Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

(Anna-) Maria's back!

Η Μαρία Αλιφέρη επέστρεψε! Καλεσμένη της τελευταίας εκπομπής "Αποδείξεις" του Ν. Ευαγγελάτου, η διαχρονική καλλονή της μαυρόασπρης ελληνικής tv striked back. Μετά από μία τόσο μακρινή απουσία σίγουρα έκανε αίσθηση στους απανταχού θαυμαστές της (πολλοί εκ των οποίων-δεν αμφιβάλλω καθόλου- την απόλαυσαν από ουράνια ενδιαιτήματα τώρα πια...)
Τηλεοπτικό περιοδικό προσφέρει στους αναγνώστες του τις ταινίες του Στάθη Ψάλτη, του Μουστάκα, του Π.Μιχαλόπουλου "και των άλλων παιδιών" -και μη- της δεκαετίας του ΄80 χαρακτηρίζοντάς τις cult. Ο "Ροζ Γάτος" μάλιστα εξαντλήθηκε (ήταν με το Μουστάκα, μάλλον αυτή δεν την έχω δει).
Τα τραγουδάκια του ΄80 ακούγονται παντού. "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα", "Just an illusion", "Ευρωμπάσκετ ΄87" κι εγώ χαζεύω φωτογραφίες της εποχής εκείνης, μειδιώ με το μαλλί που κατέληγε σε "ουρά" και το οποίο μου είχε επιδαψιλεύσει κομπλιμέντα του τύπου "Γεια σου Σαραβάκο μου!" ή, και σε έκδοση για τους φαν του γερμανικού ποδοσφαίρου, "Ρουμενίγκε μου!"
Σχολείο και φοιτητικά χρόνια που πέρασαν ξένοιαστα, disco θρίαμβοι με ρούχα από το "Βenetton", τη Βettina, black russian και screw driver, οικογενειακές στιγμές ευτυχίας. Τώρα, που πια δεν ντρέπομαι να ξαναβλέπω τα "ντοκουμέντα" της, τώρα που φέρνω στη μνήμη μου τα διατρέξαντα, συνειδητοποιώ πως η δεκαετία του '80 ήταν καλή μαζί μου.
Ίσως να μετανιώνω που δεν την έζησα έντονα αλλά σίγουρα χαίρομαι που ήμουν εκεί. Και ένα κομμάτι της επιβιώνει μέσα μου. Όπως εκείνη η ξεχασμένη βάτα τεραστίων διαστάσεων που μου έκλεισε χθες το μάτι μέσα από ένα συρτάρι. Την κοίταξα με νόημα. Οι survivors αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

53 σχόλια:

Giorgakis είπε...

Τη βρίσκω χαζοχαρούμενη και ψευδορομαντική εποχή. Ο κόσμος έψαχνε ταυτότητα και σιγουριά σε ένα περιβάλλον που άλλαζε γρηγορότερα απ' ό,τι μπορούσε να ακολουθήσει. Υπήρχε όμως μια (ψευδ)αίσθηση ανθρωπιάς και αισιοδοξίας που έχει εκλείψει πια. Όπως λέει κι ο Mizoguchi στο Sansho Dayu, "Without mercy people are like wild beasts. Be hard on yourself, but merciful to others".

Constantinos είπε...

Miami Vice

Η επιτομή των 80's από κάθε άποψη.

Ίσως το γεγονός ότι ήταν η εποχή της ενηλικίωσής μας, της έχει δώσει άλλη αίγλη.

denangous είπε...

Ίσως giorgakis.. ίσως και να έχεις δίκιο… αλλά υπήρχε η ελπίδα του 2000.. η αίσθηση ότι σε λίγο.. στον 21ο αιώνα.. In the age of Aquarius.. όλα θα αλλάξουν.. ήταν μια εποχή με αισιοδοξία… με προσδοκίες… στην ηλικία που ήμασταν τότε οι περισσότεροι… σπουδές… όνειρα… είχαμε την αίσθηση ότι ο κόσμος μας ανήκε.. ακούγαμε τη μουσική «μας» … τα κλαμπάκια εμάς είχαν σαν στόνο τη δική μας διασκέδαση… τα ρούχα, όσο αστεία να φαίνονται τώρα… εμάς είχαν για target group.. όχι.. ο κόσμος μας ανήκε.. δικός μας ήταν τότε.. είναι υπέροχο να είσαι συμφιλιωμένος με το παρελθόν σου.. ναι.. γεμίζεις νοσταλγία και πολλά «αν τότε έκανα και..» αλλά το αντίθετο θα ήταν θλιβερό… είναι ωραίο να σου μένει μια μικρή δίψα… μια αμφιβολία… που ίσως τα κορεσμένα παιδιά του 2000 δεν θα νοιώσουν… που δεν ξέρουν τι είναι σταθερό τηλέφωνο με δίσκο.. ο κύβος του κιουμπρικ.. οι new romantics..οι λεπτές σαν οδοντικό νήμα γραβάτες.. που δεν γνωρίζουν τι είναι πακμαν.. που ποτέ δεν έχουν δει Δυναστεία η Ντάλλας.. 2 κανάλια στην τηλεόραση ..τον Γιάννη Πετρίδη στο ραδιόφωνο που λυμαίνονταν χιλιάδες «πειρατές» που έπαιζαν τα χιτάκια της εποχής.. ότι και ναταν.. ήταν η εποχή μας.. και ήταν υπέροχη, απλά επειδή ήμασταν εκεί!!! Σας αγαπάω…που έλεγε και η Αλιφέρη..

Constantinos είπε...

Denangus, o κύβος ήταν του Rubik!

Επιπλέον, μιλάς σαν τους γονείς μας! Κάθε γενιά θα λέει για τη νεώτερη ότι δεν έζησε πράγματα που έζησε εκείνη.

Απλά, ο κάθε ένας εξιδανικεύει την εποχή της νεότητάς του και τα βλέπει όλα υπέροχα. Όλα αυτά τα ωραία που θυμάσαι (και που θυμάμαι κι εγώ με πολύ μεγάλη νοσταλγία ενίοτε) είναι ωραία επειδή εμείς τότε ανακαλύπταμε τον κόσμο!

denangous είπε...

rubik... σωστό!! ..μα αυτό προσπάθησα να πω,ίσως άγαρμπα, constantinos.. ότι ήταν ωραία εποχή γιατί τότε ανακαλύπταμε τον κόσμο... ότι και να ήταν.. ήταν η δική μας εποχή.. αλλά δεν συγκρίνω...ούτε λέω ότι η "τωρινοί" δεν ζουν όσα εμείς... σίγουρα υπάρχει ένας κορεσμός που δεν υπήρχε τότε.. αλλά είμαι σίγουρος ότι βιώνουν υπέροχες καταστάσεις.. που σε 20 χρόνια θα αναπολούν με νοσταλγία ..και εκείνοι.. απλά εκείνη η εποχή των eighties είχε μπροστά της το όραμα του επερχόμενου 2000 ..την αίσθηση ότι θα αλλάξουν πολλά... προς το καλύτερο.. και ότι εμείς θα ήμασταν η ευλογημένη γενιά.. τελικά όμως.. ποιά γενιά δεν το πιστεύει αυτό?

chic in greek είπε...

Άλλαζε ο κόσμος γρήγορα στα 80's???? ...
Εγώ πάλι νόμιζω ότι σήμερα είναι που αλλάζουν τα πάντα γύρω μας με απίστευτη ταχύτητα κάνοντας όσους δεν μπορούν να προσαρμοστούν να παρακολουθούν αμήχανα ... Με αφετηρία τα 90's, παγκοσμιοποίηση και τεχνολογία κάνανε τα πάντα αγνώριστα (άσε που χάσαμε και τον 'υπαρκτό'). Στα κακόμοιρα τα 80's μια χαρά σταθερότητα είχαμε καθώς και άφθονο χρόνο να αφομοιώνουμε τις όποιες αλλαγες.

Constantinos είπε...

Denangous said:
αλλά είμαι σίγουρος ότι βιώνουν υπέροχες καταστάσεις.. που σε 20 χρόνια θα αναπολούν με νοσταλγία ..

Guacamole said:
Στα κακόμοιρα τα 80's μια χαρά σταθερότητα είχαμε καθώς και άφθονο χρόνο να αφομοιώνουμε τις όποιες αλλαγες.

Αυτά ακριβώς!

chic in greek είπε...

Ποιά?

Constantinos είπε...

Εννοώ ότι συμφωνώ απόλυτα με τις δυο απόψεις σας, τις οποίες παρέθεσα!

Giorgakis είπε...

Οι νέοι είναι πιο ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές, και ίσως γι' αυτό να υπάρχει η εντύπωση στη νεολαία του '80 ότι τα πράγματα κυλούσαν αργά. Η τότε νεολαία σήμερα είναι κατά τι μεγαλύτερη σε ηλικία και ίσως λιγότερο ικανή να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Εξ ου και η διαπίστωση ότι "σήμερα είναι που αλλάζουν τα πάντα γύρω μας με απίστευτη ταχύτητα".

poupsi's garden είπε...

Ο καθένας θεωρεί την εποχή της νεότητάς του την καλύτερη απ'όλες. Αυτό όσο κι αν είναι κοινότοπο ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα.
Εν προκειμένω, οι συνήθεις θαμώνες του παρόντος πόρρω απέχουν να θεωρηθούν "πουρά" και συνεπώς δε νομίζω ότι το όποιο συναίσθημα νοσταλγίας είναι θρήνος για τη χαμένη νιότη.
Η δεκαετία του '80 ήταν πολύ ιδιαίτερη και σίγουρα δεν άλλαζαν όλα με ταχύτητα...Ισως ήταν η τελευταία δεκαετία σταθερότητας, τελικά...

Giorgakis είπε...

Στη γειτονιά μας σίγουρα δεν άλλαζαν όλα με ταχύτητα. Για τον πλανήτη όμως ήταν καθοριστική δεκαετία. Κάντε μια βόλτα από http://en.wikipedia.org/wiki/1980s . Οι κακοί του Μαϊάμι και ο παρολίγον κύβος του Στάνλεϊ φιγουράρουν και εκεί. Τελικά ίσως το κύριο χαρακτηριστικό του '80 να είναι η σύμπνοια της νεολαίας της εποχής για το τι ήταν η δεκαετία αυτή.

poupsi's garden είπε...

Mizoguchi Kenji:
Japanese director.
Coming from a lower class family Mizoguchi entered the production company Nikkatsu as an actor specialized in female roles. Later he became an assistant director and made his first film in 1922. Although he filmed almost 90 movies in the silent era, only his last 12 productions are really known outside of Japan because they were especially produced for Venice (e.g. Saikaku ichidai onna (1952) or 0047445. He only filmed two productions in color: Yôkihi (1955) and Shin heike monogatari (1955).

Sanshô dayû (1954: Drama. Plot summary:
In mediaeval Japan a compassionate governor is sent into exile. His wife and children try to join him, but are separated, and the children grow up amid suffering and oppression.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΝΑ...

chic in greek είπε...

Δηλαδή giorgakis επιμένεις, αν κατάλαβα καλά, ότι είναι μια ψευδαίσθηση πως ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που διαδέχονται η μία την άλλη με απίστευτη ταχύτητα ... των συνεχόμενων ανατροπών στην παγκόσμια πολιτική τάξη πραγμάτων ... της κατάρρευσης των εθνικών συνόρων από την παγκοσμιοποίηση των χρηματοικονομικών συναλλαγών και τη ραγδαία αύξηση του διεθνούς εμπορίου ... ακόμα και των κλιματικών αλλαγών ... της επανάστασης που φέρνει η τεχνολογία ... internet ... επικοινωνία ... κλπ κλπ.
Όλα αυτά δηλαδή συνέβαιναν και στα 80's αλλά επειδή είμασταν νέοι μπορούσαμε να τα παρακολουθήσουμε, ενώ σήμερα δεν μπορούμε ... και γιαυτό ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι αλλάζουν τα πάντα γύρω μας με ταχύτητα; Μου θυμίζει λίγο τις κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια (και όσους τους πατρονάρουν) ... 'οι οποίοι υπερασπίζονται τη μετριότητα, τα συμφέροντα των βολεμένων και ταυτόχρονα καταριούνται τον κόσμο που αλλάζει γύρω τους'.

ΥΓ: Ψιλοάσχετο ... άλλα το βρήκα ενδιαφέρον και το παραθέτω
"Γενικευμένη παράκρουση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα "πνευματικής-ψυχολογικής υγείας" (mental, psychological health). ("Financial Τimes", 3 Μαρτίου 2007). Και όπως εκτιμάται, οι χώρες αυτές έχουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοσθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα και να συνδέσουν το εθνικό με το υπερεθνικό".

poupsi's garden είπε...

Τα της wikepedia δεν είναι ..θέσφατον, giorgakis....

Giorgakis είπε...

Πολυμέτωπη επίθεση, σαν σκάκι σιμουλτανέ.
Και βέβαια υπήρχαν και υπάρχουν γοργές εξελίξεις, τότε και σήμερα. Η διαφορά είναι ότι το '80 τα ΜΜΕ ήταν πολύ λιγότερο ανεπτυγμένα, το Ίντερνετ για τις μάζες ανύπαρκτο και η δυνατότητα γνώσης των εξελίξεων πολύ πιο μικρή. Άρα υπήρχε όντως ψευδαίσθηση σταθερότητας.
Αυτό για τις κομματικές νεολαίες δεν το κατάλαβα.
Δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα, όχι λόγω χάσματος γενεών, αλλά γιατί μιλούμε για τις εντυπώσεις μας για τα γεγονότα και όχι για τα ίδια τα γεγονότα. Αν είχαμε και κανένα εμπειρικό φιλόσοφο ίσως να βοηθούσε.
Η wikipedia σίγουρα δεν είναι θέσφατο, παρέπεμψα όμως στο συγκεκριμένο (ημιτελές) λήμμα γιατί είναι προϊόν εργασίας πολλών, και άρα ενδεικτικό. Γενικά πάντως η wikipedia θεωρείται εξίσου έγκυρη με την Britannica.

Constantinos είπε...

Σίγουρα τώρα τα πράγματα αλλάζουν ταχύτερα, από ότι στα 80s. Εξίσου σίγουρα, όταν είσαι νέος προσαρμόζεσαι πιο εύκολα στις αλλαγές με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα.

ΥΓ: Αυτή η χώρα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο, όπως είχε πει και ο σοφός θείος, από παλιά...

Giorgakis είπε...

Στον constantinos αξίζουν εύσημα λόγω προσπάθειας συμβιβασμού αντιτιθέμενων απόψεων και ικανοτήτων διαχείρισης κρίσεων. giorgakis και guacamole είναι κόσμια εριστικοί, η οικοδέσποινα ουδέτερη φτάνει να μη θιγεί ο πυρήνας των πιστεύω της. Για τον denangous δεν έχω ακόμα διαμορφώσει άποψη. Εσείς τι νομίζετε;

denangous είπε...

για τον denangous? εξαιρετικός κύριος!! comme il faut (που λεει και μια καλή φίλη της Διονυσίας) ολίγον ειρωνικός και σαρκαστικός κατά καιρούς με ορισμένους (ποιός νομίζει ότι είναι? απαπααα)

giorgakis (πολύ σωστά) said: μιλούμε για τις εντυπώσεις μας για τα γεγονότα και όχι για τα ίδια τα γεγονότα.. άρα το τι ήταν τελικά "η εποχή μας" είναι όλα τα παραπάνω.. λέω εγώ..

ΥΓ poupsi.. τι ήθελε να πει ο Ιάπων? ..μάλλον περί ιδιωτικής επικοινωνίας επρόκειτο..

chic in greek είπε...

Εγώ πάντως δεν θα έπαιρνα εξίσου σοβαρά ένα προιόν εργασίας πολλών (wikipedia) όσο ένα προιόν εργασίας ειδικών (Britannica).

Όσο για το αν χρειαζόμαστε τη βοήθεια εμπειρικών φιλόσοφων προκειμένου να καταλάβουμε αν ζούμε ή όχι σε μια από τις περιόδους της ιστορίας που λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές ... τότε ... παραπέμπω σε ΥΓ προυγούμενου σχολίου μου.

chic in greek είπε...

Denangous ... ως προς την γιαπωνέζικη απορία σου ... βλέπε πρώτο σχόλιο giorgakis.

Giorgakis είπε...

Βάζω στοίχημα ότι αν συμφωνήσω μια φορά με τον guacamole, θα βρει τρόπο να διαφωνήσει με τον εαυτό του για να μη συμφωνήσει μαζί μου. Στο βαθμό που η αντιδραστικότητά του είναι εικονική, για να δίνει ενδιαφέρον στον κήπο, είναι καλοδεχούμενη. Αν είναι ειλικρινής, τον παραπέμπω σε ΥΓ προηγούμενου σχολίου του. Όπως ίσως να γνωρίζει, δεν κατοικώ στην Ελλάδα.

Giorgakis είπε...

...Και για να τεκμηριώσω την άποψή μου, στο ίδιο άρθρο που επικαλείται στο ΥΓ ("Εάν φεύγαμε από την Ε.Ε...", Ιωακειμίδης Παναγιώτης, TA NEA, 27-4-2007), αναφέρεται για την Ελλάδα ότι "εμφανίζεται εντελώς ξεκομμένη από την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Εμφανίζεται να αγνοεί πλήρως τα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Ο ελληνικός μικρόκοσμος κυριαρχεί. Οι παγκόσμιες τάσεις αγνοούνται. Τα θέματα παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος επίσης αγνοούνται." Αντί να δεχτούμε ότι η Ιστορία άρχισε τη δεκαετία του '90, πιθανότερο είναι ότι κάποιοι μόλις τότε άρχισαν να διαβάζουν εφημερίδες.

poupsi's garden είπε...

giorgakis:"Βάζω στοίχημα ότι αν συμφωνήσω μια φορά με τον guacamole, θα βρει τρόπο να διαφωνήσει με τον εαυτό του για να μη συμφωνήσει μαζί μου".

PLEEEEEEEEEASE!DON'T FLATTER YOURSELF, HONEY. Αποκλείεις δηλαδή το ενδεχόμενο της απλής διφοράς απόψεων;

denangous είπε...

thx guacamole..

Giorgakis είπε...

Καθόλου. Αλλά τότε το πολύ πολύ να έχανα το στοίχημα.

chic in greek είπε...

giorgakis said: Όπως ίσως να γνωρίζει, δεν κατοικώ στην Ελλάδα...

.............................

E πες το βρε giorgakis τόση ώρα!!!! ... κάπου στο θιβέτ φαντάζομαι ... απομονωμένος ... τα τελευταία χρόνια ... δικαιολογείται λοιπόν η ακραία αυτή άποψη σου.

ΥΓ Μην το ΄παίρνεις προσωπικά αλλά ... έχω την αίσθηση ότι δεν διαφωνώ μόνο εγώ μαζί σου ... και οι υπόλοιποι κάτι ανάλογο προσπαθούν να σου πουν ... απλά με πιό έμμεσο τρόπο.

denangous είπε...

Μην είσαι αυστηρός guacamole… άλλη αντίληψη έχει κάποιος για μια εποχή αν την έχει ζήσει στο Σουμκαγίτ του Αζερμπαιτζάν πριν να απομονωθεί στη Λάσα.. και άλλη αν την έχει βιώσει στο Παρίσι…στο Λονδίνο… Δεν ξέρω αν ο giorgakis ζει στο Κατμαντού στις παρυφές του Πασουπατινάθ, τόπου καύσης νεκρών… η κάπου λιγότερο εξωτικά… αλλά το μέρος που μένει κανείς…ο τρόπος που κυλάει ο χρόνος εκεί… δίνει άλλη εικόνα των πραγμάτων… αλλά και εσύ giorgakis είσαι και ολίγον ισχυρογνώμων.. δεν σημαίνει ότι αυτό που βίωσες ..εκεί που είσαι…όπου και να βρίσκεσαι… αυτόματα ισχύει παντού… χωρίς αμφισβήτηση..

Giorgakis είπε...

Ελλείψει επιχειρημάτων η ειρωνεία είναι εύκολη λύση. Άλλωστε δεν έχω γνωρίσει ανορθόγραφο με συγκροτημένη σκέψη.

denangous είπε...

απαπα!! Προσωπικώς, το παραδέχομαι.. έχω όλα τα στραβά! Και είρων είμαι, και ανορθόγραφος είμαι, και Παναθηναϊκός είμαι, και μη συγκροτημένος είμαι και κοτόπουλο με μπάμιες δεν τρώω… και ότι άλλο πείτε γιατρέ.. όμως ανέφερα ένα επιχείρημα… ότι το μέρος που ζούμε επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουμε μια εποχή.. χωρίς να σημαίνει ότι η εμπειρία που αποκτούμε και τα βιώματα που έχουμε είναι υποδεέστερα κάποιου άλλου… απλά.. είναι διαφορετικά.. Δεν σημαίνει όμως ότι το όποιο διαφορετικό πρέπει να επιβληθεί ως η μόνη άποψη.. Και κάτι άλλο… άλλο χιούμορ και άλλο ειρωνεία… μήπως… λέω μήπως παραπαίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά? …. Στον κήπο της poupsi δεν έχουμε έρθει ούτε για πετροπόλεμο ούτε για να τσιμπηθούμε από τα αγκάθια των φυτών…απλά για να ανταλλάξουμε απόψεις…σε φιλικό περιβάλλον…σχολιάζουμε τα θέματα που μας θέτει η οικοδέσποινα τσιγκλώντας –είναι η αλήθεια - που και που ο ένας τον άλλο… για να αυξήσουμε την έκκριση απόψεων, αυτοσαρκασμού και ενδιαφέροντος… ποτέ δεν κάναμε ο ένας ψυχογράφημα του άλλου.. Διασκεδάζουμε μεταξύ μας giorgakis.. τίποτε λιγότερο…τίποτε περισσότερο… Ναι.. ειρωνευόμαστε…γελάμε… ανταλλάσσουμε θαυμάσιες μπηχτούλες, αυτοσαρκαζόμαστε… αλλά δεν γινόμαστε αγενείς ..giorgakis..παιδί μου..

poupsi's garden είπε...

Πολές φοραίς η ανωρθογραφία εδό πέρα μέσα οφείλεται στην ταχεία πληκτρολόγισι. Τα δάκτοιλα ξεφεύγουν, καταλαβαίνετε....Ο παρατονισμός είναι πολύ συνιθισμένο φενόμαινο.

poupsi's garden είπε...

Πάντως, denangous, με το Πασουπατινάθ του Κατμαντού, το Σουμκαγίτ κλπ μου θύμισες Τομ Ρόμπινς...(Χμ, και τώρα που το θυμήθηκα, έχω ένα δικό του αδιάβαστο...)

Giorgakis είπε...

Μα αγαπητέ μου denangous, το σχόλιο δεν αναφερόταν σε σένα. Πιστεύω επιτρέπεται να έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες, χωρίς να σημαίνει πως είμαστε αγενείς.

chic in greek είπε...

giorgakis … επειδή απ' ότι φαίνεται μάλλον αναφερόσουν σ’ εμένα έχω να πω τα εξής:

1. Συμφωνώ με όσα έγραψε ο denangous (εκτός από το θέμα Παναθηναϊκού).
2. Το ποιος έχει επιχειρήματα ή όχι στο εν λόγω θέμα? … χμμμ … αν δεν είναι απλά θέμα ισχυρογνωμοσύνης από πλευράς σου … καλό θα ήταν να διευρύνεις λίγο τις πηγές σου και εκτός wikipedia.
3. Ειρωνεία δεν είναι το χιούμορ που δεν μας αρέσει (λοιπά όπως σχόλιο denangous).
4. Όσον αφορά τη σύνδεση ανορθογραφίας και συγκροτημένης σκέψης:
α. Σύμφωνα με τον Gardner (1983) υπάρχουν τα εξής είδη νοημοσύνης: Γλωσσική, Μαθηματική, Μουσική, Χωρική, Σωματική, Διαπροσωπική, Ενδοπροσωπική, Φυσιοκρατική.
β. Η ορθογραφία αποτελεί μια υποδιαίρεση της γλωσσικής ευφυΐας, η οποία εκφράζεται και από την κατανόηση κειμένου, την έκφραση, το χιούμορ, την πειθώ … κλπ κλπ.
γ. Πιο απλά, ακόμα και ο καλύτερος ορθογράφος του κόσμου δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι γλωσσικά ευφυής. Ούτε και το αντίθετο. Και έχουμε 7 ακόμα είδη ευφυΐας να εξετάσουμε πριν αποφανθούμε για το θέμα της … ‘συγκροτημένης σκέψης’.
δ. Επίσης. Υπάρχει η πιθανότητα η ανορθογραφία να οφείλεται σε δυσλεξία (δε νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω ονόματα διάσημων δυσλεκτικών, όπως ο Αϊνστάιν, ο Ντα Βίντσι κ.α.). Όπως θα αναφέρεται και στην wikipedia, φαντάζομαι, κανείς δεν διανοείται σήμερα να κάνει σύνδεση ανορθογραφίας και μη συγκροτημένης σκέψης (βέβαια όλα αυτά ήταν ψιλοάγνωστα στα 80's).

Συνεπώς … giorgakis … δύο ερμηνείες μπορώ να δώσω για το ότι δεν έχεις γνωρίσει ανορθόγραφο με συγκροτημένη σκέψη. Ή έχεις περιορισμένο κύκλο επαφών, ή ... αδυνατείς να αναγνωρίσεις την συγκροτημένη σκέψη.

ΥΓ: Τα παραπάνω είναι επιχειρήματα. Εκφράσεις του στυλ « … δεν έχω γνωρίσει ανορθόγραφο με συγκροτημένη σκέψη» λαικισμοί του καφενείου.

Giorgakis είπε...

Κρίμα που οι ηλεκτρονικοί ορθογράφοι δεν διαχωρίζουν το ότι από το ό,τι

denangous είπε...

guacamole..τελικά το "Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ" μια χαρά μου ακούγεται..
giorgakis..γιατί είσαι τόσο εριστικός με τον guacamole?
constantinos..θα πρέπει να περιμένουμε τη Δευτέρα για να έχουμε τις απόψεις σου..
η Poupsi ακολουθεί την τακτική Κωνσταντίνου Καραμανλή με ολίγες επιλεκτικές δηλώσεις..
αχχχχ doc.. που είσαστε.. χια χάρη σας έχω διαβάσει όλα τα life and style, Ηello και Hi των απανταχού καταστημάτων καλλωπισμού..

Giorgakis είπε...

Απολαμβάνω την αντιπαράθεση με άξιο αντίπαλο κι ελπίζω να περνά καλά κι εκείνος. Εάν όμως ενοχλεί το οξύ κλίμα να σταματήσουμε. Σεμνά και ταπεινά.

poupsi's garden είπε...

Το μπλογκ (μαζί με τη χώρα) έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο!
(Να μην απογοητεύσω τον denangous, ε;!)

chic in greek είπε...

Ναι giorgakis ... οι ηλεκτρονικοί ορθογράφοι ... υπάρχουν.
Φαντάσου λοιπόν αυτούς που θεωρούσαν το σημαντικότερο πνευματικό τους επίτευγμα την ... ορθογραφία.
και ξάφνου ... έρχεται ο Bill (Gates) και μ’ ένα παλιοπρόγραμμα (κάτι λεπτομέρειες με τα ‘ότι’, δουλεύονται) ... κάνει την ορθογραφία (μαζί με το άλλο φοβερό ταλέντο των μαθητικών μου χρονών, την καλλιγραφία) τόσο χρήσιμη όσο το να βρίσκεις τετραγωνικές ρίζες χωρίς κομπιουτεράκι ή να ξέρεις να γράφεις καλά τηλεγραφήματα ... stop ...
εε!!! είναι να μη μισούν κάποιοι τη σημερινή εποχή!!!!!!

ΥΓ: Να μ’ ενοχλεί η αντιπαράθεση!!? … Ούτε κατά διάνοια … αν και ως προς την επιχειρηματολογία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ... όμως ας μην είμαστε πλεονέκτες!

Constantinos είπε...

Βυσσ'νι θύελλα, σούζα τ' αλογάκ'!
Λάρ'σα, Λά'ρσα σι είδα κι λαχτάρσ'α.

Όσο για την χθεσινή κ***φαρδία (όλα του έκατσαν του γκαστόνε, από τους άλλους μόνο ο γίγας Παπαλουκάς πάλευε, κανείς άλλος δεν έπαιξε, και πάλι με την ψυχή στο στόμα το πήρε ο βάζελος, να μην πω για τους Βασσάρες που διαιτήτευσαν) έχω να πω μόνο τούτο: Καλά τα υποκατάστατα (σκουός, βόλεΐ, curling κορασίδων, επιτραπέζιο μπάντμιντον, μπάσκετάκι, υποβρύχιο petanque) αλλά το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα είναι ο βασιλιάς των αθλημάτωνε.

Άνθρωποι, άνθρωποι, αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι!
(όπως έλεγς ο Τσαγανέας, δεν θυμάμαι σε ποια ταινία)

Αλήθεια, γιατί τέτοιος τσακωμός;
Γιατί αντί να παραθέτουμε επιχειρήματα ξεφεύγουμε σε προσωπικές επιθέσεις; Ωραία η διαφωνία, πιο ωραία η έντονη διαφωνία (κανείς δεν θέλει ένα blog όπου όλοι να συμφωνούν με όλους, θα ήταν βαρετό και ανούσιο), ακόμα πιο ωραία η αξιοπρέπεια και το χιούμορ!

Τι έχουν να χωρίσουνε λευκοί και νέγροι εργάτες;

ΥΓ: Κι εμένα κάποτε με σταύρωσε η Poupsi για ένα ορθογραφικό, αλλά είπα ok, δεν χάλασε και ο κόσμος!

denangous είπε...

Βαρεθήκαμε τα κύπελλα constantinos..οπότε...Τζίγγερ Θεέ πάρε την ΚΑΕ!! ...!

chic in greek είπε...

constantinos ... το όλο θέμα της διαφωνίας με τον giorgakis δεν αφορά τα ορθογραφικά λάθη αλλά τις εύκολες γενικέυσεις ... πάντως, μιας και το φερε η κουβέντα, αν θυμάμαι καλά η Poupsi δε σε σταύρωσε για ένα ΜΟΝΟ ορθογραφικό ... ήταν περισσότερα :)

denangous ... οι ομάδες δεν είναι σαν την Πατρίδα. Αν δεν σ΄αρέσουν τις αλλάζεις χωρις να σε αποκαλέσουν 'προδότη'. Αν πάλι σ' αρέσουν παρότι επιδεικνύουν χαρακτηριστικά μακροχρόνιας ηττοπάθειας ... χμμμ ... τότε ... πως τον είπε η poupsi έναν τύπο που ξέρει? ... Τ.Κ.?

denangous είπε...

αχχχ guacamole... γυρνάς το μαχαίρι στην πληγή... αλλά σου διαφεύγει κάτι... πατρίδα εγκαταλείπεις.. γυναίκα αλλάζεις.. κόμμα αλλάζεις.. ομάδα όμως ποτέ!

chic in greek είπε...

Δεν αλλάζεις ομάδα? Δεν μου το είπαν βρε denangous ... κι εγώ αφού πέρασα από όλες τις ντόπιες από μία τουλάχιστον φορά ... για φέτος είμαι Γαλατά Σεράϊ. Απ' ότι βλέπω πάει καλά και θα παραμείνω.

denangous είπε...

ααα και εγώ.. Neuchatel XAMAX για πάντα!

Constantinos είπε...

Guacamole, ένα ορθογραφικό ήταν μόνο! :-)

Το ξέρω ότι δεν ήταν αυτό το θέμα, γι αυτό έγραψα αυτά που έγραψα.

denangous said:
πατρίδα εγκαταλείπεις.. γυναίκα αλλάζεις.. κόμμα αλλάζεις.. ομάδα όμως ποτέ!

ΟΡΘΟΤΑΤΟΝ!

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ / ΕΙΣΑΙ ΟΜΑΔΑ ΚΕΡΑΥΝΟΣ, ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ
όπως τραγουδούσε πριν χρόνια ο Σάββας Shάτρας (Σιάτρας, με προφορά Ηπειρώτικη!)

υγ: Giorgakis, θα ήμουν αδιάκριτος αν σε ρωτούσα σε ποιά χώρα ζεις;

Giorgakis είπε...

Καθόλου. Θα ήμουν αδιάκριτος αν δεν απαντούσα;

Constantinos είπε...

Όχι, δεν θα ήσουν!

poupsi's garden είπε...

..μήπως να το βάζαμε ως quiz? Με δώρο ένα 24ωρο με τον nikos?! (βλ.σχόλια στο post "Αγαπητή poupsi")

poupsi's garden είπε...

Γράφω το παρόν προκειμένου ο αριθμός σχολίων να ισοφαρίσει εκείνον του post της Ελπινίκης. Δεν είναι δυνατόν, λέγω, τα ΄80ies να υπολείπονται έναντι του "Ελπινίκη-γκέιτ"! Ουχί, κύριοι, λέγω υμίν!

Constantinos είπε...

Καλά κάνεις!
51!

denangous είπε...

δεν το συζητώ! 52

poupsi's garden είπε...

Κώστα χάσαμε!