Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Καλύτερα εργάτης στη Γερμανία...

"Κυρία μου, ξελογιαζόμαστε από τις φυσικές ομορφιές της χώρας και νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά!'. Τάδε έφη ταξιτζής, κοντούλης, κακομούτσουνος, πενήντα δύο ετών, κατά δήλωσή του, σε συζήτηση για την ελληνική πραγματικότητα. Αφετηρία του διαλόγου υπήρξε το ολοένα επιδεινουμενο κυκλοφοριακό. 'Δε βλέπω φως' σχολίασα για να μου απαντήσει ο ταρίφας: "Για να βελτιωθεί η κατάσταση χρειάζεται, πρώτον αστυνόμευση, και, δεύτερον, παιδεία. Δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο! Ούτε υπάρχει πολιτική βούληση για να αποκτήσουμε". Η ώριμη σκέψη του ταρίφα μου προκάλεσε έκπληξη. Η συνέχεια ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα:

"Πριν από 10 χρόνια προσπάθησα να πάω Αυστραλία", συνέχισε ο ταξιτζής καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε από το κυκλοφοριακό στα άλλα τρωτά σημεία της ελληνικής πραγματικότητας (εργασία, υγεία).
"Τότε ήμουν υποδηματοποιός. Οι άνθρωποι αυτοί όμως (οι Αυστραλοί) είναι οργανωμένοι. Μου απάντησαν πως δε χρειάζονταν την ειδικότητά μου κι έτσι έμεινα εδώ (σ.σ. αυτό ακριβώς το σύστημα ακολουθούμε και στην... Ελλάδα!). Όποιος μπορεί να φύγει, κυρία, πρέπει να φύγει από εδώ. Σκεφτείτε το εξής: Έχω κάτι θείους στη Γερμανία. Εχουν πάρει σύνταξη εδώ και δέκα χρόνια αλλά στην Ελλάδα δεν επιστρέφουν. Μόνο για διακοπές έρχονται. 'Τι να κάνουμε εδώ; Θα μας ξεκάνουν μία ώρα αρχίτερα!' λένε. 'Οταν η θεία προ τριετίας είχε χτυπήσει το πόδι της στο εξοχικό στη Χαλκιδική, ο θείος την πήγε στο Κέντρο Υγείας. 'Μην την ακουμπήσετε' είπε στο γιατρό εκεί. 'Μόνο ένα πρόχειρο δέσιμο'. Πράγματι, με το που της δέσανε λίγο το πόδι, την πήρε σηκωτή και πήγαν Μίκρα στο αεροδρόμιο. Με τη γρήγορη πτήση της Λουφτχάνσα σε λίγες ώρες ήταν Γερμανία, όπου τους περίμενε το ασθενοφόρο. Άλλο πράμα η περιποίηση στη Γερμανία. Και να φανταστείτε, οι θείοι δεν είναι τίποτε προνομιούχοι. Εργάτες ήσαν οι άνθρωποι!"

7 σχόλια:

Constantinos είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον ταρίφα, εκτός από μια λεπτομέρεια: Μάλλον λίγο πιο σημαντική είναι (έστω και marginally) η παιδεία από την αστυνόμευση.

poupsi's garden είπε...

Σαφώς. Απλά η παιδεία θα παράξει αποτελέσματα, αναγκαστικά, μακροπρόθεσμα. Δεν αποκτάς παιδεία και κοινωνική συνείδηση από τη μία στιγμή στην άλλη.

Constantinos είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!

CANTOBLE είπε...

bre paidia giati den egkatalipetai tin athlia afti xora ,gia na pate stis yperoxes xores pou perigrafetai?
an den sas aresei edo kanetai kati gia na to allaksetai?

benigut είπε...

Δεν είναι και τόσο εύκολο....
Οι εποχές που οι Έλληνες είχαν ευκαιρία να πλουτίσουν (ή έστω να βελτιώσουν αισθητά το εισόδημά τους)στο εξωτερικό, με μόνο εφόδιό τα χέρια και το φιλότιμό(?) τους, ανειδίκευτοι εργάτες δηλαδή, ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Οι χώρες που αποτελούσαν 'γη της επαγγελίας', πλέον αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία). Η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στη παραγωγή και τα φθηνά εργατικά χέρια στην Ασία και τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, δεν δίνουν περιθώρια στους φιλόδοξους Έλληνες μετανάστες. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έφερε στο προσκήνιο χιλιάδες ορεξάτους και παραγωγικούς, πρώην καταπιεσμένος από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, οι οποίοι νόμιμα πλέον, διεκδικούν εξίσου με τους Έλληνες ευκαιρίες για εργασία, (Πολωνοί, Τσέχοι κα) οι οποίοι προτιμώνται από τους Γερμανούς κυρίως.
Έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης που η ελληνική κοινωνία δεν φρόντισε να προσαρμοσθεί εξαιτιας του απωθημένου της γιά πτυχιούχους και της αδιαφορίας των ιθυνόντων όσο αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων όπως και για τη μη απορόφηση ή λαθασμένη διάθεση κονδυλίων για τη γεωργία και τη μεταποίηση.
Όπως είναι λογικό, δημιουργήθηκαν στρατιές 'χλιδάνεργων' με πτυχία εντελώς πλασματικά ή ουτοπικά που δεν αποφέρουν ούτε τα ελάχιστα σε αυτούς που τα έχουν. Σα συνέχεια αυτών, φρόντισαν βλακωδώς να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εκτός συνόρων (Βουλγαρία, Σκόπια, κα) αντί να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, αποκλείοντας έστω κι ελάχιστους, από τους εν λόγω άνεργους, ν' απασχοληθούν.
Δυστυχώς όλα είναι 'αλυσίδωτές αντιδράσεις'. Η στρόφιγγα στη πηγή έχει κλείσει από καιρό και οι πολλοί συνωστιζόμεθα για μια ακόμα σταγόνα. Όσοι τολμηροί και ικανοί, μπορέσουν να ξεφύγουν από το χάος για κάτι καλύτερο, με όλη μου την καρδιά.... ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!

Unknown είπε...

ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ...
ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ .

Constantinos είπε...

Το θεωρώ ήττα...
Μόνο 1-0...