Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Κι όμως, δεν είμαι vegetarian



Ενα κατακόκκινο γδαρμένο ζώο. Κι όχι μόνο γδαρμένο αλλά και παλουκωμένο. Ένα σουβλί διαπερνά κατά μήκος το νεκρό του σώμα ενώ τα γυάλινα μάτια κινούνται ανατριχιαστικά και ακατάπαυστα ανάλογα με το στριφογύρισμα της σούβλας και κατά τα κέφια του ψήστη-τελετάρχη-μύστη.
Κανείς δεν αρνείται ότι είμαστε λαός κρεατοφάγος κι ότι εκατομμύρια ζωντανά θυσιάζονται προς τέρψη του ουρανίσκου μας κι όχι μόνο.
Αλλά τι σόι έθιμο είναι αυτό που συνίσταται σε δημόσια διαπόμπευση του άψυχου ζώου;
Γιατί τόση ηδονή από ένα αντικειμενικά άγριο θέαμα;
Γιατί έχουμε αναγορεύσει το ψημένο ξύγκι σε υπέρτατη γαστρονομική απόλαυση ώστε να ξυπνάμε από τις ....έξι το πρωί για να αρχίσουμε τη -σαδομαζοχιστική- διαδικασία του στριφογυρίσματος της σούβλας;
Πως εξηγείται το ότι ο χειρισμός της σούβλας προσδίδει εύσημα στον -κατά κανόνα- χοντρό, κατακόκκινο (εξαιτίας του κακού κυκλοφορικού) και κάθυδρο "στριφογυριστή";
Πως ανέχονται οι περιφερειακά της σούβλας ευρισκόμενοι εκείνους που τσιμπολογούν ασύστολα και αηδιαστικά το "έδεσμα" πριν από την ώρα του;
Kαι, στο τέλος-τέλος, γιατί τρώνε όλοι του σκασμού; Και γιατί ανταγωνίζονται ποιος θα πάθει καρδιακό επεισόδιο πρώτος ανήμερα Λαμπρή;
Τι σόι "Μεγάλο Φαγοπότι" είν'αυτό χωρίς έναν Μαστρογιάνι ή έναν Τονιάτσι;

30 σχόλια:

chic in greek είπε...

Μαστρογιάνι? Τονιάτσι? ... μήπως τα μπερδεύετε λίγο αγαπητή Poupsi? Μήπως ξεχνάτε ότι μέχρι και πριν από λίγο καιρό είμασταν (και κατά τη γνώμη μου συνεχίζουμε να είμαστε) βαλκάνιοι χωρικοί με ανύπαρκτη αστική κουλτούρα; Αυτόν τον τρόπο ξέρουμε να διασκεδάζουμε αυτόν χρησιμοποιούμε. Πάντως το θέαμα του σουβλιστού αρνιού είναι διαδεδομένο και στη Μέση Ανατολή (γενικά όπου είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία). θυμάμαι μάλιστα δύο Ιορδανούς (οχι denangous δεν ξέρω όλες τις επαρχίες της Ιορδανίας απ' έξω) να κάνουν όλο το τελετουργικό, από την αγορά του ζώου (ζωντανό), μέχρι το ξεσούβλισμά του έτοιμο προς βρώση, σε ελάχιστο χρόνο και με θαυμαστή ακρίβεια.
Πάντως ... βαρβαρο ξεβάρβαρο το έθιμο ... γευστικά το αρνάκι στη σούβλα δεν συγκρινέται με το τεμαχισμένο στον φούρνο. Ιδίως αυτ;o το τσίμπιμα της πετσούλας ... νιαμ ... νιαμ.

poupsi's garden είπε...

Ένα μόνο θα πω: Yak!

chic in greek είπε...

ναι ... Yak! ... δεν ξέραμε να τρώμε μόνο πάπιες με πορτοκάλι.

poupsi's garden είπε...

Κρίμα που τόσο λίπος πάει χαμένο κατά τις επεμβάσεις λιποαναρρόφησης... Mε κατάλληλες συνταγές της ιέρειας της παχυντικής κουζίνας Βέφας, θα ήταν να γλύφεις τα δάκτυλά σου guacamole, ε;!

chic in greek είπε...

Βέφα???? ... μα τι λέτε poupsi? Αδιαφορώ αν είναι παχυντική η όχι η κουζίνα αρκει να μην είναι δήθεν. Θα έτρωγα ευχαρίστως παχυντικό αρνάκι ψημένο από έναν τσέλιγκα, παραδοσιακά παχυντικά φαγητά διαφόρων κρατών και γεωγραφικών περιοχών αυθεντικά παρασκευασμένα ... με την ίδια ευχαρίστηση που θα έτρωγα τις τελευταίες ανάλαφρες γαστρονομικές δημιουργίες του Marc Veyrat ... αλλά Βέφα??? .... τσ ... τσ ... τσ... με μπερδεύετε μου φαίνεται!!!

poupsi's garden είπε...

χμ...η περίπτωσή σας μου θυμίζει την ατάκα παλιού μου φίλου, του Βασίλη Β., γιατρού. Οταν του είχα αναφέρει ότι ο σύζυγος κοινής γνωστής είχε χοληστερίνη 400 και άνω και έτρωγε α λα Βέφα, ("παχυντικά αρνάκια" κλπ., ξέρετε εσείς, τώρα, guacamole)με είχε ρωτήσει: "Περιουσία έχει;"

chic in greek είπε...

1. Δεν είπα ότι θα τα φάω όλα την ίδια ημέρα.
2. Η διατροφή με ρίζες μπαμπού και βράστα άνοστα υλικά που συνιστούν οι υστερικοί της υγειινής διατροφής είανι γνωστό ότι δημιουργοί ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Η μόνιμη στέρση της γευστικής απόλαυσης ... δημιουργεί ψυχικά δυσκοίλιους.
3. (Ξανα)Επαναλαμβάνω. Δεν λέω να μην προσέχεις την υγεία σου ούτε να έχεις χοληστερίνη 400. Η υποχονδριακή υστερία όμως είναι εξίσου βλαβερή. Ας πεθάνει υγιής ο γιατρούλης να δούμε τι θα καταλάβει.

denangous είπε...

μπα? ..διότι έχει η Ιορδανία επαρχίες?

denangous είπε...

Η Ιορδανία διαιρείται σε οκτώ, σήμερα πέντε Διοικητικές Περιφέρειες (οι άλλες τρείς ήταν στη Δυτική Όχθη) και των οποίων οι Διοικητές διορίζονται από τον Βασιλέα. Οι πέντε αυτές περιφέρειες είναι της: Αsimah, Balqa, Irbid, Karak, Ma'an.

τραλαλα guacamole!

denangous είπε...

Αμ'πως!

chic in greek είπε...

Όντως εντυπωσιακό denangous... θα ήθελα να σε έχω για 'βοήθεια από το τηλέφωνο' αν πάω σε κάνενα τηλεπαιχνίδι γνώσεων ή το καλοκαίρι που παίζω trivial pursuit

denangous είπε...

Ο Guacamole έχει απόλυτο δίκιο... Υπάρχει και η καλή μέση οδός της απόλαυσης.. το φαγητό είναι μια υπέροχη απόλαυση.. χάρμα οφθαλμών.. δώρο για την άσφρηση.. θαύμα για τη γεύση... δεν ειναι ανάγκη να φτάσουμε τη χοληστερίνη μας στα 400..ούτε όμως και να τρώμε λαχανίδες.. Είπαμε... υπάρχει η καλή μέση οδός.. Μου έλεγε παλιά ένας γέρων θείος μου.. παιδί μου..αν βγείς με μια κοπέλα και εκείνη για φαγητο φάει μόνο μια σαλάτα... κοπάνα τη!!! ανοργασμική θάναι! ..

denangous είπε...

guacamole.. στη διάθεσή σου!

denangous είπε...

ΥΓ. πάπια με πορτοκάλι.. μμμλιαχ.. χάθηκαν κεφτεδάκια με πατατούλες τηγανιτές.. και ντοματοσαλάτα..

chic in greek είπε...

Σωστός ο θείος!!!!!

poupsi's garden είπε...

... είναι 00:50 και παρακολουθώ πολύ καλό ρεπορτάζ Παπαχελά για την 21η Απριλίου...Επιτέλους τα συμπλέγματα και τα 'ταμπού' των μεταπολιτευτικών χρόνων υποχωρούν κι επιτρέπουν στα ντοκουμέντα να αφηγηθούν την ιστορία.
Κι όμως το σχόλιο μου αυτό δεν είναι άσχετο καθώς η ηδονή που νιώθω τώρα ίσως προσεγγίζει το τσίμπημα της ξεροψημένης πέτσας....

poupsi's garden είπε...

Α, και κάτι άλλο: guacamole και denangous ή denangous kai guacamole, σας ευχαριστώ πολύ για τον σημερινό απογειωτικό σας διάλογο, (συνέχεια από το "τουντέι Ι φιλ ντιπρεσντ").
Σας "πάω"! (tribute στον "Άγιο των Τεσσάρων Εποχών" -προσωνύμιο του Χριστόδουλου, δάνειο από την αγαπημένη μου στήλη του "Βήματος" "Πανδώρα.

Constantinos είπε...

Πέστα Guacamole! Χρόνια τώρα φωνάζω για τα δήθεν εστιατόρια και τους τυχάρπαστους μαγείρους (σεφ τους έλεγαν και στο χωριό τους, στην ταβέρνα του μπαρμπα Μήτσου, όταν έφτιαχναν τηγανιά χοιρινή; ) που προσφέρουν έναν αχταρμά του στυλ φιλετάκια μινιόν με σως Μπεζανσόν και βατόμουρα Αντικυθήρων, μαριναρισμένα με φυστικοβούτυρο Νότιας Καρολίνας και γαρνιρισμένα με σαφράν Ματσαβουντού, 60gr η μερίδα, €72.5. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί να φτιάξει πετυχημένο αρνάκι λαδορίγανη…

Αν γυμνάζεσαι σωστά και αν έχεις καλά γονίδια, μπορείς να κάνεις μερικές υπερβολές παραπάνω, μα, κυρίως, αν δεν έχεις στενοχώριες… Επίσης, σκορδάκια στα μπουτάκια και καλό δέσιμο σε διάφορα σημεία της σούβλας. Άλλωστε το Πάσχα βγαίνει από την αρχαία Σανσκριτική λέξη Πασχουάτα που σημαίνει «το τσίμπημα της πέτσας ενώ το αρνί περιστρέφεται ακόμη πάνω από τα κάρβουνα χωρίς είναι έτοιμο», το γνωστό πέρασμα των Εβραίων: Πέρασμα σε κόσμους γαστριμαργικής ηδονής.

Denangous, σοφός ο γέρων θείος σου!

Poupsi, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, των συμπλεγμάτων και των ταμπού, ευδοκιμεί ο στείρος και ανούσιος αντιαμερικανισμός. Πόσοι γνωρίζουν τη σημερινή επέτειο; Δυστυχώς δεν έχουμε γνώσεις αμερικανικής ιστορίας, η οποία, με απελευθερωτικούς αγώνες και εμφυλίους, έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες με την δική μας, από όσες νομίζουμε.

ΥΓ: Ποιος Χριστόδουλος; Ο κ. Παρασκευαΐδης;

doc είπε...

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.ΒΕΛΑΖΕ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΒΡΑΧΝΑ.ΑΝΟΙΞΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΘΥΜΟ ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΕΙΠΑ ΣΕ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ.Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ ΒΕΛΑΞΕ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΗΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΡΑ ΜΕΡΑ Η ΩΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ.ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ.ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Ο ΣΒΕΡΚΟΣ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ Η ΒΟΣΚΗ ΤΑ ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΑ Η ΣΦΑΓΗ.(Κ.ΔΗΜΟΥΛΑ-ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΜΑΖΙ.)

denangous είπε...

σιγά constantinos μη και κάποιος απο τους chef που ταλανίζουν την τροφή... ξέρει να φτιάχνει χοιρινή τηγανιά με άσπρο κρασάκι κλπ... με εμας να βουτάμε λαίμαργα το ψωμάκι μας στη σαλτούλα.. αντι γιά κρασάκι θα έβαζαν απόσταγμα ροδιού σαφράν γουαδελούπης ...το όλο περιχυμένο με σναπς ροδάκινο... και οι βλακέντιοι θα δάκρυζαν... από σιχασία βασικά.. αλλα για να μην περάσουν γιά άξεστοι θα έλεγαν ότι δάκρυσαν από ηδονή.. Ναι ..όντως poupsi.. εξαιρετικό ρεπορτάζ.. δυστυχώς δεν το είδα όλο..διότι ενύσταξα...

denangous είπε...

..απαπα!!! και τι φάγατε τελικά doc?

Constantinos είπε...

Χμ, υπάρχουν 3 γυναίκες λογοτέχνισσες (sic), θεματοφύλακες της γυναικείας μιζέριας, γκρίνιας και κλαψο-άντε-να-μην-πω:

Νο 3: Κωστούλα Μητροπούλου

Νο 2: Κική Δημουλά

και

...

...

Νο 1: Μάρω Βαμβουνάκη

denangous είπε...

συγνώμη που ερωτώ... προφανώς κάτι θα έχασα... που κολλάει αυτό constantinos? στην πετσούλα που τσιμπούν οι όρθιοι? στους και καλά chef? στο ρεπορτάζ του Παπαχελά? στο κατσικάκι του doc που έπαθε αμυγδαλίτιδα στον κρύο φούρνο?

Constantinos είπε...

Κολλάει στην Κ Δημουλά του Ντοκ! :-)

denangous είπε...

αααα σωστό! δεν το είχα προσέξει.. εμμ.. μόνο κάποια θεματοφύλαξ της γυναικείας (..και όχι μόνο) μιζέριας θα έγραφε κάτι τόσο νόστιμο... όσο το κατσικάκι με την αμυγδαλίτιδα.. [συμφωνώ για τη Βαμβουνάκη.. σου δίνεται η εντύπωση ότι αυτές τις γυναίκες τις έχει φτύσει ο Θεός.. και δεν τις γουστάρει ούτε ο Ταμτάκος]

i-Reporter είπε...

Είχα μια γκόμενα που μου έκανε δώρο στα γενέθλια μου ένα βιβλίο της Μ.Βαμβουνάκη. Τα ειχε διαβάσει -η...αθεόφοβη - όλα. Μετα κατάλαβα γιατί χωρίσαμε, βέβαια. - Πάσχα εμείς απο την Πόλη (ως...τρίτη γενιά) δεν έχουμε το...σούβλισμα για έθιμο. Τώρα που θα πάω στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θα δω...σούβλισμα. Αυτά Μωραϊτες και "κάτω απο το αυλάκι"....σνήθως....- στην όμορφη Pupsi λέω ότι τα ρεπορτάζ τα...καλά (όπως τα καλά καρπούζια) δεν φαίνονται απο το περιτύλιγμα τους.....- εάν θέλετε μιλάμε για την Χούντα...πως φτιάχτηκε, πως έπεσε, τι ήταν το Πολυτεχνείο, ποιός είναι ο Παπαχελάς κλπ κλπ

poupsi's garden είπε...

Η καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν αποτελεί μονοπώλιο καμίας κομματικής, πολιτικής, ιδεολογικής κάστας..."αγάπη" μου.

denangous είπε...

Ναι Nikos.. πες μας για τη θέση της αριστεράς στο Πολυτεχνείο... τις ανακοινώσεις της Πανσπουδαστικής περί προβοκάτσιας.. το τωρινό καπέλωμα... την "αντίσταση" της.. Ελληνικής Αριστεράς.. Ναι Νikos.. πες μας..

i-Reporter είπε...

Επειδή εγώ τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο με γκαζόλαμπα, δεν ανήκω σε "κάστες". Αγάπη μου,μια φορά πήγα να ανακατεύτώ με την έννοια...μονοπώλιο, και έχασα.Εννοώ τις γυναίκες. - Στο "Πολυτεχνείο" εγώ ημουν μακριά και μικρός για να είμαι, αλλά επειδή μίλησα με πολλούς που ήταν "εκεί"(και πρωταγωνιστές)ξέρω ότι όσοι απο το ΚΚΕ μετείχαν...διαγράφηκαν κακήν- κακώς. - Αριστερά σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει (σε κανένα επίπεδο). Οταν υπάρξει, τα ξαναλέμε....

Constantinos είπε...

Το σουβλιστό αρνί είναι, κυρίως, Ρουμελιώτικο-θεσσαλο-ηπειρώτικο έθιμο. Πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Όσο για τη Χούντα, ας ρωτήσουμε καλύτερα τον κ. Παρασκευαΐδη, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρει...