Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Η ιερότης των διακοπών του Έλληνος


Δεν πα' να'σαι μπαρμπέρης στον Άγιο Παντελεήμονα, δε πα'να βγάζεις με το ζόρι τα προς το ζειν; Δεν έχει ουδεμία σημασία, κυρίες και κύριοι: Τις διακοπές σου τις καλοκαιρινές θα τις κάνεις. Κι ας κινδυνεύει να χάσει και τους λιγοστούς Έλληνες πελάτες του, που δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν στην ανεπιθύμητη τριχοφυϊα να μεταβάλει τη φυσιογνωμία τους επειδή ... ο κουρεύς δικαιούται διακοπών. Θα πάνε να κουρευτούν αλλού. Κι αν βρουν ικανοποιητική εξυπηρέτηση, δε θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στο μπαρμπέρικο.
-" Μα είναι δυνατόν σε περίοδο ύφεσης να διακινδυνεύει έτσι τη λιγοστή πελατεία του;! " αναρωτιόταν ο γείτονας που επεχείρησε να σουλουπώσει την κόμη του αλλά η επιθυμία του προσέκρουσε στην ... ιερότητα των διακοπών του κουρέως.
Η περίπτωση του μπαρμπέρη είναι αντιπροσωπευτική του συνήθως συμβαίνοντος στην Ελλάδα κατά την περίοδο του θέρους. Τον Αύγουστο ειδικότερα νεκρώνουν τα πάντα. Και στην Αθήνα να έχεις παραμείνει τον Αύγουστο, για τους 'καλούς' επαγγελματίες που διακοπάρουν θεωρείσαι οιωνεί απών.
Ο επαγγελματισμός υποχωρεί σε βάρος της ελαφρότητας του 'έλα, μωρέεε!' και της καλοπέρασης. Με αυτήν την νοοτροπία τι σόι υπηρεσίες μπορεί να παράσχει κανείς και τι σόι πρόοδο μπορεί να επιδιώξει; Και πολύ πριν τα περιβόητα "μπάνια του λαού" του μακαρίτη, η αναγωγή των διακοπών σε δικαίωμα σχεδόν ιερό, καθόριζε τη ζωή του τόπου. Τι κι αν η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού; Είναι αυτό που μου έλεγε εκείνος ο ανεκδιήγητος ταρίφας: "Η Ελλάδα υπάρχει τόσα χρόνια και θα υπάρχει άλλα τόσα, δεν έχει ανάγκη κανέναν!" ...Δεν ήταν χιούμορ. Το πίστευε.

4 σχόλια:

Panstar είπε...

Επρεπε ο γείτονας να είχε προνοήσει και να είχε σουλουπόσει την κόμη του νωρίτερα.... πως λέει το το ρήτο , του φρονήμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρέυουν...... (εκτός πια αν είχε κανενα καυτο ραντευού, εεε συμβαίνουν και αυτα)
Καλοκάιρι ειναι.... τι περίμενε? Δεν ειναι πολυεθνίκη ο μπαρμπέρης.
Το ιδιο είναι με όλα τα μαγαζία που τα δουλεύουν οι ιδιοκτήτες τους και δεν έχουν αλλο προσωπικό. Ειδικα στην Αθήνα.
Ασε τα κωμμοτήρια, για δοκίμασε να φας σουβλάκι τον Αύγουστο... forget it, δεν υπάρχει, ευτηχώς δουλεύουν τα Dominos αλλιώς θα ειχα πεθάνει της πείνας μια μερα.
Το πρόβλημα δεν είναι αν θα παει καποιος διακοπές μεσα στην κρίση,όλοί σχεδόν έχουν ενα χώριο, ενα σπίτι να φιλοξενήθουν για να την βγάλουν φθήνα κτλ, είδικα τον Αυγουστο στην Αθήνα όταν λείπει όλος ο κόσμος δεν ξέρω αν συμφέρει να έχει καποιος ανοικτό το μαγαζί του.
Το πρόβλημα πιστέυω ειναι ότι όλοι θέλουν να φύγουν τον ίδιο καιρό και την ίδια ωρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωρό προβήματα.
Ε τώρα αμα δεν έχεις μία και παρεις διακοποδάνειο για να πας διακοπες... εεε τοτε εισαι αξιος της μοίρας σου... αμα εχεις πας, αμα δεν έχεις δεν πας, plain and simple.

Giorgakis είπε...

Poupsi τον αδικείς τον κουρέα και τους ομοίους του. Ασχολείται με τρίχες ολόχρονα, δεν αξίζει λίγες μέρες διακοπές; Παρά την ορθογραφία του ο παναστέρας έχει δίκιο.

denangous είπε...

doc..?? Μα που είσαστε τέλος πάντων.. πια?

Constantinos είπε...

Μέχρι και οι Άλπεις έκλεισαν 4 εβδομάδες!