Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

Google - Street view

Η πύλη αναζήτησης Google κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν δεν σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με το λογισμικό της Street View, προειδοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου στον τομέα αυτόν. "Το λογισμικό αυτό δημιουργεί προβλήματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Google έχει απόλυτη συνείδηση αυτού του πράγματος", δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επόπτης για την προστασία δεδομένων (CEPD) Πίτερ Χάστινξ.
H "Google έχει έδρα στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων" αν αναπτύξει το λογισμικό της αυτό στην Ευρώπη, εξήγησε ο ίδιος. "Αν αγνοήσει αυτούς τους κανονισμούς, θα πληγεί σκληρά", προειδοποίησε. Το λογισμικό Street View, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πριν από ένα έτος για να εμπλουτίσει τους χάρτες του Google Maps και είναι προσβάσιμο μέσω Google Earth, προσφέρει διαδραστικές φωτογραφίες και εικόνες από τους δρόμους 30 μεγάλων αμερικανικών πόλεων. Προς το παρόν διατίθεται μόνον για τις ΗΠΑ. Η Google έχει ανακοινώσει την απόφασή της να παρουσιάζονται θολά τα πρόσωπα των ανθρώπων που υπάρχουν στις φωτογραφίες αυτές μετά την πρόκληση θέματος έπειτα από τη δημοσίευσή τους πέρυσι.
Ο CEPD είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 για να εποπτεύει τον χειρισμό από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των δεδομένων που έχουν προσωπικό χαρακτήρα και για να ασκεί συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά προτάσεις για νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που έχουν αντίκτυπο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: