά Σιάτρα.
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Τάσος Χαλκιάς, κλαρίνο
Κυριάκος Χαλκιάς, βιολί
Φώτης Χαλκιάς, λαούτο και
Χρήστος Λήτος, ντέφι

Constantinos είπε...

Και, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας:

Αρθρο του Νικου Παπαδογιαννη απο την Εφημεριδα Sportday για τον Τελικό ChL, το οποίο προσυπογράφω.

Μετά την περσινή Γιουροβίζιον και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ήλθε η ώρα να τριτώσει το σερί των διοργανώσεων που ανέλαβε η Αθήνα για να συνεχίσει την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων. «Διαφημίζεται η πατρίδα μας», διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση και στις χορηγίες του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. «Διαφημίζεται η πατρίδα μας», παπαγαλίζουν οι αφελείς που κουβαλάνε στα σωθικά τους το σύνδρομο του αρχοντοχωριάτη και τα ανακλαστικά του αποχαυνωμένου, αδιαμαρτύρητα φορολογούμενου τηλεθεατή.

Ο νόμος της αγοράς είναι απαράβατος και αδυσώπητος. Οσο κι αν διαφημιστεί ένα σκάρτο προϊόν, το πολύ πολύ να ξεγελάσει τον καταναλωτή για λίγο καιρό. Μόλις αυτός το δοκιμάσει και αισθανθεί την ξινίλα, θα πάρει δρόμο. Εάν βέβαια το προϊόν αξίζει, η διαφήμιση θα πιάσει τα λεφτά της. Αυτή την υπηρεσία προσφέρουν οι κράχτες. Φέρνουν τον κόσμο στην πόρτα. Ο στοιχειωδώς νοήμων θα αποφύγει εύκολα τις παγίδες και θα ξεχωρίσει γρήγορα την ήρα από το στάρι. Την επόμενη φορά, δεν θα ασχοληθεί καν με τις κραυγές του κράχτη.

Στις προηγούμενες διοργανώσεις ο Ελληνας δυσφημίστηκε. Δεν στοιχειοθετεί διαφήμιση να αφήνουμε τις προετοιμασίες ολόκληρης Ολυμπιάδας για την τελευταία στιγμή, άσχετα αν προλάβαμε. Ανευθυνότητα δείχνει αυτή η τακτική, προχειρότητα και αλαζονεία. Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας ήταν με μια λέξη θλιβερό (ειδικά στον τομέα «ασφάλεια»), ενώ με τη Γιουροβίζιον δεν ασχολείται κανένας σοβαρός άνθρωπος.

Του Τσάμπιονς Λιγκ ο τελικός είναι γεγονός αναμφισβήτητης αίγλης και τεράστιας απήχησης. Δεν αμφιβάλλω ότι στον οργανωτικό τομέα θα πάρουμε καλό βαθμό. Ας υποθέσουμε, για το χατίρι της συζήτησης, ότι ο ξένος τηλεθεατής θα γλυκαθεί και θα έλθει μελλοντικά στην Αθήνα. Τι ακριβώς θα του δείξουμε για να τον πείσουμε ότι έκανε σωστή επιλογή;

Αυτά που έζησαν οι Αγγλοι και οι Ιταλοί στη ζούγκλα της Αθήνας την ώρα της απογευματινής νεροποντής; Τα βουλωμένα φρεάτια, το απίστευτο μποτιλιάρισμα και τα πυροσβεστικά που έτρεχαν για να απεγκλωβίζουν τους πλημμυροπαθείς μιας δεκαπεντάλεπτης μπόρας; Τις ορδές των αστυνομικών που έκαναν την πόλη να μοιάζει με Χιλή τον καιρό του Πινοτσέτ; Το νέφος που έχει κατσικωθεί πάνω από την Αθήνα και δεν φεύγει ούτε με το αεράκι; Τους μαυραγορίτες μπίρας της Πλατείας Συντάγματος; Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που οργανώνουν εκδρομές-ληστείες στα νησιά της αισχροκέρδειας και της γαϊδουρινής φιλοξενίας; Το χαμόγελο που εμφανίζεται μόνο όταν φοράμε στολή εθελοντή;

Εκανα ένα λάθος χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα. Παρασυρμένος από τη «διεθνή» ατμόσφαιρα (και από το ταξίδι μου στο Λονδίνο για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου δεν υπήρχε ούτε μισός αστυνομικός), ξέχασα προς στιγμήν πού βρισκόμουν και έκανα να διασχίσω τον δρόμο από διάβαση πεζών. Ο «ταρίφας» που κατέφτανε την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν σταμάτησε, όχι μόνο δεν κοντοστάθηκε, αλλά επιτάχυνε κιόλας, τραυματίζοντας ελαφρά έναν φουκαρά Αγγλο που τραβήχτηκε την τελευταία στιγμή και μουσκεύοντας πατόκορφα τουλάχιστον 10 ανύποπτους Αγγλους, ανάμεσά τους και την αφεντιά μου.

«Welcome to Greece», είπα στους εμβρόντητους φιλοξενουμένους μας. Τους ξένους πότε πότε τους κοροϊδεύουμε, στον καθρέφτη μας όμως ας πούμε την αλήθεια. Αλλος ο ελληνικός πολιτισμός, άλλος ο νεοελληνικός. Ο μύθος της Ελλάδας δεν είναι παρά μόνο μύθος.

denangous είπε...

Την παραδοσιακή ανδρική ηπειρώτικη φορεσιά «Μπουραζάνα» που φορούσε το συγκρότημα και αποτελείται από:
• Το λευκό κεντημένο με πλατιά μανίκια πουκάμισο
• Το αμάνικο γιλέκο από μαύρο χοντρό ύφασμα του αργαλειού κεντημένο με μαύρα γαϊτάνια
• Το άσπρο μάλλινο παντελόνι (μπουραζάνα)
• Το πλεχτό μαύρο με κρόσσια ζωνάρι
• Το μαύρο στολισμένο με γαϊτάνια φέσι (καλπάκι)

Επιμελήθηκε το εργαστήρι παραδοσιακής φορεσιάς Δερκυλίδα Καρατσολιά και θυγάτηρ

denangous είπε...

Constantinos.. τελικά αυτή η διαφήμιση που υπάρχει στην Aττική Oδό στη διαδρομή Aεροδρόμιο-Αθήνα.. και γράφει «live your myth» ..θα κάνει πολλούς ξένους επισκέπτες.. και όχι μόνο.. να χαμογελούν ειρωνικά..

i-Reporter είπε...

Προς lady D and...my darling P. - Χθες εκανα ενα (ακομη) Blinddate. Μια μια παντελως αγνωστη μου παντρεμενη κατευθειαν στο ξενοδοχειο! Οταν φωναζεις...γκοοολλλλ και ξεσκιζεσαι στις κερκιδες βριζοντας θεους και δαιμονες γιατι 22 "σωβρακα και φανελες" τρεχουν πισω απο μια μπαλλα, τι θελεις να αποδειξεις; Εγω συμπονω γενικα τις γυναικες. Θελουν "στοργη και προδερμ" (μαζι με...γεματες τσεπες και...φαρδιες καρδιες).
Παρεπιπτοντως η αγγελια μου δεν ισχυει πια, γιατι καλυφθηκε η θεση εντωμεταξυ.....